Játékos nyelvelsajátítás két turnusban a Kids Club-nál

Nyári angol gyerektábor Kalocsán

2013.09.04 23:33    |    -mond  

A Kids Club Nyelviskola tavaly szeptemberben indult Kalocsán. Magyarországon 1993 óra van jelen. Az angol mellett németet, spanyolt és francia nyelvet lehet tanulni náluk, Kalocsán jelenleg csak az angolt. Ez az első nyár, hogy a városban a gyerektábor kínálati palettán megjelent az angol nyelvi tábor is, és már a kezdetekkor olyan nagy érdeklődés nyilvánult meg iránta, hogy a tervezett egy helyett két csoportba tudták a jelentkezőket beosztani. A Közösségi házban Fekete Antal nyelvtanárral (de rádiósként, diszkósként, műsorvezetőként is ismerhetik nemcsak Kalocsán, de a környéken is), a kalocsai Kids Club Kalocsa Nyelviskola vezetőjével az iskola eltelt egy évéről és a táborról beszélgettünk.

– Az első tanév tapasztalata az, hogy óriási az igény arra, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek egy idegen nyelvvel. Idén különböző helyszíneken tizenkét csoporttal – ami százhúsz gyereket jelent – működött a Kids Club Nyelviskola Kalocsán, és volt egy vidéki csoportunk is Miskén. Heti egy alkalommal találkoztunk, a legfiatalabb tanítványunk kétéves volt – ebből a korosztályból volt egy egész csoportunk – a legidősebb pedig 6. osztályos – hallottuk Fekete Antitól. – Mi is az Európai Unió keretszabályai szerint tanítjuk a nyelvet. Egy megadott nyelvóra számot követően, ha egy bizonyos szintet elérnek a gyerekek, akkor lehet tenni nyelvvizsgát. Ez a Cambridge Young Learners Nyelvvizsga, melynek nem az a célja, hogy kiemelje a vizsgázók hiányosságait, hanem, hogy kihangsúlyozza, mire képesek. Ez 200 óra után sikerrel letehető – magyarázza a nyelvtanár. – Összesen négy tanár foglalkozik a gyerekekkel, csak helyieket alkalmazok, és ami még fontos, hogy ide fizetjük a vállalkozás után az adót, itt fizetjük a bérleti díjakat, és a helyi óvodák, iskolák alapítványát több tízezer forinttal segítjük. A világ számos pontján lehet találni Kids Club Nyelviskolát, ahol ugyanolyan egyen-pólóban, ugyanazokból a könyvekből, ugyanazzal a módszerrel oktatják a nyelvet a gyerekeknek, képzik ki a tanárokat, ez a rendszer biztosítja azt, hogy ugyanazt kapja itt egy kisgyermek, mint például Angliában, ahol például a francia nyelvet oktatják a brit gyerekeknek ugyanilyen körülmények között.

Most először szerveztétek meg a gyerek angol nyelvi tábort?

– Igen, ez az első nyár, amikor napközis nyári tábort tudtunk rendezni. Én először csak egy turnust terveztem, de olyan nagy volt az érdeklődés, hogy két turnust kellett szervezni, és ennek nagyon örültünk – mondta Fekete Anti. – A városban mi vagyunk az egyetlenek, akik angol nyelvi tábort tudtunk szervezni óvodás és alsós általános iskolás gyerekek részére. Ami külön öröm, hogy mindkét turnusba jelentkeztek olyanok is, akik egyébként nem jártak a nyelviskolánkba. A délelőttöket töltjük angolozással. Mi nem nyelvet, hanem játékos formában szavakat tanítunk. Tehát ez egy játékos nyelvelsajátítás, nincs szigorú szabálya annak, ki, hogyan vesz részt a játékban. Kétszer negyvenöt percben naponta hétfőtől péntekig. A délutánok kézműves foglalkozással teltek, illetve nagyon várták a gyerekek ebben a nagy melegben a csütörtököt, amikor Water Party-t rendeztünk. Mindenféle ügyességi játék és feladat előkerül ilyenkor, amit vízzel lehet végezni: horgászni műanyag halacskákkal, vízipisztollyal, vízibombákkal célba lőni, célba dobni, ilyenkor is előjönnek a színek, formák, a számok, így játékos formában ekkor is angoloznak a gyerekek. Van kint a folyosón két gyerekbiztos számítógép, és délutánonként a Kids Club Nyelviskola honlapján található multimédiás játékokkal ismételni tudják a táborban tanultakat. A tízórai és az uzsonna itt helyben, a Mikkamakka játéktárban van, és a Klub Étterembe szoktunk átmenni ebédelni. Minden nap fényképek készülnek a gyerekekről, amit a szülők a tábort követő héten CD-n megkapnak. Azok a szülők, akik munkába járnak, már fél 8-kor elhozzák a gyerekeket, és délután fél ötig biztosítjuk a felügyeletüket. A kicsiknek ebéd után egy-másfél órás csendespihenő van, hiszen ők hamarabb elfáradnak a nagy melegben, úgyhogy el is szoktak aludni, de a nagyobbakra ezt nem erőltetjük rá, addig nekik más elfoglaltságot szervezünk. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy az újság hasábjain keresztül is köszönetet mondjak dr. Törökné Móczár Györgyinek és a Logikusakk Egyesületnek a helyszínért és a használt infrastruktúráért, a Kalocsa Menza Kft.-nek a gyerekmenüért, a Klub Étteremnek és Gyarmaczki Endrének a helyért és a kiszolgálásért, valamint a Nektár Kft.-nek, akiktől az egész tábor alatt ingyen kaptuk a Pi-vizet. Támogatóink és kollégáim segítségével lehetett ilyen jó feltételeket és tartalmas programokat szervezni a gyerekeknek az angol nyelvi táborunkban idén nyáron – mondta befejezésül Fekete Antal, a KidsKlub Nyelviskola vezetője.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás