Története legsikeresebb évét zárta tavaly a paksi atomerőmű

2013.03.08 20:55   

A legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett, üzleti tervét túlteljesítve, története legsikeresebb évét zárta a paksi atomerőmű – hangzott el a társaság évértékelő sajtótájékoztatóján, Budapesten múlt héten csütörtökön. A társaság részesedése a hazai termelésben nőtt, tavaly 45,89 százalékot biztosított Paks a magyarországi villamosenergia-termelésből. A nettó árbevétel 184,2 milliárd forint volt, 5,5 százalékkal több mint az előző évben. Egy kilowattóra áramot 12,28 forintért állítottak elő, ami 5,3 százalékkal drágább, mint az előző évben.

 

Az atomerőmű az MVM Csoport legjelentősebb energiatermelőjeként a biztonsági követelmények maradéktalan betartása mellett minden eddiginél több, 15793 gigawattóra villamos energiát termelt tavaly – húzta alá Baji Csaba, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke. Emlékeztetett rá, hogy lezárult a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, amely során példaértékűnek ítélték a paksi létesítményt.

A kiemelkedő eredmény a létesítmény közel 90 százalékos teljesítmény-kihasználtságának köszönhető. Ebben a tekintetben a paksi erőmű a világon működő 400 atomerőművi blokk teljesítményéből számolt átlagnál jobb eredményt ért el az elmúlt évtizedben

Hamvas István vezérigazgató arról beszélt, hogy fegyelmezett üzemvitellel, jól tervezett és végrehajtott karbantartással tudják elérni azt, hogy a blokkok teljesítmény-kihasználtsága magas legyen. Ez az érték 2012-ben 89,9 százalék volt. Megjegyezte: 100 százalék nem lehet, hiszen minden blokkot minden évben le kell állítani karbantartásra – áll az MTI hírében.

Elmondta, hogy a 2-es blokk üzemidő hosszabbítási kérelmének benyújtása az idén esedékes, de a hátralévő két blokkon is folynak a szükséges műszaki beavatkozások.

Az idei feladatok közé tartozik a 2-es blokk pihentető medencéjében lévő, 2003-ban megsérült, 2006-2007-ben hermetikus tokokba helyezett üzemanyag elszállításának műszaki előkészítése is – jelezte Hamvas István.

„Célunk, hogy a nukleáris biztonság mindenkori elsődlegessége mellett, optimális költségszinten és műszakilag megalapozottan a lehető leghosszabb ideig termeljünk villamos energiát” – összegezte a vezérigazgató.

A paksi atomerőmű az 1-es blokk üzembe helyezése, 1982. óta összesen 382,6 terawattóra villamos energiát termelt. Társadalmi elfogadottsága változatlanul magas, az elmúlt tíz évben folyamatosan 70 százalék felett volt – hangzott el a tájékoztatón.

A létesítmény környezetre gyakorolt hatásáról a vezérigazgató azt mondta, tavaly a kibocsátási korlátok kevesebb mint 1 százalékát érték el.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás