Olimpikon irányította az atomerőművet!

2013.12.01 22:35   

A Csabai Kolbászfesztivál történetének talán legfurcsább látványával szembesültek a hungarikum rajongói: egy délután erejéig Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus, a MOB környezetvédelmi bizottságának tagja vette át az irányítást az atomerőmű virtuális vezérlőpultja felett. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter asszony, a paksi foci- és kosárlabdacsapatok játékosai, valamint Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik zenészei, illetve a Random Trip örömzene-projekt alapítója után olimpikonunk is kipróbálta a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállításán, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét.

kamion_kozmann_300

 

Kenu után kerékpár. Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus a 17. Csabai Kolbászfesztiválon lévő Jövőnk Energiája Interaktív Kamionban készül tesztelni, mennyi energiát képes termelni biciklivel.

 

 

 

A legfinomabb csípős kolbászok kóstolása után a Paksi Atomerőmű valósághű szimulátoránál regenerálódott Kozmann György. A paksi olimpikon most először próbálta ki, milyen érzés lehet az atomerőművet működtetni, de nem csak a hírességek kiváltsága, hogy néhány percig átvegyék az irányítást a hazai villamos-energia-termelés közel felét adó erőmű felett. A Csabai Kolbászfesztivál előtt, után, vagy két finom disznótoros fogás között a nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállítást felkereső érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a Paksi Atomerőmű teljesítményét.

„Paksi vagyok, ott indult a sportpályafutásom is, mégis elképedtem, hogy mindannyian milyen sokat köszönhetünk az atomerőműnek” – mondta Kozmann György. „Ha Paks nem lenne, nem csak az áram ára lenne jóval magasabb, az üvegházhatású gázokból is jóval több kerülne a légkörbe. Márpedig éppen azért veszek részt a Magyar Olimpiai Bizottság környezetvédelmi bizottságának munkájában, mert a lehető legtisztább környezetet szeretném hagyni a jövő generációira. Ezért támogatom az atomenergiát is.”

 

kamion_atom_340

 

A valósághű szimulátort már a nyári fesztiválokon, köztük az EFOTT-on fellépő Irie Maffia tagjai, Sena, Columbo és Horváth Gáspár, illetve a VOLT-on koncertező Balkan Fanatik zenészei, Sonita, Jorgosz és Lepe, a SZIN-en pedig Delov Jávor rockdobos, a Random Trip alapítója és az Atomerőmű SE kosárlabdázói is kipróbálták. Az eredmény a környezetvédelem iránt elkötelezett zenészek mellett az MVM Paks FC a Kecskeméti Repülőnapra kilátogató focistáit, valamint az MVM Energia Futam fővédnökét, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter asszonyt is meglepte.

Kozmann György a gasztronómiai élményeket levezetendő az áramfejlesztő kerékpárra is felpattant. Csakhogy hamar kiderült: a Pekingben fantasztikus sikert hozó 1000 méteres távnál jóval többet kellene tekernie ahhoz, hogy megtermelje a közvetítés végignézéséhez szükséges energiát!

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion évről-évre megújuló mozgó kiállítását 2009 óta több mint 350 településen 150 ezernél is több látogató kereste fel. Az elmúlt években tucatnyi nagy nyári fesztiválon és családi rendezvényen is ezrek érdeklődtek az atomenergia jelene, illetve a magyar áramtermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű kapacitásának hosszú távú fenntartása iránt.

A kamion látogatói megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét és jövőjét, a magyar villamos-energia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát is. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört, és ha még ezek után is maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel válaszolnak.

Mittler István

kommunikációs vezető

MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás