Az ordasiakat is bekötik a barákai vízműbe

2,2 milliárdból lesz jobb ivóvizünk

2014.09.11 09:22    |    géjé  

Magyarországon a felhasznált ivóvíz 30 százaléka nem felel meg az Európai Unió által elvártnak. Ez annyit jelent, hogy a közös szabályozásban egységesen elfogadott határértékeket meghaladó mértékben tartalmaz különböző káros anyagokat, amelyek így majdnem 2,3 millió honfitársunk szervezetében szívódnak fel (az arzén ráadásul öl is: tartós bevitelével összefüggésben évente 300-an halnak meg). A kalocsai régió települései is érintettek, bár itt nem a máshol legjellemzőbb bór, fluorid, nitrit, arzén fordul elő leggyakrabban, hanem az ammónia.

– Az Ivóvízminőség-javító Program keretében megindul a bekötés, mivel a környező településeken az ammónia koncentrációja meghaladta az engedélyezett, 0,5 mg/l-t – jelentette be lapunknak adott interjújában Szigeti Attila. A régiónk vízellátásáért felelős Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. kalocsai területi igazgatója részletesen is kifejtette: muszáj végre megfelelni az EU-s szabályozásnak, így Ordas, Géderlak, valamint Dunatetétlen és Harta vonalában elkezdik építeni azt a távvezetéket, amely a barákai, megnövelt kapacitású vízművel fogja őket összekötni. A lépés a halaszthatatlan kategóriához közelített (már az EU-s integrációnkra illett volna teljesíteni), de sokkal inkább tette próbára az érintett településeken élők évtizede kitartó türelmét (2001-ben már törvénybe iktatták a vízminőség-javítást), mint egészségét, hiszen egyik régióbeli községben sem volt veszélyesen magas az ammónia-koncentráció.

ordas_450

Az igaz, hogy minden településen az ammóniával volt gond, de nem súlyos mértékben; a legkevésbé Ordason, ahol a 0,6 mg/l koncentráció csak kevéssel haladta meg a határértéket; nem úgy Hartán, ahol a legfrissebb mérések alapján a többszörösére ugrott, 1,8 mg/l-re. Kettejük között áll Dunapataj (0,8 mg/l), de számukra más megoldandó probléma is fellépett: egész egyszerűen kicsi a víznyomás. Most erre is megoldást kínál az Ivóvízminőség-javító Program, amely már nem a Szelidi-tóról érkező vízzel, hanem a Géderlakról hozzájuk vezető távvezetékkel operál. Nem csak kényelmesebben használható víznyomással, hanem komoly minőségjavulással is járnak majd a munkák. Nem mintha az ammónia komolyan veszélyes lenne.

– Nincsen ártó élettani hatása – jegyezte meg Szigeti Attila, majd hozzátette: „a felnőttek számára”, ugyanakkor okozhat panaszokat kisgyermekeknél, elsősorban csecsemőknél. Az ammónia ugyanis reakcióba lép az oxigénnel és e különös kémiai nászból „nitrit, majd nitrát keletkezik”. – Ez a csecsemőkre nézve lehet ártalmas, ugyanis felszívódik a bélbolyhokban, majd a szervezetben és bekékülnek tőle – magyarázta a szakember.

Mindezt, illetve az EU rosszallását megelőzendő (az unió 100 milliárd forintot adott e célra, és kétszeri halasztást is elnézett), még idén elindul a több mint tíz éve várt távvezeték-építés, amely a határidő szerint jövő év júniusára be is fejeződik. Az ivóvízminőség javítására, a Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. illetékességi területén, 2,2 milliárd forintot fordítanak, ami az elmúlt 30 évet nézve biztosan példátlan nagyságrendű.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás