Volt már biztatóbb az összkép

Aszály után esőt nyöghetnek a gazdák

2018.09.06 19:49    |    -vis-  

Több mint 20 ezer hektáron folytnak, folytak, illetve fognak majd elkezdődni a betakarítási munkálatok a Kalocsai Falugazdász Iroda körzetében. Az utóbbi hetek-hónapok felemás időjárása nyomán ugyanis a búza java várhatóan takarmány-minőségű lesz, már ahol a földekbe egyáltalán bele tudtak állni a kombájnok. Ennél átfogóbb és részletesebb tájékoztatást Nagy Attila főfalugazdásztól kaptunk.

– Ilyenkor a legfontosabb munkafolyamat a betakarítás. Az aratásra váró területet 26 ezer hektárra mértük fel a körzetünkben, már ami a gabonát és a repcét illeti – kezdi a szakember. – Őszi árpával indult az aratás, amit körülbelül 4800 hektáron vetettek. Ez nagyjából 70 százalékos készültségi fokon van beszélgetésünk pillanatában [június utolsó hetében]. A termésátlag nagy szórást mutat, és maga a betakarítás is intenzívebb lehetne, ha nem esne szinte folyamatosan az eső. Ezáltal állandóan kitolódnak a munkálatok is – hangzik a helyzetjelentés.

aratas2_450
 

– Minden növénynél érvényes, hogy körülbelül két héttel korábbra tevődött a betakarítás, valamint az érés. Az őszi árpa a homokosabb területekről 2,5 tonna per hektáros hozamot produkált, a magasabb humuszt tartalmazó területekről ez elérheti az 5,5 tonna per hektárt is. Összességében, ha az eddig betakarított 3300 hektárra vetítjük, 4,8 tonna per hektáros hozamról számolhatok be – folytatja Nagy Attila.

– A takarmányárpa jelentős részének a hektoliter súlya, ami minőségmérő faktor, alacsonyabb az átlagosnál. Nagyobb mértékű termésveszteséget okoz, hogy a korábbi, aszályos időszak miatt az árpának elég gyenge lett a szára, illetve nagyon törik a kalász, így elég nagy a veszteség is. A sörárpa minősége és termésátlaga egyaránt közepes – értékel a falugazdász.

Nagy Attila arról is beszámolt, hogy az őszi búzából mintegy 15 ezer hektár kerül majd betakarításra, amelyből e pillanatig nagyon minimális mennyiség teljesült. Körülbelül 450 hektárnyi területbe álltak eddig be a kombájnok, ami az összterületnek nagyjából a 3 százaléka. A termésátlag ez alapján 4,1 tonna per hektárra tehető, de az alacsony készültségi fok miatt nehéz becslésekbe bocsátkozni.

– Várhatóan a termés nagyobb része takarmányminőségű lesz, amiben nagy szerepet játszik az, hogy az utóbbi években a termelők a minőség helyett a nagyobb hozamot részesítették előnyben. Az árak sincsenek olyan minőségben megállapítva, hogy érdemes legyen a minőség felé fordulni. Természetesen ez csak egy bizonyos arányra vonatkozik, nem általánosítható a jelenség. Tény viszont, hogy az utóbbi években megnőtt a takarmánybúza mennyisége. Az időjárás miatt viszont a minőségi búza is sok helyen takarmánnyá válik, mert a sok eső miatt kimosódott a sikér, így a vizsgálatok során takarmányminősítést fog kapni. Azért probléma, ha az érési időszakban kap nagyobb mennyiségű esőt a búza, mert a sikértartalma alacsonyabb lesz. Amikor viaszos érésben van a búza, akkor alakulnak benne az értékmérő anyagok. Így, ha az időjárás nem megfelelő, az mérhető lesz a termés minőségén – magyarázza a falugazdász.

Nagy Attila arra is kitért, hogy őszi árpa 5600 hektáron van elvetve a környékünkön, amelyből eddig 3600 hektárt takarítottak be, ami 65 százalékos készültségi fokot jelent. Per pillanat 2,1 tonna hektáronként a hozam. – A termésátlag ez esetben is széles skálán mozog, ugyanis az őszi káposzta-repcével egyetemben nagy problémája, hogy amikor a csapadékos és a melegebb időjárás váltakozik, amikorra már érettek a mezők, felnyílnak, és komoly szemveszteség jelentkezik. Ezt már egyébként több termelő tudatta, hogy számol a jelenséggel a betakarítás során – mondja a szakember, összességében felemásként értékelve a várható hozamokat.

– Az időjárásnak, ami a tavaszi aszályt váltó nyári esőket jelenti, komoly nyomai lesznek a betakarítások végkifejletét illetően. A koratavaszi szárazság és forróság időszakában a növények hamarabb beértek. Mindent egybevetve, az elmondottak fényében közepesnek nevezhetők a most rendelkezésre álló információink szerint a termésátlagok, ami nem a kalocsai körzet sajátja. Az egész megyéből hasonló problémákat és kivetüléseket jeleztek előzetes információnk szerint a kollégák – zárta a helyzetjelentést Nagy Attila.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás