Amerikai vendég a dunapataji katolikus templomban

2018.01.07 14:42    |    Pavelkó Gizella  

Hogy mi a közös a Mississippi és a Duna között? Az mindenképpen, hogy mindkettő a leghosszabb folyó – az első az Amerikai Egyesült Államokban, a második pedig Közép-Európában. De számunkra ettől sokkal fontosabb, hogy mindkét folyó partján élnek dunapatajiak. Mert Pataj, vagy a pataji mindenütt ott van.

Schwarczné Nagyváradi Klára sok évvel ezelőtt települt át St. Louis környékre, de lelkületében a mai napig pataji maradt. Gondolataiban, szándékában ott van a segíteni akarás, történetesen a dunapataji katolikus templom szépítése. Ennek érdekében ott, a messze Amerikában, saját gyülekezetében Father Brian Harrison segítségével szervezi a gyűjtést azért, hogy templomunkban az egykori Szűz Mária szobor környezetét felújíthassa és oda egy méltó, hologramos fényszobrot készíttethessen.

Father Brian Harrison St. Louisban két magyar kápolnában teljesít papi szolgálatot. Tanulmányait többek között Rómában végezte, 35 évvel ezelőtt a pápa szentelte pappá, folytatott kutatásokat a Vatikánban, 18 évig a Puerto Rico-i Pápai Katolikus Egyetemen teológus professzor volt. Több vallási témájú könyve és cikke jelent meg világszerte.

Első kelet-európai körútján két napra Dunapatajra látogatott.

Szeptember 17-én a katolikus templomban latin nyelvű misét celebrált Csorba József helyi plébános közreműködésével. A misén Szabóné Dudás Anikó tolmácsolta Father Brian szavait, többek között a prédikációt is, melynek témája-mondanivalója a megbocsátás volt.

amerikaipap_450
 

A misén a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület tagjai és szólistái énekeltek lélekemelően szép magyar és katolikus énekeket. A mise végén Csorba atya a katolikus templomról készült fotóval Dunapatajról, illetve egy Magyarország történelméről szóló könyvvel megköszönte a vendég látogatását. Ezután jó hangulatú beszélgetés következett a plébánián, melyen részt vett Gál József, a Hologram Hungary Kft. igazgatója is.

A látogatás Kalocsán az Astriceumban, az Érseki könyvtárban és a Főszékesegyházban folytatódott. Ezután – bár az időjárás nem volt kegyes, bemutattuk Dunapatajt, majd a vendég kérésére megnéztük a Szelidi-tó környékét is. Itt a Della Strada szállodában volt a szállása előző éjjel.

Ebédnél – a Tanya Bistroban – a vendég szívesen kóstolta meg a tradicionális magyar és pataji ételeket, természetesen a gulyáslevest, a pacalpörköltet és a szőlős-diós rétest is. Beszélgetés közben kiderült, hogy nagyon tájékozott Magyarország történelmében, jól ismeri a jelenlegi európai viszonyokat is, nagyra értékeli Magyarország helyzetét Európán belül.

Az ebéd végezetével hálás szívvel mondott köszönetet Szabóné Dudás Anikónak az egész napos tolmácsolásért, Kollár Gyulának a szállásért és a szíves vendéglátásért, természetesen Csorba József atyának a szíves fogadtatásért, a Népdalkörnek a magas szintű közreműködésért. Örült, hogy Du-napataj Önkormányzata kényelmes utazást biztosított neki Budapestről.

Köszöntét és háláját fejezte azoknak, akik a miséjén jelen voltak, üdvözletét, áldását küldte minden dunapataji lakosnak, buzdítva mindenkit, hogy gyakorolják vallásukat, vegyenek részt az egyház életében, látogassák a miséket.

És hogy milyen hangulatú volt ez a látogatás: visszafelé, amikor a Duna fölött a hídon haladtunk át, Father Brian Harrison kezdeményezésére együtt dúdoltuk a Kék Duna keringőt...A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás