Balatonfüredről jelentjük

Kemény tárgyalások a TEIT előtt

2018.02.28 12:45    |    STVN  

Balatonfüreden tartotta óévértékelő-újévnyitó találkozóját a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) tagsága, élén dr. Bálint József elnökkel, Kalocsa polgármesterével. Mint lapunknak elmondta, főképp a 2017. évi teljesítményt tárgyalták ki, de számos, a jövőre vonatkozó kérdés is felmerült.
Kemény tárgyalások elé néz 2018-ban a társulás dr. Bálint József elnök elmondása szerint, hiszen az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel év végén lejár a szerződése, a Paks II. Atomerőmű Zrt.-vel pedig még nem kötöttek, bár az utóbbira vonatkozóan már megkezdték a tárgyalásokat.

– A TEIT ettől függetlenül szeretné kivenni részét az új atomerőmű építésével kapcsolatos tájékoztató munkából – mondta, megjegyezve, hogy a társaság vezetésétől megerősítést kaptak arról, hogy a TEIT-re a jövőben is számítanak, annak ellenére, hogy a kiemelt tájékoztatás a Paksi Társadalmi Tanács 47 települését kell, hogy érintse.

teit_vidatunde_450
 

– Az elmúlt évben minden szerződésben vállalt feladatunkat teljesítettük, és megtörtént az elszámolás az atomerőmű és az Radiokatív Hulladékokat Kezelő Kft. felé egyaránt. Az idei költségvetést a tavalyinak a számai szerint tervezik – tette hozzá Bálint József.

A tanácskozás Hamvas Istvánnak, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójának az óév főbb fejleményeit átfogó tájékoztatásával folytatódott, emlékszik vissza a társulási elnök, megjegyezve, hogy tavasztól nem látja előre, milyen mederben folynak tovább a „Paks 1.” és a TEIT tárgyalásai. Várhatóan ugyanis április után nyugdíjba vonul Hamvas István, azt pedig egyelőre nem tudni, ki váltja majd őt a vezetői székben.

A találkozón személyesen volt jelen Süli János, az új atomerőmű építéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki arról tájékoztatta a TEIT tagságát, hogy jelenleg milyen stádiumban tartanak a beruházás előkészületei, és bejelentette, hogy 2018-ban a felvonulási épületek megépítésével megkezdődik a kivitelezés. – Maga az atomerőmű építése át fog tolódni 2019-re, ekkor várható az úgynevezett alaplemez elkészítésének az indítása – idézte a Süli által elmondottakat dr. Bálint József.

– A kerítésen kívüli fejlesztésekről annyit mondtak, hogy a rájuk szükséges pénzek rendelkezésre állnak, egyelőre a feladatok ütemezését tervezik, és amint jóváhagyják a célokat, megkezdődnek a munkálatok, amelyek tervezése már 2017-ben elindult. 2018 első felében talán kezdődhet például a Dunapataj-Foktő összekötő út felújítása, illetve a kalocsai, nyugati megkerülő út körüli munkálatok – folytatja a TEIT-elnök. – A hídról ezúttal nem volt szó, hiszen annak kérdésében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az illetékes. Az ő képviseletük január végén jön majd le Kalocsára, és akkor ad tájékoztatást arról, hol tart a híd tervezése – foglalta össze a Balatonfüreden történteket és elhangzottakat dr. Bálint József.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás