Csak az enyhébb allergiát érdemes házipatikából kezelni

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

2018.05.24 09:19    |    jni  

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de a visszatérő tüneteknél már vizsgálatok szükségesek, javasolja a tüdőgyógyász. Dr. Körmendy Szabolcs összegzése szerint kétszer annyi a regisztrált allergiás ma, mint az ezredfordulón. Nem lehet nem okolni ezért a modern életvitelt, ám a mesterséges anyagok pont nem igazán tehetők érte felelőssé, jegyezte meg.

– Az allergének 90 százaléka természetes eredetű – mutatott rá, eloszlatva a mendemondákat arról, hogy a kemikáliák, vagy ipari módszerekkel előállított élelmiszer-adalékok váltanák ki a hevesebb reakciókat. A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórházának orvosa kihangsúlyozta: sokan hiszik azt, hogy egyfajta sajátos sokkterápiát alkalmazva, vagyis az allergén anyagokkal szándékosan érintkezve tünetmentessé válhatnak, de ez általánosságban nem igaz. Kiemelte, persze akad ellenpélda is: a méhek mérgével jelenleg is kísérleteznek, hogy óvatos adagolással megszüntethető-e a csípés okozta durva allergiás roham. Egy friss új-zélandi kutatás ugyan-akkor már bizonyított is: a macskaszőrallergia érdekes módon kezelhető macskával. Aki ugyanis rendszeresen kapcsolatba kerül az állattal, egyszerűen megszokja azt az egy allergén molekulát, ami a bundájában található. Ugyanez nem igaz viszont a kutyaszőrre allergiások esetében, mivel az ember legjobb barátján már hatféle ilyen molekula van, ezt pedig nem képes tolerálni az arra érzékeny szervezet.

allergia_450
 

– Súlyosabb, visszatérő és hosszabban jelentkező tüneteknél mindenképpen javasolnám: csináljunk egy allergiatesztet, mert ezzel meg tudjuk nézni, hogy konkrétan mire is allergiás az illető – mondta már a melegebb idő beköszöntével egyre nagyobb számban és egyre fokozódó tünetekkel jelentkező szénanáthásokról szólva a tüdőgyógyász. Dr. Körmendy felsorolta: most a mogyoró, az éger, a ciprusfélék, a kőris és a nyárfa pollenje van jelen nagyobb koncentrációban a levegőben. – Én is úgy gondolom, hogy ez a modern élet betegsége, mivel korábban jóval kevesebben voltak az allergiások, és a növekedés manapság is megfigyelhető a tüdőgyógyászati rendeléseken megforduló betegeknél – fűzte hozzá.

Kommentálta azt a sajtóértesülést is, ami nagyjából kétmillióra becsüli az allergiával küszködő magyarok számát: a szerinte az enyhébb tünetekkel bajlódók gyógyszerfogyasztása alapján leszűrt adatokból saccolt szám jó eséllyel igaz, bár a kórházi nyilvántartásokban regisztrált betegek száma azért ettől messze elmarad. A hevesebb reakciók miatt orvoshoz fordulók száma egészen pontosan meghatározható: 2000-ben 150 ezer magyar jelentkezett allergiás panaszokkal a tüdőgyógyászatokon, szerte az országban. Ez a szám azóta kilőtt: napjainkban 300 ezren vannak.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás