Atomerőművek nélkül nincs kiút az energiaválságból

2022.10.05 15:26   

Az európai klímavédelmi célok eléréshez szükség van az atomenergiára – mondta Yves Desbazeille az épülő paksi blokkok területén. A nucleareurope főigazgatója szerint kontinensünk biztonságos áramellátása szempontjából is nélkülözhetetlenek az atomerőművek.

yvesdesbazeille43188_450

 

 

– A növekvő villamosenergia-igény több nukleáris kapacitást kíván a jövőben, ha el akarjuk érni a klímavédelmi célokat – szögezte le paksi látogatásán Yves Desbazeille, a nucleareurope főigazgatója. Az európai atomenergia-ipart összefogó szövetség küldöttsége október 4-én kereste fel a Paksi Atomerőmű új blokkjainak építkezését és tájékozódott a projekt előrehaladásáról.

Yves Desbazeille a talajkiemelési feladatok megtekintését követően elmondta: a villamosenergia-szükséglet mintegy negyedét biztosítják az atomerőművek Európában, ez az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelés fele. A főigazgató szerint legalább ezt az arányt biztosítani kell hosszú távon is, ami azt jelenti, hogy növelni kell a nukleáris kapacitást. Az Európai Unió klímavédelmi irányelve értelmében, azzal, hogy az unió törekszik a gázfogyasztás mérséklésére, a károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergia-termelés kap nagyobb hangsúlyt.

A főigazgató üdvözölte az Európai Unió által megszavazott taxonómiarendeletet, amely a fenntartható energiatermelési módok közé sorolja az atomenergiát is. – Ez egy nagyon fontos eredmény, mert nem volt magától értetődő – hangsúlyozta, hozzátéve: – Félúton járunk, hiszen egyrészt a taxonómiarendelet nehezen teljesíthető feltételeket szab, másrészt Európának még fel kell ismernie, hogy az atomenergia-iparnak a technológiát megillető helyre, a fejlesztés élvonalába kell kerülnie. Azt mondanám tehát, hogy a taxonómia egy lépés a helyes irányba, de még sok feladat vár ránk, ha azt akarjuk, hogy az atomenergia teljes mértékben elfogadott és támogatott legyen az unióban.

A brüsszeli székhelyű szervezet első embere egyértelművé tette, hogy az Európát sújtó energiaválság idején a megfizethető áron termelő atomerőművek az ellátásbiztonság szempontjából is kulcsfontosságúak.

A finn, spanyol, francia és román szakértőkből álló nemzetközi delegáció magyarországi látogatása során átfogó képet kapott a hazai nukleáris ágazat helyzetéről és fejlesztéséről.

A nucleareurope az európai nukleáris ipart képviseli az EU intézményeivel és más kulcsfontosságú érdekelt felekkel folytatott energiapolitikai megbeszéléseken. Tagságát 15 nemzeti nukleáris szövetség alkotja, amelyek csaknem 3000 céget reprezentálnak.

(X)

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás