Ünnepélyesen átadták az Iparterület-fejlesztést és az Inkubátorházat

2022.04.01 10:09   

Újabb kettő, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásával a Területi Operatív Program (TOP) keretében megvalósult projekt segítheti Kalocsa fejlődését. Március 28-án, 9 órakor Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, Font Sándor országgyűlési képviselőt, és a két fővállalkozó cég vezetőjét, Halász Lászlót, a kalocsai székhelyű Generál Kft., valamint Skultéti Csabát, az ugyancsak kalocsai Kalo-Bau ügyvezetőjét dr. Filvig Géza a fejlesztési területen épített új, illetve felújított komplexumok előtt köszöntötte. Az ünnepi esemény apropója, hogy befejeződött az Iparterület - fejlesztési és az Inkubátor Ház projekt fizikai megvalósítása a volt Foktői úti laktanya immár önkormányzati tulajdonban lévő területén. Az egyedi kormánydöntésnek köszönhetően a 118,4 millió forinttal kiegészített Iparterület-fejlesztés és a 3,98 millió forint vissza nem térítendő támogatással megtoldott inkubátor ház építés összesen 918,4 millió, illetve 223,98 millió forint értékben valósult meg.

Az ünnepségre meghívott vendégeket dr. Filvig Géza köszöntötte, aki elöljáróban emlékeztetett:

„Ingatlancserére volt szükség a Magyar Állammal annak érdekben, hogy az önkormányzat a különösen a Kalocsa-Paks Duna-híd közelsége miatt előnyös terület tulajdonjogát megkapja.

Két jelentős projekt valósult meg itt, egymás mellett: az iparterület-fejlesztés, valamint az inkubátor ház projekt, ezekből áll össze az új gazdasági központ, a város ezen jól megközelíthető területén. A kettő beruházás mindösszesen 1,2 milliárd forint értékű, amelyben mind a TOP pályázati források, valamint a Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárására megkapott egyedi kormányzati támogatások is benne vannak.

Mindkét projekt 2017-ben indult, szögezte le a polgármester, hozzátéve, már az ingatlancsere alkalmával szüksége volt a városnak arra a segítségre, amit az országgyűlési képviselő nyújtott. Ám még így is feltételes közbeszerzéssel indult a kivitelezésre kiírt pályázat. A beérkezett ajánlatokat követően szembesült a városvezetés azzal, hogy az időközben bekövetkezett áremelkedések következtében forráshiányos a projekt. Ismét Font képviselő úr nyújtott segítő kezet és közreműködésével, egyedi kormánydöntéssel megérkezett a közel 124 millió forint az iparterület-fejlesztésre, 3,98 millió forint az inkubátorház megépítésére.

És hogy miért fontos Kalocsának ez a két beruházás?- tette fel a kérdést a polgármester, amire a választ maga adta meg: Kalocsa egy csodálatos város, nagyon szeretünk itt élni, de ahhoz, hogy Kalocsa ezt a színvonalát tartani, illetve fokozni tudja, a gazdaság erősödésére van szüksége. Sajnos az iparűzési adóban megmutatkozó gazdasági teljesítőképesség alacsony szinten van. Ez a beruházás is azt segíti, hogy Kalocsa gazdasági élete erősödjön és fejlődjön. Az önkormányzat az inkubátor házzal a kezdő vállalkozásokat kívánja segíteni, hogy kész telephelyet, kiépített infrastruktúrát biztosítson számukra,.és hogy az ide leszerződött öt év leteltével innen megerősödve tudjanak tovább lépni. Emellett a már működő vállalkozásoknak is lehetőséget biztosítunk, telephelyet, illetve raktárt lehet bérelni, ugyanis öt hatalmas, felújított csarnok áll rendelkezésre, egyikből lett az inkubátorház kialakítva. Az elképzelés szerint a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. adminisztrációja és a parkgondozó feladatokat ellátó részlege is ide költözik, hiszen régóta nagyon méltatlan körülmények között dolgoznak a jelenlegi telephelyükön.” – mondta a polgármester.

 

iparter.fejleszts_450_450
 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás