Dunapataj polgármesterét kérdeztük

A nyár vége a Szelidi-tó reménysugara

2020.04.22 10:24   

Tapasztalataink szerint valamennyi kalocsai járásbéli település vezetése a kellő fegyelmezettséggel és komolysággal kezeli a járványügyi veszélyhelyzetet – bár lenne ez ugyanilyen általánosságban elmondható a városi köztereket, Szelidi-tónál és a meszesi Duna partján idejüket múlatókra is – nincs ez másképpen Dunapatajon sem, azonban a nagyközség helyzete speciális. Fennhatósága alá tartozik ugyanis a Szelidi-tó és környéke, ahol ugyanúgy rendet kell tartani, mint a „faluban”, ami bizonyos szempontból magától érthető, más tekintetben komoly kihívásokat rejtő feladat, pláne napjainkban!

Dusnoki Csaba dunapataji polgármester kérdésünkre listázta mindazon intézkedéseket, amelyeket a központi irányítás javaslatára vagy szorgalmazására helyben is bevezettek a veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás bejelentésével. Limitált ügyfélfogadási kapacitások, korlátozott nyitva tartási idők, „csökkentett módba” kapcsolt iskola és óvoda, átmenetileg felfüggesztett idősklub, hogy csak néhányat említsünk.

 

dusnokicsaba_450anyarvege_450

- Minden szükséges intézkedést meghozunk, ami hozzájárulhat a járványhelyzet kezeléséhez. Már a veszélyhelyzet kihirdetésének napján 5 millió forintot különítettünk el a költségvetésünkből az esetlegesen ebből adódó helyzetek kezelésére, de helyi összefogás eredményeképpen ez az összeg azóta további forrásokkal bővült. Szintén lelkes helyi segítők varrnak és készítenek arcmaszkokat. Intézményeink csökkentett módban működnek, a labortevékenységet is felfüggesztettük, a 75 év felettieknek számára igény esetén heti két alkalommal bevásárlásban segédkezünk, míg egy-egy alkalommal gyógyszertári, posta, vagy hivatali ügyeket intézünk – sorolja Dusnoki Csaba, a polgármester, akinek települése saját pataji koronavírus-tájékoztató profilt regisztrált a legnépszerűbb közösségi portálon.

A szigorú szabályozás a fegyelmezettebb viselkedést követel a helyiek mellett a Szelidi-tóhoz látogatóktól is. Dusnoki április 8-i riportunk alkalmával még úgy fogalmazott, hogy kizárólag a látogatók önfegyelmétől függ, hogy lezárják-e a nagystrandot, annak szabadidős és játszó parkjait, valamint a tóparti sétányt – amelynek lehetősége az első igazi tavaszias időjárású hétvégén látottak nyomán erőteljesen felmerült.

A tóra pecázni érkezőket is emlékeztetni, hogy a horgászhelyek között tíz méter távolságot kell tartani, és a horgászok érintkezése, csoportosulása is tilos, csónakonként pedig egy személy evezhet a vízen, kivéve, ha a benne ülők egy háztartásban élők – akkor lehetnek ketten is – így Dusnoki Csaba, hozzátéve, hogy ezekről egyszerűbb lenne a helyszíni tájékoztatás, ha az e célból kihelyezett táblákat nem rongálnák, illetve lopnák el passzióból rendszeresen.

A cikk folytatása a Kalocsai Néplap 2020.04. 24-én megjelenő 16-17. számában az 5. oldalon olvasható.  
 

 

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás