Elballagtak a középiskolások

„Az utaknak értelmük van…”

2013.06.01 20:49    |    Gábor Erika, Lovass-Nagy Anna  

 

Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus! Rajta ifjak, útra fel!

Ezekkel a sorokkal búcsúztak a diákok május 4-én, szombaton délelőtt iskolájuktól, tanáraiktól, társaiktól.

 

 

 

Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola

 

A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium létszáma 229 fővel csökkent, hiszen az elballagó tizenkét osztályból ennyien köszöntek el iskolájuktól.

Hajszál pontosan tíz órakor a végzős tizenkét osztály diákjai a hagyományokhoz híven osztályfőnökük vezetésével végigjárták az intézményt, majd a belső udvaron várták, hogy kilépjenek az ünneplő családtagok, rokonok gyűrűjében az iskola elé, s végighallgassák életük egyik legmeghatározóbb pillanatának végszavait.

 

dozsa_ballag3_379

 

Himnuszunk elhangzása után a 11. évfolyam nevében Vági Krisztián és Csordás Martin búcsúzott a felsorakozó diáktársaktól. Végzős társaiknak sok szerencsét kívántak a főiskolás, egyetemi évekhez, és sokuknak kitartást a napokon belül megkezdődő munkájukhoz. „Nem csak a búcsú pillanatai ezek, hanem az itt eltöltött évekre visszaemlékezés ideje is. Hamarosan megkezdődnek a vizsgák, ahol helyt kell állnotok, de ne feledjétek, a háttérben ott állnak mögöttetek a szülők és kicsit távolabb a tanáraitok!”

Demjén Ferenc Vigyázz a madárra című dalát Breti Anna Mária 12/a osztályos tanuló tolmácsolta, majd a 12. évfolyamos diákok nevében Hodován Zsuzsanna és Szabó Árpád köszönt el. Márai Sándor szavait idézve az Ég és Föld műből örök értékű igazságra világítottak rá:
„Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon, és másra gondol. … Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová. Nemcsak mi haladunk az utakon, az utak is haladnak velünk. Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban. S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak az utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt.”

 

dozsa_ballag_500

 

Az utolsó beszédhez Vikker József igazgató lépett az ünneplők elé. Az egész tantestület nevében sok szeretettel köszöntötte a megjelenteket. „Ünnepi alkalom részesei vagyunk, annak a nagy eseménynek, amikor is a végzős diákok búcsút vesznek iskolájuktól. Tizenkét osztály kettőszáz-huszonkilenc diákja búcsúzik ma. Rajta ifjak, útra fel, innen el kell válnunk – szólt percekkel ezelőtt a jól ismert dal. Mindenki előbb-utóbb elérkezik ahhoz az úthoz, amelyet maga elé tűzött ki. Az iskolában megélt számos siker és kudarc nyújt nektek a további életetek során segítséget az általatok kitűzött cél eléréséhez. A szívünkhöz nőtt fiataljainkat útra kell most bocsátanunk. De ne feledjétek, a sikerért, a tudásért mindig meg kell dolgoznotok!” Gondolatait a Republic együttes idézetével zárta:
„Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a Nap nevet, elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat…”, majd felolvasta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár asszony köszöntő levelét.

A ballagási ünnepség a tanulmányi, a kulturális-, közösségi élet, valamint a sport területén kimagasló teljesítményeket nyújtó diákok megjutalmazásával és a Szózat hangjaival ért véget.

 

dozsa_ballag2_500

 

Jutalmazottak:

Igazgatói dicséret szorgalmáért és jeles tanulmányi eredményéért: Tóth Alíz, Haszák Márta 12.A

Igazgatói dicséret iskolai és városi szavalóversenyeken való szerepléséért: Révész Viktória 12.B

Igazgatói dicséret közösségi munkájáért: Tóth Alexandra 12.B

Igazgatói dicséret kitűnő tanulmányi eredményéért: Tóth Olivér 3/13.J

Igazgatói dicséret jó tanulmányi eredményéért: Pap Zoltán 12.L; Pata Zoltán Ernőné 12.L  

Igazgatói dicséret gyakorlati munkájáért: Nemes Zsófia Eszter 3/13.J; Rimai Dzsenifer 3/13.J; Jénáki Márk 2/12.I; Dunamenti Krisztina 3/11.G; Minda László 3/11.G; Bogdán Dávid 2/12.J; Somogyi Melinda 2/12.J; Verner Gábor 2/14. B; Rendes Zsolt 2/14.B; Morvai Dániel 2/14.B; Bagó Tibor 2/14.B; Leitheiser Attila 2/12.I; Batta Gábor Zsolt 2/12.I; Tóth Attila 2/12.I; Balogh Benjámin Sándor 2/12.G; Mozsár Noémi 2/12.H; Besenyei Brigitta 2/12.H; Kalmár Cintia 2/12.H

Igazgatói dicséret kiemelkedő tanulmányi eredményéért: Popof István
12.F

Igazgatói dicséret közösségi munkájáért: Kupuszné Szabó Melinda 12.L; Szujer József 12.D

Igazgatói dicséret jeles tanulmányi eredményéért és gyakorlati munkájáért: Posztobányi Zoltán 3/11.G; MolnárÁdám 2/12.G

Igazgatói dicséret kiemelkedő kulturális tevékenységéért: Szabó Árpád 12.E

Igazgatói dicséret jó tanulmányi eredményéért és példamutató magatartásáért: Hodován Péter 12.D

Igazgatói dicséret kimagasló közösségi munkájáért: Énisz Alexandra 12.F; Markó Gergely 12.F

Igazgatói dicséret jó tanulmányi eredményéért, példamutató szorgalmáért és kulturális munkájáért: Németh Evelin 12.F

Igazgatói dicséret kiemelkedő sportmunkájáért: Garas Bence 12.F

Nevelőtestületi dicséretet kapott kiemelkedő tanulmányi munkájáért, szorgalmáért, az országos rendészeti versenyen elért helyezéséért: Czövek Erzsébet Katalin 12.C

Nevelőtestületi dicséretet kapott az iskola érdekében végzett közösségi munkájáért, a szavalóversenyeken elért kimagasló eredményéért Breti Anna Mária 12.C

Nevelőtestületi dicséret a szakma kiváló tanulója versenyen elért eredményéért és jó tanulmányi eredményéért: Kormos Gellért 2/12.I; Halász Ferenc 2/12.I.

Nevelőtestületi dicséret kimagasló közösségi tevékenységéért: Fodor Annamária 12.F; Gubán Bernadett 12.F

 

 

Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola

A Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola május 3-án, pénteken délután rendezte meg négy osztálya számára a ballagási ünnepséget.

Horváth Stefánia szavalata után két 11. osztályos diáktárs köszönt el a végzősöktől: Tóth Vivien és Buknicz Eszter Alina. A ballagó diákok nevében Takács Renáta és Nyárasdy Nikolett búcsúzott az iskolától.

 

kossuth_ballag_500

 

A szárnyait bontogató diáksereget Bekéné Deutsch Ágnes igazgató bocsátotta útjára. Az iskolavezető köszöntötte a hetvenkilenc végzős tanítványt és az osztályfőnököket: Szigeti Tamást, Tamás Dórát, Molnárné Nagy Angélát és Tamás Ferencet, majd elmondta gondolatait a ballagásról, mint iskolai és családi ünnepről – hiszen ez mindkét fél számára jelentős esemény.

– Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni – fordult a szülőkhöz az igazgatónő –, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja azt a hivatást, amit szeretni fog. Köszönöm a tartalmas, türelmes, következetes munkát, köszönöm mindazt a törődést, szeretetet, aggódást, amit a középiskolai évek alatt kaptak önöktől a diákok.

 

kossuth_ballag2_500

 

Az útravalóul adott jó tanácsok mellett az iskolavezető zenével is illusztrálta érzéseit – ehhez segítségül hívta Juhász Dániel tanulót, aki az „Il silencio” című örökzöld slágert adta elő trombitán. A jutalomkönyvek és oklevelek átadása után Kis Krisztina énekelte el a Piramis együttes népszerű slágerét: Szállj fel, magasra; végezetül Petróczki Krisztina adta elő Szabolcsi Erzsébet: Forrás legyél című versét.

Farkas Hajnalka igazgatóhelyettes megemlékezett Jakab Péterné Kendős Mancikáról, aki a legeredményesebb kereskedőtanulók javára csaknem harminc éve díjat alapított, szövetségben az akkori igazgatóval, Molnár Ferenccelaki egyébként most is jelen volt az ünnepségen –, és ezt a hagyományt a tavaly elhunyt alapító nyomába lépve folytatja dr. Hargitai László. Az idei tanévben Kendős Manci díj pénzjutalmat kapott szakmai és tanulmányi eredményei alapján Lévai Bettina, Mizerák Henrietta, Kovács Miklós.

Tanulmányi-, sport-, vagy közösségi munkája alapján jutalomban részesült még Pekárdy Petra, Pécsi Szandra, Bényei Tábita, Bazsó Vivien, Müller Anita, Szabó Laura, Nyárasdy Nikolett, Petróczki Mónika, Busa Máté, Gál Fanni, Szklenka Orsolya, Vuits Attila, Fenyvesi Gyöngyi, Gyűrűsi Pálma, Horváth Stefánia, Szili Evelin, Kiss Csilla Lilla, Farkas Blanka, Endrődi Laura, Takács Renáta Dorina, Posztobányi Anett, Pandúr Krisztina.

 

kossuth_ballag4_500

 

 

 

 

Szent István Gimnázium

A Szent István Gimnázium május 4-én, szombaton délelőtt a szokott helyen, az Ifjúsági Házban rendezte meg három végzős osztálya számára a ballagási ünnepséget. Szauter Gábor, Torgyik Tímea és Szűcs Zoltán osztályfőnökök vezetésével a fiatalok felsorakoztak a hozzátartozók és a tantestület előtt, hogy ünnepélyesen elbúcsúzzanak egymástól, tanáraiktól, diáktársaiktól. A Himnusz hangjai után Stang Bálint Patrik és Őrsi Rita szavalata következett, majd a 11. évfolyamosok nevében Beros Loretta köszöntötte a végzősöket, míg a ballagók gondolatainak tolmácsolását Gottschall Ramóna vállalta.

 

gimi_ballag2_462

 

A tantestület nevében Perity Lajos igazgató köszönt el a tanítványoktól. Elsőként a szülők, a család fontosságát emelte ki a gyermekek életében, majd beszámolt arról a négy éves időszakról, amelyet a Szent István Gimnáziumban töltöttek a most ballagók, és hangsúlyozta: a tanulás, a megszerzett tudás mellett az emlékek tarisznyájába kerülnek azok a közösségi élmények is, amelyeket együtt éltek meg a végzősök.

– Hisszük azt, hogy nemcsak a szaktudományok életkorra szabott ismereteit adtuk át, hanem egy olyan értékrendet is, amelyben világos az, hogy mi a jó, mi a rossz, és mindez az évek-évtizedek múlásával, az iskola tér- és időbeli határain túl is kifogyhatatlan lelki tartalékot ad – fejezte be mondandóját az igazgató.

A végzősöket köszöntötte Török Ferenc polgármester is, aki ma is büszke „istvános” mivoltára, és az alma mater fontossága mellett hangsúlyozta a Kalocsához tartozás jelentőségét is, azzal zárva szavait: munkatársaival arra törekszenek, hogy egy olyan, élhető, szép várost hozzanak létre, ahová jó tartozni, és ahová jó hazajönni.

 

gimi_ballag_500

 

Az ünnepség végén Perity Lajos igazgató elismerésben részesítette a tanulmányi-, sport és közösségi tevékenységek terén négy éven át kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat. Könyvjutalmat és oklevelet kapott: Lovászi Péter, Herczeg Rebeka, Míg Réka Csenge, Nagy Szilvia, Czidor Döníz, Gál Bernadett, Illés Judit, Monori Attila, Székely Fanni, Tóth Anita, Dobos Dávid, Kákonyi Lilla, Stang Bálint Patrik, Sziegl Péter, Perity Ádám, Hargitai Bence, Sebők Bence, D’ess Szabina Alexandra, Eltigani Amír Abdelmagid, Putnoki Roland. Kiváló tanuló lett Németh Alexandra, Buchmüller Patrik, Gáspár Zoltán, Kolozsvári Ádám, Kovács Martin. Az iskola legmagasabb kitüntetését, a Szent István plakettet Gottschall Ramóna és Romsics Erzsébet kapta (alsó képünkön).

 

romsics_erzsebet_gottschall_ramona_360

 

17 fő zárta kitűnő tanulmányi eredménnyel a tanévet (névsorukat későbbi lapszámunkban közöljük).


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás