Bátyán is kevés a gyerek, de maradhatna az elemi

A nemzetiségi önkormányzathoz kerülhet az iskola - Megtartották hétvégén a hagyományos prélót is

2017.03.14 14:18    |    Jni  

Félő, hogy elveszíti általános iskoláját Bátya, ha nem lép ugyanarra az útra, mint jó néhány másik község, ahol már korábban a helyi nemzetiségi önkormányzathoz került az intézmények fenntartása.

– Ami nagy fájdalmam: az iskolák körül átalakulások lesznek, és nagyon úgy néz ki, hogy ha folytatódik ez a tendencia és Bátyán is kevesebb gyerek lesz, akkor vagy nemzetiségi lesz az iskola, vagy pedig nem lesz, mert elveszik – foglalta össze tömören Anisity Ferenc. A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke úgy érzi, hogy még időben vannak a döntés meghozatalával, de sokáig nem késlekedhetnek. – Ahogy én látom, pár éven belül ez megtörténhet, mert oktatási körzeteket fognak kialakítani. Ezt a szülőknek még el kell mondani és tudatosítani, hogy mi nem erőszakosan akarunk fellépni (az iskola átvételével), hanem csak ez a lehetőség marad – nyomatékosított. – Ezt meglépte Hajós, Császártöltés és Nemes-nádudvar, mi is ugyanúgy meg tudnánk lépni – magyarázta arról, hogy fenntartóként ők tényleg „megmenthetik” a bátyai elemit.

 

batya_450
 

 

Azok a községek, amelyekre az elnök hivatkozott, a bátyaihoz hasonló helyzet miatt döntöttek úgy, hogy a KLIK-től a helyi nemzetiségi önkormányzat vegye át az iskolák fenntartását. Ilyen megoldással többletforrásokhoz jutnak az államtól, tehát lehetségessé válik az intézmények további működtetése. Ha mindent úgy hagynak, ahogy most van, akkor az oktatási körzetek kialakításakor könnyen arra eszmélhetnek, hogy központilag megszüntetik az általános iskolát, a gyerekek pedig kezdhetnek ingázni, később pedig jó eséllyel el is költöznek Bátyáról. A felső tagozat például eleve csak azért működik (egyelőre), mert van nemzetiségi oktatás. Az elnök Homokmégyet hozta fel példaként; ott már nincs 5-8. osztály.

– Utána kell nézni a finanszírozásnak, mert szerintem megléphető, de ha nem tesszük, akkor elmegy innen az iskolánk, elmegy innen az értelmiség, elmennek innen a gyerekek, tehát halott falu leszünk – fogalmazott Anisity, egyértelművé téve álláspontját, miszerint ezt az egyetlen járható utat látja az iskolájuk megtartására. – Remélem, hogy ebben még tudunk egyeztetni a helybeliekkel, az önkormányzattal és a képviselőkkel, valamint az iskolaigazgatóval és a tanárokkal, meg persze a szülőkkel is. Mert ha a szülők nem akarják ezt, akkor nem tudunk tenni semmit ebben a kérdésben – mondta.

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat tehát örömmel vállalná, hogy fenntartja az általános iskolát, ezzel pedig fontos küldetést teljesítene.

 

prelo1_450
 

 

Az összetartozást komolyan tudják erősíteni, ezt jól mutatja a hagyományos Rác Préló rendezvény is, amit minden évben megszerveznek. A hagyományőrző szándékkal, de mind modernebb felfogásban zajló eseményre idén múlt szombaton került sor. Ezúttal testvértelepülésüket ugyan nem tudták vendégül látni, de a meghívottak között ugyanúgy ott volt a horvát főkonzul, az Országos Horvát Önkormányzat, a megyei önkormányzat és az országos szövetség elnöke is. Fontos protokoll és közösségi találkozási pont tehát a préló, ami egyre népszerűbb a fiatalabb korosztály körében. Anisity Ferenc szerint ez azért alakulhatott így, mert élvezik a bálhangulatot, azt, hogy elegánsan, kisestélyiben, öltönyben jelenhetnek meg. Idén, a 18. bátyai prélón a bajai Bunjevačka Zlatna Grana együttes volt a vendég, a vacsora után a garai Bácska zenekar szolgáltatta a talpalávalót. Egyvalaki pedig horvátországi utat is nyert: a nyertes Kollányi Sándor helyi vállalkozó jóvoltából egy hétre utazhat el, Vir szigetére.

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás