Paksi bővítés

Átfogó kép a paksi beruházás állásáról

2016.07.14 11:46    |    Propag Andi  

Átfogó képet kapott a paksi beruházás állásáról a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) – mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a nemzetközi szervezet kormányzótanácsának ülését követően az MTI-nek hétfőn, Bécsben.

Aszódi Attila az ülésen azt foglalta össze, hogy a legutóbbi, két évvel ezelőtti beszámoló óta milyen előrelépések történtek a paksi projektben. Aláhúzta: a közvéleményt folyamatosan igyekeznek naprakész információkkal ellátni, emellett nagyon fontos a diplomáciai és a szakmai közeg tájékoztatása a beruházás állásáról.

Szó esett az orosz féllel való államközi szerződés, valamint a finanszírozási államközi szerződés megkötéséről. Aszódi Attila előadásában hangsúlyozta: az Európai Bizottság elfogadta az államközi szerződést, az Euratom Ellátási Ügynökség által aláírt üzemanyag-szerződést és az Euratom szerződés 41-es cikkely szerinti notifi-kációt, amely szerint a projekt összhangban van az Euratom-szerződés célkitűzéseivel, megfelel a nukleáris biztonsági, a hulladékkezelési és műszaki szempontoknak is.

Jelenleg annak vizsgálata zajlik, hogy az orosz fél, mint szerződéses partner és az orosz technológia közvetlen kiválasztása helyes volt-e, egyúttal az állami támogatás kérdésköréről tartanak egyeztetéseket.

Aszódi Attila a kormányzótanács előtti felszólalásában arra is rávilágított, hogy eközben az orosz féllel intenzív és harmonikus az együttműködés a koncepcióterv kidolgozásában, zajlik a környezetvédelmi engedélyezés és a telephely engedély-kérelmének előkészítése.

A környezetvédelmi engedélyezés során Bécsben is tartottak a Paks II. beruházás környezeti hatásairól konzultációt, amelyet megelőzött a paksi közmeghallgatás.

Megfogalmazása szerint Magyarország igen nyitottan értelmezte az espoo-i egyezményt, harminc országot hívott meg a környezetvédelemi engedélyezési folyamatba, ezek közül 11 jelezte, hogy szeretne információt kapni, hét ország kilenc helyszínen kérte, hogy legyen a területén közmeghallgatás. Aszódi Attila kiemelte: a bécsi volt a legnagyobb esemény, itt kilencvenen vettek részt, a leghosszabb pedig a müncheni fórum volt, amelyen két napon, csaknem 18 órán keresztül válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Hozzátette: a legtöbb közmeghallgatást Romániában tartották, Nagyváradon, Temesváron és Bukarestben.

Aszódi Attila megemlítette azt is, hogy még a környezetvédelmi hatóság által kibocsátott engedélyre várnak, valamint a telephelyengedély kérelmének vizsgálata zajlik.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás