A foktőiek is új polgármestert választottak

Bakai Károly fejlődő, nyitott falut szeretne

2014.10.27 09:33    |    -mond  

Tiszteletdíj nélküli munkát, a szemétdíj eltörlését, kerékpárutat Foktő és Kalocsa között, tárgyalásokat a Glencore-ral a szag és zaj megszüntetésére, valamint nyitott polgármesteri hivatalt ígért kampánya során Bakai Károly, és úgy látszik, ez volt a legszimpatikusabb az embereknek a négy jelölt programja közül. Október 12-én nagy többséggel ugyanis őt választották meg a következő ötéves ciklusra a falu polgármesterének.

bakai3_300

– A választás estéjén, amikor már megvolt az eredmény, spontán népünnepély alakult ki, felszabadultan ünnepeltek az emberek, lehettünk vagy százan is akkor. Aztán hétfőn délután 2-3 család a főtéren főzött, volt, aki bográcsban pörköltet, de volt, aki rántott csirkét hozott, és volt, aki süteményt. Élő zene volt, táncolt mindenki. Egy csomó olyan embert láttam beszélgetni ezen az estén, akik évek óta nem álltak szóba egymással, ennek nagyon örültem – mesélte Bakai Károly lapunknak a választás utáni estéről és az utána következő napról. – Nem volt kifogás a választással kapcsolatban, így mind a hat képviselő és én is megkaptuk a megbízólevelünket. Azzal kezdtem másnap a munkát, hogy rögtön reggel a közmunkásokkal beszéltem, mert a kampány alatt az a hír terjedt el, hogyha én leszek a polgármester, akkor nem lesz közmunka. Mondtam nekik, tessék dolgozni tovább, most épp a temetőt teszik rendbe. Annyit kértem tőlük, hogy ne üljenek sokáig az árokparton, mert felfáznak… Megnyugtattam őket, nincs fegyverem, nincs vadászpuskám, nincs pisztolyom, nem eszek embert, aki rendesen dolgozik, arra szükség lesz továbbra is. Jó két órát beszélgettünk az új képviselő-testülettel is, melynek három volt képviselő is a tagja, három pedig most kezdi ezt a munkát. A volt polgármesterrel egy szót sem beszéltem eddig, nem hívott, nem keresett. Négyen indultunk polgármesterjelöltként, én nem minősítettem senkit, úgy építettem föl a kampányom, hogy nem gyűlölködést akarok. Azt szeretném, hogy végre ebben a faluban béke legyen, mindenki merjen mindenkihez szólni, a közösségi rendezvényekre jöjjön az egész falu, örüljenek és ünnepeljenek együtt. Szeretném, ha Foktő egy nyitott falu lenne – mondta Foktő első embere, majd arról beszélt, hogy ezért mit szeretne tenni.

– Ennek első lépéseként szeretném a község honlapját úgy működtetni – mert eddig az előírások ellenére nem működött –, hogy azon minden rajta legyen, kicsit kisarkítva: még a polgármester tüsszentése is. Nem lesz titokban semmi, amit határozunk a testülettel, az minden fölkerül a honlapra. Fölkerül a programom, a vagyonnyilatkozatok, mindenki megnézheti és bízom benne, hogy építő jellegű hozzászólásokat is fogunk kapni.

Mivel kampányolt?

– A programomban azt ígértem, hogy minden foktői állandó lakosnak ingyenes lesz a szemétszállítás. Ez elég hosszadalmas egyeztetéseket kíván, a jegyző már elindította ezt a folyamatot, valószínűleg január elsejétől ez tud így működni. Társadalmi polgármester leszek, és semmilyen fizetséget nem kérek ezért. Van egy kötelező átalány, ami jár, ebből fedezni tudom a telefonomat és a gépkocsim üzemanyagát, mert én továbbra is a saját autómmal fogok közlekedni. A második, amit a kampányom során ígértem, hogy kerékpárutat építtetek – azonnal. Ez az azonnal azt jelenti, hogy a rendezési terv módosítása 6-8 hónapot vesz igénybe, novembertől azonnal szeretném indítani ennek a módosítását, hogy a foktői lezárt főutca végétől, a kalocsai Móra Ferenc utcai kerékpárútig a közút mellett egy előírásoknak megfelelő kerékpárutat tudjunk kiépíteni. Ha lesz rá pályázat, akkor pályázni is fogunk, ha nem, akkor is meg fogjuk csinálni, önerőből. Megígértem a választóknak, hogy még decemberben fogok tartani egy közmeghallgatást, mert az már régóta nem volt. Ott be fogok számolni, hogy mennyi pénze van a falunak, hogy mik a rövid és hosszú távú terveink ebből a pénzből, és addig remélem, a Glencore-ral is tudok tárgyalni. Én támogatom a tevékenységüket, de 21. századi körülmények között szeretnénk élni a faluban. Nem lángossütőben szeretnénk élni, és nem úgy, hogy folyamatos dübörgést hallunk, hiszen minderre van megoldás, lehet létesíteni zajvédő falat, és a szagot is biztos valamilyen filter felszerelésével meg lehet szüntetni. Bármilyen fejlesztéshez, amit akarnak csinálni, partnerek vagyunk, természetesen úgy, hogy az itt élő emberek életminősége ne szenvedjen csorbát. Össze kell egyeztetni, hogy ők mit várnak el, és mit szeretnének és ugyanígy a falu részéről is.

 

fokto_450

 

A negyedik pontja a programomnak, hogy nyitott lesz a polgármesteri hivatal, bármikor be lehet jönni és kulturált hangnemben előadni a problémát. Ha így jönnek és kérnek, mindenkinek megpróbálunk segíteni. Azért van a polgármester és a hivatalvezető, akit ezután fogunk majd pályázat alapján kiválasztani. Úgy gondolom, hogy mivel társadalmi polgármester leszek, reggelente bemegyek a hivatalba, megbeszéljük a teendőket, aztán onnantól a hivatalvezető intézi ott bent a napi ügymenetet. A hivatal dolgozóival is elbeszélgettem, elmondtam az elvárásaimat, azt is, hogy bárkinek bármi problémája van, biztos találunk rá megoldást, de a linkséget nem szeretem és nem tűröm – mondta határozottan az újonnan megválasztott polgármester.

 

fokto2_450

 

– Igazság szerint, én nem akartam polgármester lenni, de amit láttam itt az elmúlt években, az nagyon nem tetszett. Láttam az állandó viszályt, a békétlenséget, ami a falut is megosztotta. Így nem lehet. Azt mondtam a képviselőknek, hogy várom mindannyiuk konstruktív javaslatait, mert nem vagyok jós, látnok, nem én vagyok az egyedüli, aki mindent tud és mindenhez ért, ehhez kellenek a többiek is, ötleteljünk, gondolkodjunk együtt, beszélgessünk és ebből születhetnek olyan dolgok, amik jók az itt élő embereknek. És a képviselők is ezt szeretnék, a szándék megvan, a munkába majd beletanulunk. Azt szeretném, hogy mindenki fölszabadult legyen, mindenki merjen véleményt nyilvánítani ebben a faluban. Gyűlölöm a suttogást, a rosszindulatú pletykát. Ezért akarom a honlapot is újraindítani, minden információt oda föltenni, de inkább gyakrabban tartok falugyűlést, nyomtatunk tájékoztatókat, mert azt szeretném, ha Foktő egy nyitott, fejlődő falu lenne. Ez minden itt élőnek az érdeke! – mondta végezetül Bakai Károly.

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás