A sikeres pesti néptánc bemutató kalocsai ismétlése

Hazahozott „Almárium”

2014.04.13 22:34    |    G.E.  

Január 25-én az „Almárium sorozat” keretében a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Rezeda és Csajgorás együttese, valamint a Liszt Ferenc AMI Ifjúsági Csoportja mutatkozott be Budapesten, a Hagyományok Házában. Az előadás hatalmas sikert aratott. Hogy joggal, arról az itthoniak is meggyőződhettek, amikor február 22-én a Kalocsai Színházban is bemutatták a lakodalmas népszokásokat felelevenítő néptánc-csokrot.

A nézőtéren minden hely elkelt. A közönséget Simon Zoltán alpolgármester köszöntötte, aki jelen volt a pesti előadáson is, és büszkén idézte fel a kalocsai táncosok emlékezetes sikerét.

– Nagy öröm volt látni, hogy a kalocsai népművészet milyen népszerű Budapesten, és milyen sok rajongója van – emlékezett vissza a fővárosi előadás fogadtatására a városatya, aki beszédében kiemelte, hogy a néptánccal foglalkozó szakemberek elismerően vélekednek a kalocsaiak hagyományőrző tevékenységéről. Országosan egyedülálló jelenség, hogy ilyen sokoldalúan és ennyire magas színvonalon gondozzák városunkban és környékén a ránk maradt folklórkincset.

Ahogyan a januári műsor első részében Budapesten, úgy itthon is Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója beszélt a kalocsai népművészetről, a hagyományápolás jelentőségéről. A néprajzosként is ismert múzeumigazgató végigvezette a közönséget azon a folyamaton, hogyan lett az emberek igényeinek változása során az egyszínű kalocsai hímzésből a mai színpompás viselet, megindokolva egyben, hogy ez nem mesterséges, kívülről diktált változás, hanem az életmód változásaiból adódó következmény.

Azt is megvilágította, miért éppen „Almárium” a különböző tájegységek folklórját bemutató sorozat címe: mert ez a program éppúgy a régmúlt titokzatos, értékes kincseit tárja fel, mint egy almárium, ha kihúzzák a fiókjait. Rom-sics Imre elmondta, hogy a két részből álló program első felében olyan népművészeket (pingáló, tárogatós, népi-játék készítő, stb.) mutattak be, akik sokat tesznek múltunk, gyökereink megőrzése érdekében, majd következett a „Kalocsába két úton kell bejárni” című néptánc műsor.

 

almarium_480

 

Beszédét követően léptek a színpadra a táncosok, akik a hagyományos kalocsai lakodalmast és az ahhoz kötődő népszokásokat mutatták be. A három csoport egy gyönyörűen megkomponált, egymást kiegészítő táncfolyamot adott elő. A színpadot alaposan kiporoló férficsizmák (eset-leg nem lehetne műsoron kívül ezt megtenni? szerk.), a pergő-forgó, csodálatos női ruhák szemkápráztató forgataga, az ismert dalok és táncok folyamatos vastapsra sarkallták a nézőket. Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán ismét nagyszerűt alkottak a koreográfiával; a táncosok az összehangolt, fegyelmezett, mégis önfeledt előadással, amelyhez méltó kíséretet biztosított a zenekar: Pog-rányi Miklós és barátai.

Gratulálunk a csoportok vezetőinek, tagjainak, a műsorban közreműködőknek ehhez a nagyszerű előadáshoz, és köszönjük nekik azt a hatalmas munkát, amellyel újra és újra, itthon és külföldön gyarapítják városunk jó hírnevét!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás