Szakmai rendezvény az atomerőmű múzeumában

2018.01.24 20:21   

Az Atomenergetikai Múzeum tevékenységeit átfogó és bemutató szakmai program keretében neves előadók méltatták az intézményben folyó munkát a múzeum költözése előtti egyik utolsó nagy rendezvényen.

Az Atomenergetikai Múzeum Európában is egyedülálló módon mutatja be az atomenergetika és a Paksi Atomerőmű történetét. Országos szakmúzeumként öt év alatt több mint 85 ezer látogatót fogadva, számos múzeumpedagógiai és környezettudatos programot, családi és iskolai rendezvényt, vetélkedőt, közönségtalálkozót, versenyt, tábort lebonyolítva országosan is meghatározó kulturális intézménnyé nőtte ki magát. Jelenlegi helyén az atomerőmű működése során használt berendezéseknek, tudósokhoz köthető relikviáknak és időszaki kiállításoknak ad helyet, tevékenysége során jelentős szerepet vállalva az atomerőmű kommunikációs feladataiból. A múzeum egyedi programjain keresztül szórakoztató módon minden korosztályhoz közel viszi az atomenergetikához kapcsolódó ismereteket óvodáskortól felnőttkorig. Nem utolsó sorban pedig a hazai nukleáris energetika történetét dolgozza fel a kezdetektől napjainkig.

atomeromu1_450
 

Az idén ötéves Atomenergetikai Múzeum az új atomerőművi blokkok építésével és az ahhoz kapcsolódó területátadási kötelezettséggel összefüggésben új helyre költözik a jövő év folyamán. Bár a végleges helyszínről még nem született döntés, átmenetileg Pakson, a korábbi ASE étterem épületében kialakított kiállítótérben és fizikai bemutatóteremben folytatja jövő évtől tevékenységét.

Az új kiállítóteremben lehetőség lesz a múzeumpedagógiai programok (óvodapedagógiai program, kihelyezett fizikaórák általános és középiskolások számára, Teller Ede vetélkedő – általános iskolai fizikaverseny, múzeumi tábor) továbbvitelére, valamint az országos programsorozatokhoz való csatlakozásra (Múzeumok Majálisa, Múzeumok Éjszakája, Múzeumok Őszi Fesztiválja), családi és szakmai programok, valamint fizikashow-k megtartására.

atomeromu2_450
 

A jelentős változást hozó időszakot megelőzően a mai rendezvény nem a búcsút, inkább a jövő felé tett első lépést jelenti. A múzeum tevékenységének kiemelt területei: a múzeumi szakmunka, az atomerőmű történetének feldolgozása, a múzeumpedagógia, a környezettudatos nevelés, a műszaki szemlélet kialakításában betöltött, valamint a kommunikációt segítő szerep mind visszaköszöntek az előadók szavaiból. A múzeum létének fontosságát ugyanis olyan személyek tolmácsolták, akik hitelesek a saját területükön, szakmájukban, és rálátásuk van az intézmény tevékenységére.

A program zárásaként a hosszas kutatómunka eredményeként elkészült, Tömegtájékoztatás az atomkor hajnalán című könyvet mutatták be a szerzők. A múzeum negyedszázados működésére is visszatekintett a rendezvény: az Üzemtörténeti Gyűjtemény létrehozása óta eltelt 25 év munkájáért Beregnyei Miklós az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. életműdíját vehette át.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás