Almárium: kipipálva, jöhet az antológia

Kalocsaitól zengett a Hagyományok Háza

2014.03.09 23:17    |    géjé  

Néprajzi előadással egybekötött táncbemutatóra utazott mintegy 90 kalocsai táncos január utolsó hétvégéjén. A budapesti Hagyományok Háza „Almárium” címmel hirdetett rendezvénysorozata még csak néhány éves, és a Liszt AMI néptáncosai máris visszajáró vendégek. Legutóbb falusi lakodalmat sikerült a fővárosi színpadra varázsolni.

– Az Almárium sorozatot a Hagyományok Háza rendezi, most már 2-3 éve, és minden évben megtartanak négy előadást, amelyeken egy-egy tájegység mutatkozik be – magyarázta Illésné Koszta Krisztina. A nép-táncpedagógus számára nem új a rendezvényhelyszín: megjárta egyszer tavaly októberben is, amikor a Liszt AMI művészeti iskola „Gyerökök” tánccsoportjával vitt színpadra egy Kalocsát bemutató előadást – gyerekközönségnek.

Az idei első Almárium viszont már felnőtt közönségnek szólt, ugyanúgy, mint legutóbb: meghívásos alapon. – A férjemmel, Illés Zoltánnal, valamint Romsics Imre múzeumigazgatóval együtt minket ért a megtiszteltetés, hogy bemutassuk Kalocsát – mondta Illésné.

A „Kalocsába két úton kell bemenni…” című előadásukat két részben mutatták be, és az első felének nem sok köze volt a tánchoz, hiszen abban a félidőben a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója mutatott be helyi népművészeket. Az első 50 perc így Romsics Imre idősebb táncossal, játékkészítővel, vagy épp’ pingálóval készített színpadi beszélgetéseivel telt. Aztán jött a látványosabb szakasz: 90 kalocsai táncos szereplése, benne egy falusi lakodalom legjavával.

almarium_500

– Három tánccsoporttal, az ifjúsági együttessel, a Rezeda csoporttal, illetve a Csajgorás együttessel léptünk fel, és tényleg egy lakodalmat mutattunk be. Természetesen nem minden momentumát, ám erre építettük – foglalta össze az előadás tematikáját Illésné Koszta Krisztina, hozzátéve, hogy remekül szerepeltek és sokan gratuláltak nekik a műsorhoz. A csapat egyébként ezúttal nem utazott „egyedül” – úgy értem hivatalos képviselet nélkül: Kalocsáról Simon Zoltán alpolgármester is elkísérte őket. Őt a Hagyományok Háza arra kérte fel, hogy nyissa meg a rendezvényt, ami idővel „haza is térhet”. – Mindenképpen szeretnénk Kalocsán is bemutatni a műsort, de legalább a második részét, hiszen sok szülő például nem tudott ott lenni Budapesten, hogy megnézze – árulta el a néptánc-pedagógus.

A sikeres szereplés a Hagyományok Házában már a jövő évre nézve is hasznos lehet a kalocsai táncosoknak, hiszen a közeljövőben pont egy 2013-as fesztiválfellépésüknek köszönhetően mehetnek az ország talán legnívósabb mustrájára, a Néptánc-antológiára. A mintegy fél évszázados rendezvényre olyan előadókat terjesztenek fel, akik nem hivatásos táncosok, ám a megelőző évben kimagasló teljesítménnyel hívták fel magukra egy-egy fesztivál szakmai zsűrijének figyelmét.

– Az ifjúsági csoporttal még tavaly tavasszal vittünk Szegedre egy lóvásár koreográfiát. A zsűri ott rögtön jelölt minket az antológiára, de pályáznunk is kellett rá: a fellépésről el kellett küldenünk a Martin György Néptáncszövetséghez egy DVD-anyagot – ismertette a szereplés előzményeit Illésné Koszta Krisztina, hozzátéve, hogy a pályázatuk eredményességéről hivatalos értesítést ugyan nemrég kaptak, de ennél korábban is sejtették, hogy ott lehetnek. – Még decemberben telefonált a szövetség elnöke, hogy úgy néz ki: mehetünk. Megjegyezték, hogy nagyon tetszett nekik a kalocsai táncokat és szokásokat bemutató előadásunk – mondta büszkén a nép-táncpedagógus, azt is kiemelve, hogy ezzel az eredménnyel a kalocsai Liszt AMI fiatal táncosai korosztályuk élmezőnyében vannak, hiszen összesen 13 ifjúsági együttes jutott el az országos antológiáig. Földijeink színpadi előadással vegyes táncos produkcióját ráadásul a gálaszerű rendezvény fináléjára tartogatják – ahová a legjobbakat szokták.

– A műsor második felében leszünk, ami azért is nagy dolog, mert a végéhez közel általában azok vannak, akik a nagyobb, látványosabb táncokat mutatják be. Nagyon örülünk, mert az antológiára valóban az előző év legjobb munkái mennek – büszkélkedett Illésné. A remekül sikerült kalocsai koreográfia, ami Magyarország valószínűleg legszínvonalasabb néptánc gáláján kerül újra színpadra, Illés Zoltán munkája. És mint ilyen, nem lehet egyszerű „tánc után tánc”; kell bele valamilyen különleges elem is. – Ez megint egy olyan koreográfia, amiben valami történik, tehát nem csak egy táncanyag. Ez egy lóvásár, amit fiataloknak találtunk ki, így van benne párválasztó játék, szöveges jelenetek és persze mindenféle tánctípusok is; például friss csárdás, vagy mars ugrós – részletezte a szakmai körökben is népszerű műsorszám felépítését Illésné Koszta Krisztina. A nép-táncpedagógus méltatta persze kis fellépőit is: nagyon örül annak, hogy a fiatalok vevők és alkalmasak is a színpadi játékra. A főszereplő szájába például kifejezetten jópofa szövegeket adtak – így a vidám jelenetek szórakoztató színházi jelleget kölcsönöznek a koreográfiának. Ezért is nyerhette el a Néptáncantológiára felterjesztő szakmai zsűri tetszését. Hajrá kalocsai néptánc!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás