London után Cambridge és Manchester jön

Angliai nagyvárosokba megy a kalocsai tárlat

2013.10.31 22:06    |    géjé  

A Kalocsai Paprikafesztivál hétvégéjén a brit fővárosban lévő Balassi Intézet múzeumának látogatói is városunkkal voltak elfoglalva – köszönhetően az Angliában élő Koch Krisztinának. A kalocsai hölgy nem csupán folklórunk remekműveit vitte a londoni kiállító terembe, hanem egy műhelyt is: a népművészek a helyszínen pingáltak és hímeztek, és nem túl meglepő módon ez utóbbi elem iránt érdeklődtek a legtöbben. A tárlaton szerepelt kalocsai porcelán, modern textíliákra hímzett minta, személyes tárgyak tömege, fényképek és népviselet – mindez a Covent Garden közelében.

– A kiállítás nagyon népszerű lett: a terem tele volt érdeklődőkkel. Nem kifejezetten a tárlat maga vonzotta az embereket, sokkal inkább a műhely. A pingáló lány Vesztergám Judit volt – újságolta a Korona Fm100-nak adott interjújában, nem sokkal a szeptember 12-i megnyitó után Koch Krisztina. – Az érkezők gyorsan körbenézték a termet, ahol volt egy történeti rész, viseletekről képek és leírások, egy porcelánnal megterített asztal, valamint egy paprikás rész. A legvégén berendeztünk egy modern sarkot is, ahol mindenféle modern textileken lehetett megnézni a hímzést – mutatta be részletesen a látnivalókat a tárlat összeállítója.

Kock Krisztina szándéka a londoni siker után nem lehet más, mint az, hogy még jó ideig igyekszik egyben tartani a tárlatot, amelynek annyira kampá-nyolni sem kell, hogy még néhány helyszínre elhívják. Mint elmondta, máris felkeresték a Cambridge Szeged Society munkatársai, hogy megkérjék, náluk is vendégeskedjen egy darabig a nem mindennapi gyűjtemény. Ezenkívül alakul egy manchesteri, nagyobb szabású kiállítás is, ahová a kalocsai tárgyakon és a műhelyen kívül már táncosokat is vinne magával; ezt követően kinéz még egy bristoli és oxfordi utaztatás is, ám erről csak további egyeztetések után lesz végleges döntés. Addig még vár a gazdag kiállítási anyag, amelynek minden darabja kalocsaiak révén került a ködös Albionba.

– Sok mindent kaptam kedves barátnőmtől, Matos Csillától. A Bényi család adta a kiállított kislányöltözetet, Hodován-szki Anita a féketőt és kötőt, kaptam ruhadarabokat és régi terítőket, illetve Zsandár Margittól még egy régi féketőt. A Vesztergám család adott videókat, amelyeken azt lehetett megnézni, hogy hogyan öltöztetik a kalocsai lányokat, hogy néz ki a fonás, de szerepelt rajtuk táncos bemutató is – ismertette a kiállítási anyagot Koch Krisztina, aki persze saját családjának ereklyéit is felhasználta a bemutatón. – Nevelőapámnak, Vén Jánosnak az eredeti családi fotóit is kiállítottam, elhoztam a nagymamám egyik fémdobozát az imitált éléskamrához, illetve a szakmári pótnagyim mozsárját, emellett persze sok saját szerzeményem is szerepelt. A porcelánokat a Kalocsai Porcelán Manufaktúra küldte – sorolta segítőit a teljesség igénye nélkül Krisztina.

(fotó: Kalocsai porcelán a londoni ablakban)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás