Dr. Bán Jenő sakk emlékverseny-sorozat Kalocsa kistérségében

2013.06.20 22:07   

A Logikusak(k) Oktatási, Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület (Kalocsa) a 2002. évi megalakulása óta a tehetséggondozás és a sakk sportág népszerűsítése mellett felvállalta a dr. Bán Jenő sakk emlékverseny-sorozat megrendezését elsősorban utánpótlás korú versenyzők számára Kalocsa város kistérségében.

Dr. Bán Jenő sakkozó, sakkpedagógus Kalocsa kistérségében, Dunapataj községben született 1919. március 19-én, meghalt Budapesten 1979. november 12-én.

Budapesten, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvosi Karán tanult. Tanulmányait 1943-ban ösztöndíjasként Bolognában fejezte be. Orvosként azonban nem dolgozott, életét teljesen a sakkozásnak szentelte. 1945-ben megszerezte a mesteri címet.

A háború utáni első sakkszövetségben, a MADOS-ban (Magyar Dolgozók Országos Sakkszövetsége) vidéki titkárként a vidék sakkéletét szervezte.

Szakértőként közreműködött a versenyszabályok és a minősítési rendszer kidolgozásában.

Kitűnő sakkpedagógus volt: 1957-ben, a cím bevezetése után, az elsők között kapta meg a mesteredzői címet, miután 1956-ban egyik edzőkísérője volt a moszkvai sakkolimpián 2-3. helyen végzett magyar csapatnak.

Jelentős a szakírói tevékenysége. 1951–1972 között szerkesztője volt a Magyar Sakkélet című folyóiratnak, egyben annak végjáték rovatát is vezette.  

Fő művei: A sakkjáték elemei (Asztalos Lajossal, Bp., 1952, 1956); A VII. magyar sakkbajnokság (Bp., 1952); A végjátékok taktikája (Bp., 1954, 1962)

Maga az emlékverseny-sorozat 10 versenyből álló összetett egyéni verseny, amelynek egyes versenyei is önálló egyéni versenyek, amelyeknek eredményei külön is értékelésre kerülnek.

Az egyéni versenyek 2002 év óta rendszeresen minden tanévben (így a 2012/2013 évben is) megrendezésre kerültek minden hónapban más-más helyszíneken és időpontokban. Kalocsa kistérségében.

A versenyek helyszínei nem csak Kalocsa városban kerültek megrendezésre, hanem a kistérség településein, ahol az általános iskolák adtak helyet a versenyeknek a helyi önkormányzatok anyagi támogatása mellett.

Az emlékverseny-sorozat a 2012/2013. tanévben immár tizenkettedik alkalommal került megrendezésre. Eddig a 11 év során a következő helységek kapcsolódtak be a verseny-sorozat megrendezésébe: Szakmár, Uszód, Öregcsertő, Kalocsa, Dunapataj, Homokmégy, Dusnok, Bátya, Solt, Harta, Kecel, Fajsz.

A XII Bán Jenő emlékverseny sorozat versenyei Kalocsa és kistérségében időbeni sorrendben: a következő településeken zajlottak le: 2012/2013. tanévben:

2012. szeptember: Hajós, 2012. október: Homokmégy, 2012. november: Dusnok, 2012. december: Kalocsa, 2013. január: Fajsz, 2013. február: Bátya, 2013. március: Szakmár, 2013. április: Öregcsertő, 2013. május: Uszód, 2013. június: Kalocsa.

Az emlékverseny-sorozat versenyei 2011. tanév végéig 4 korcsoportban (a diákolimpia beosztás szerint) kerültek megrendezésre, 7 fordulós svájci rendszerben 2x20 perces gondolkodási idővel.

A 2011. tanév szeptemberétől kezdve már 5 korcsoportban került megrendezésre az emlékverseny sorozat 7 fordulós svájci rendszerben 2x20 perces gondolkodási idővel, mert igény mutatkozott arra, hogy az idősebb korosztály is versenyezhessen az emlékverseny-sorozat keretein belül.

Ez nagyon jó döntés volt, mert csak növelte az emlékverseny sorozat színvonalát, hiszen olyanok is visszatértek versenyezni a verseny sorozat versenyeihez évek múltán, akiknek ez a sakk emlékverseny-sorozat volt az első sakk versenye még általános iskolás korukban és a későbbiek során többszörös magyar korcsoportos bajnoki címet értek el és ezzel képviselték Magyarországot különböző korcsoportos világversenyen.

Az egyesület színeiben többek között magyar korcsoportos bajnoki címet szerzett Eltigani Omar, Kaczúr Flórián Balázs Gábor.

Ezen kívül még megemlítésre kerül, hogy a dr. Bán Jenő emlékverseny sorozaton is eredményesen szerepelt többek között Tóth Sarolta Kiskunhalas (jelenleg FIDE mester), Tóth Ervin Kiskunhalas (Jelenleg FIDE mester), Berkes Ferenc Paks (jelenleg nemzetközi nagymester), Rudolf Anna Bátaszék (jelenleg nemzetközi nagymester).

Mivel az emlékverseny-sorozat versenyei bekerültek a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági versenynaptárába is, a versenyen nemcsak Kalocsa kistérségéből indultak eddig versenyzők, hanem érkeztek játékosok többek között Bajáról, Kunszentmiklósról, Bugacról, Kecskemétről, Paksról, Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Székesfehérvárról, Debrecenből, Szegedről, Kiskunhalasról, Székesfehérvárról is.

A dr. Bán Jenő emlékverseny-sorozatnak óriási a jelentősége a magyar ifjúsági sakkozás vonatkozásában, hiszen a 12 év alatt eddig közel 500 gyerek vett részt az emlékverseny-sorozat versenyein

A dr. Bán Jenő emlékverseny-sorozat az egyetlen olyan Bács-Kiskun megyében, ahol a versenysakkozók és csak kedvtelésből játszó sakkozni tudók versenyezhetnek egymással.

Ezzel versenyzési lehetőséget kapnak azok a diákok is, akik különböző versenyekre készülnek, és ez által képviselik egyesületüket, iskolájukat is.

Sajnos a dr. Bán Jenő sakk emlékverseny-sorozat versenyeit is jelentősen befolyásolják jelenleg is tartó gazdasági világválság okozta finanszírozási problémák.

A versenyek több éves sikeres megrendezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat az egyesület elsősorban  különböző pályázatokon való részvétellel biztosítja, de ezenkívül jelentős támogatást kap a kistérségben működő hátrányos helyzetű önkormányzatoktól, adományozóktól magánszemélyektől is.

A 2013. január 1. naptól létrejött Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kalocsai Tankerülete térítésmentesen biztosította a fenntartásában lévő a versenyek helyszínét szolgáló oktatási intézményeket az egyesület számára.

Meg kell említeni továbbá, hogy a dr. Bán Jenő sakk emlékverseny-sorozatot eddig kiemelten a következők támogatták:

Nemzeti Tehetségprogram, Magyar Sakkvilág szerkesztősége, Alfadt Press KFT Tatabánya, Kalocsa Város Önkormányzata, Uszód község Önkormányzata, Dusnok Község Önkormányzata, Bátya község Önkormányzata, Öregcsertő község Önkormányzata, Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény Kalocsa, Szakmár és környéke Gyermekeiért Alapítvány Szakmár, Homokmégy Község Önkormányzata, Hajós város Önkormányzata, Solt város Önkormányzata, Harta nagyközség Önkormányzata

A dr. Bán Jenő emlékverseny sorozat versenyein készült fotók beszámolók megtalálhatóak az interneten a www.logikusakkse.atw.hu oldalon.

„Nem lehet mindenki a legjobb, de mindenki lehet jobb”


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás