Kiállítás nyílt Anna Frank életéről

2014.06.12 20:43    |    Gábor Erika  

Mint ahogyan arról már korábban is hírt adtunk, a Szent István Gimnázium rendezvénysorozattal emlékezik a Holocaust 70. évfordulójára, mely programok a kalocsai zsidó közösség elhurcolásának emléknapján, június 18-án végződnek. Az első eseményre május 26-án, hétfőn került sor, ekkor nyitották meg rangos vendégek közreműködésével az Anna Frank életéről szóló vándorkiállítást.

(Anna Frank: 1929-1945, német származású zsidó kislány, anyjával és nővérével együtt elpusztították Bergen-Belsenben. Később megtalálták a bujdosás alatt írt naplóját, amelyet könyv alakban kiadtak, és a megrendítő írás bejárta az egész világot. – a szerz.)

A programsorozat szervezője dr. Magóné Tóth Gyöngyi, aki városunkban a megemlékezés-sorozatot évekkel ezelőtt elindította azzal, hogy felkereste és meginterjúvolta az egykori helyi zsidó közösség közül a népirtást túlélőket és azok leszármazottait, valamint a kalocsai események még élő tanúit, és a megszerzett információkat könyv alakban is megjelentette. Kutatásai alkalmával ismerte meg Kálmán Gábor kalocsai születésű, Los Angelesben élő dokumentumfilm rendezőt, aki az őt és családját is közvetlenül érintő tragédiáról filmet készített „Egyszer volt…” címmel.

A kiállítás megnyitójára városunkba érkezett az USA budapesti nagykövetségéről Karyn Posner-Mullen főtanácsos, a Közkapcsolati Osztály vezetője és Kálmán Gábor filmrendező is.

 

anna_frank_kiallitas1_450
 

 

A két vendég üdvözölte a közönséget, és elismeréssel nyilatkozott a kalocsai programokról. Ezután megtekintettünk egy fotókból álló rövidfilmet Anna Frank életéről, majd részleteket az „Egyszer volt…” című filmből, amelyet a kalocsai közönség is megnézhet június 5-én, szerdán a Szent István Gimnázium dísztermében rendezett ingyenes filmvetítésen.

Karyn Posner-Mullen főtanácsos asszony a program megkezdése előtt beszélt a filmről, amely hatalmas élmény volt számára, és örömmel vállalt újabb utazásnak nevezte kalocsai ittlétét – hiszen ő már járt a városunkban. Beszámolt arról a munkáról, amelyet mintegy misszióként végeznek az „Egyszer volt…” című film országjárása kapcsán, és elengedhetetlenül fontosnak nevezte, hogy minél többen megismerjék a történelemnek ezt a rettenetes tragédiáját, mert így lehet megteremteni az esélyt, hogy az többször ne ismétlődhessen meg. Ennek kapcsán a legnagyobb elismerés hangján szólt
dr. Magóné és Kálmán Gábor tevékenységéről.

 

anna_frank_kiallitas2_450

 

Lapunknak nyilatkozva Kálmán Gábor elmondta, hogy egy hónapig az USA nagykövetsége meghívásának tesz eleget hazánkban, és ez alatt az idő alatt több városban, elsősorban középiskolákban mutatják be az „Egyszer volt…” című filmet.

– A program egy EMMI (Emberi Erőforrás Minisztérium – a szerz.) konferenciával kezdődött, amelyen együtt beszéltünk Magónéval a közös munkánkról, és a vége egy másik Holocaust konferencia lesz, amelyen szintén előadást tartok – sorolta Kálmán Gábor. – Kalocsára Gyöngyi hívott el a kiállítás megnyitójára, nagy örömmel jövök ide, főleg, amióta a kapcsolatunk a várossal megerősödött.

Nagy szükség van arra, hogy a Holocaustról és a hozzá vezető útról minél több fórumon szó essen, hogy az emberek lássák a valóságot. Kalocsán ez a folyamat elindult, tapasztalta ezt ön máshol is az országban?

– Még nem túl sok helyen voltunk. Például Szekszárdon, Budapesten, innen Pécsre megyünk tovább, azután következik, Debrecen, Veszprém, Balatonalmádi, és talán még több helyre is elmegyünk. Mindenütt filmvetítés és utána beszélgetés lesz. Bízom benne, hogy elindítunk vele egy szemléletváltozást.

Gondolt újabb film készítésére a témáról?

– Még nem foglalkoztam ezzel, hiszen Magyarországon hivatalosan még csak most mutatják be a filmünket a nagyközönségnek. Van egy-két gondolatom egy következő műről, de még nagyon lefoglalnak a bemutatók, előadások.

Sokat hallani, olvasni arról, hogy ahol bemutatták, nagy sikert aratott az „Egyszer volt…”. Ön elégedett a fogadtatással?

– Eddig még igen. Amerikában több fesztiválon voltunk vele, épp az ideutazásom előtt egy kisebb, de nagyon színvonalas fesztiválon közönségdíjat nyertünk. Ennek külön örülök, a közönség elismerése jelenti a legtöbbet számomra, mert az tudom, szívből jön.

Az ünnepélyes kiállítás-megnyitón a közönség is tehetett fel kérdéseket Kálmán Gábornak gyermekkoráról, a menekülésükről, a bujkálás idejéről és arról, miért hagyta el az országot. Többen éltek is a lehetőséggel és a rendező számos új színfolttal gazdagította eddigi ismereteinket az „egyszer volt” kalocsai közösségről. Megrázó volt a rövid összefoglalása annak, miért ment el Magyarországról:

– Először végignézték, hogy elhajtják a zsidó származású magyarokat, akiknek kétharmada elpusztult a haláltáborokban. Amikor visszatértünk, foggal-körömmel újra talpra álltunk, akkor a kommunista rezsim vette el mindenünket. Miután apámnak üzlete volt, engem gyanús elemnek tekintve nem engedtek boldogulni. Nem volt más választásom.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi tájékoztatta a jelenlévőket – és ezúton lapunk olvasóit is – hogy az Anna Frank életéről szóló kiállítás június 6-ig lesz megtekinthető naponta 8-16 óra között a gimnázium dísztermében, és ez idő alatt húsz, önként vállalkozó és a témából alaposan felkészült gimnazista vállalta a tárlatvezetést. A kiállításra várják a kalocsai és a környező települések iskoláiból érkező csoportokat és minden érdeklődőt.

A rendezvényen közreműködött a Magyar Pünkösdi Egyház Kalocsai Gyülekezetének zenekara.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás