Szoboravatással ünnepelték Ordason augusztus 20-át

„Emlékezünk, vagyunk, élünk, megmaradunk”

2013.09.22 23:23    |    -mond  

Igazán különlegesre, szívmelengetőre sikerült Ordason államalapításunk és az új kenyér ünnepe. Augusztus 17-én, szombaton két helyszínen is összegyűlt az emlékező közönség. A Rákóczi-tölgy csonkjára a fa törzséből és kőből alkotott szoborkompozíciót Farkas Tibor szobrászművész, melyet ez alkalommal avattak, majd a faluközpontban műsorral és kenyérszenteléssel folytatódott az ünneplés. Mindkét helyszínen az idén 110 éves Tungsram Kodály Férfikar előadása tette feledhetetlenné az ünnepet.

Egy nagyobb városnak is büszkeség lenne, ha augusztus 20-án annyian összegyűlnének ünnepelni, mint e szombaton – ráadásul munkanapon – Ordason. Közel kétszázan álldogáltak a Rákóczi-park környékén, sokan enyhet keresve a kis tölgyek hűst adó lombjai alatt. Igaz, többszörösen is ünnep volt az ottélőknek, a kiszáradt és kivágott faóriásnak, a Rákóczi-tölgynek a helyén e naptól egy szoborkompozíció áll, melyet Farkas Tibor szobrászművész álmodott meg fából és kőből. Maga a Rákóczi-fej már tavaly, az alkotótáborban elkészült, ám idén, amikor a szobrász meglátta a híres tölgy félig elkorhadt hatalmas törzsét, megszületett az ötlet, egyesíteni a fejedelem szobrát azzal a fatörzzsel, mely a legenda, a néphit szerint már itt állt akkor is, amikor II. Rákóczi Ferenc csapataival a környéken táborozott.

Az avatóünnepség Viczián Tímea Rákóczi imája című szavalatával kezdődött, majd dr. Feke Gyula, a Rákóczi Szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet. A történelmi események felidézésén túl rámutatott arra, hogy a mi dolgunk megőrizni történelmünk emlékeit. Rákóczi fáját is utolérte az elmúlás, de az öreg fa törzséből szobor született.

– A faóriás csonkjától pár lépésre egy új fiatal tölgy tör az ég felé, hogy egykoron őséhez hasonlóan terebélyes, méltóságteljes mementóként hirdesse: emlékezünk, vagyunk, élünk, megmaradunk. S ha önmagunkba vetett hitünk is visszatér: Isten segedelmével újra gyarapodunk. Egy kicsiny makkból is lehet óriás! – mondta a szónok. – Megóvni egy sokat próbált nép történelmét, hitét, felnevelni egy lassan növő fát… Mindkettő hosszú, nehéz feladat, sok ember türelme, kitartása, munkája kell hozzá. Generációk váltják majd egymást, veszik át egymás kezéből a munkát. S ha a felcseperedő fiatal tölgyre néztek, ne csak a fát lássátok, hanem vonjatok párhuzamot, és a nemzetre is gondoljatok. Legyetek a nemzet kertészei, védjétek, őrizzétek, hiszen nemzetünk nélkül szegényebb, velünk, magyarokkal gazdagabb a világ – zárta gondolatait dr. Feke Gyula.

A nagy tetszést aratott beszéd után a fennállásának 110. évfordulóját ünneplő budapesti Tungsram Kodály Zoltán Férfikar alkalomhoz illő műsora következett, melyben Liszt Ünnepi éneke mellett kuruc dallamok is megszólaltak tárogatón, valamint felhangzott Kacsóh Pongrác daljátékából a Rákóczi megtérése és Krasznahorka büszke vára.

 

ordas_szobor2_460

 

Szabó Zsolt polgármester megköszönte mindazok segítségét, akik a szobor elkészítésében, felállításában, a környezet rendbetételében közreműködtek, valamint kérte a község lakosait, hogy aki teheti, anyagiakkal is járuljon hozzá a szobor költségeihez.

A szobor leleplezése után P. Szabóné Kováts Teodóra tiszteletes asszony és Vass Huba plébános megáldották és megszentelték Ordas új büszkeségét, a Rákóczi-kultusz emlékhelyén felállított szoborkompozíciót.

Az avatáson népes csoporttal tiszteletét tette a Szentkirályi Baráti Társaság is, valamint Váczi Attila egy Ady verssel tette még emlékezetesebbé e jeles napot.

Az ünnepség a faluközpontban folytatódott, ahol Tűz Tamás: Szent István király című versét újra Viczián Tímea tolmácsolásában hallhattuk, majd a Kodály Férfikar ünnepi műsora következett, melynek első részében nagy klasszikusokat, mint például Erkel Ferenc, Kodály Zoltán műveket hallhattunk, majd kortárs szerzők zeneművei csendültek fel, végül pedig bordalokat énekeltek az ordasi közönségnek.

Aktuális is volt ez, hiszen mint minden évben, idén is csapra vertek egy hordó bort az ünnepség végén. De előtte még Szabó Zsolt ünnepi gondolatai után megáldották és megszentelték az új kenyeret., valamint Varga Attiláné alpolgármester – szintén hagyomány ez a községben – köszöntötte az idén 90. életévüket betöltő ordasiakat, Zsigmond Lászlót és Borsódi Benőt, valamint a többi szépkorút, akiknek jó egészséget kívánt.

A különleges és meghitt ünnep estéje zsíroskenyér és vörösbor mellett folytatott jókedvű beszélgetéssel zárult.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás