Étel- és fokhagymaköltemények Bátyán

Harcsából is készült pacal

2014.08.29 21:43    |    jg  

Noha a címben írt étel két teljesen ellentétes ingert is kiválthat (nem is került most a díjazottak közé), ne becsülje alá a VI. Bátyai VI. Fokhagyma Fesztivál és Gasztronómiai Verseny mezőnyét. Ebben egyébként előfordult már hanyagul a sütire dobott fokhagymagerezd is, de igazából ennél sokkal-sokkal komolyan vehetőbb a főzőverseny – nem beszélve a két napba sűrített sport, folklór és zenei programokról.

A nem olyan rég hivatalosan is bejegyzett Bátyai Fokhagymások Hagyományőrző, Gasztronómiai és Kulturális Egyesület most már hatodik éve kavarja fel az állóvizet a községben, minden egyes augusztusban. A nem titkolt cél mindig is büszkeségük, a fokhagyma népszerűsítése volt – ennek jegyében tartották meg a kezdetben talán túl egyszerűnek is tűnő szabályt, mely szerint „mindenki nevezhet a főzőversenyükre, aki a maga ételéhez legalább egy gerezd fokhagymát felhasznál”. A könnyed, baráti találkozók ihlette fesztiválnyitány ellenére mára komoly étel-remekeket és zsűrit vonultatnak fel egy-egy rendezvényen.

batya1_450

 

– Az első évben nagyon viccesek voltak a főzőink, mert hoztak például olyan házi süteményt, amire rátettek egy gerezd fokhagymát, és azzal neveztek – idézte fel Varajti Gábor, a fokhagymások egyesületének egyik alapítója. Nem is véletlen az összefüggés: a bográcsos vagy tárcsás finomságok mustrája mellett rendre megversenyeztetik az otthon készült desszerteket is. Ezt sikerült a nyilván túlontúl nem szomjas akkori résztvevőknek összepárosítani. Sebaj, jó vendégnek akár ez is elnézhető, pláne, ha nem ritkán több ezer kilométerről érkezik Bátyára, pont ezen a hétvégén. A szervezők arról számoltak be, hogy Angliából, Írországból, Skóciából, Svájcból és Németországból sok külföldön élő bátyai tér haza, kifejezetten erre a hétvégére. Családok egyesülnek és régi barátok találkoznak újra.

 

batya2_450

 

batya4_250– Vannak köztük olyanok, akik 4-5 éve, de akad olyan is, aki már vagy 30 éve él külföldön, és egy ideje kifejezetten a fokhagymás fesztiválra időzíti a nyári szabadságot, hogy hazajöhessen, barátokkal, családdal, gyerekekkel. Igazi, össznépi bátyai találkozó ez – foglalta össze Varajti Gábor, kiemelve persze a hazai csapatokat is, akik kevésbé a rokoni szálak, sokkal inkább a mind nagyobb rangot jelentő vándorserlegért özönlenek hozzájuk. – Badacsonytördemicről és Csőszről is jöttek főzők. Utóbbi községből érkezett még egy negyvenfős nyugdíjas csoport is, akik a Kalocsai Porcelánmanufaktúrában kezdték, majd a Bátyán folytatták a hétvégét – újságolta a szervező. A mezőföldi település ráadásul különösen fontos barát már a fokhagymás egyesületnek: amint azt lapunk is megírta, a bátyaiak nemrég pont a Csőszi Árpád-házi Fesztiválról hozták haza a legjobb ételért járó vándorserleget, ráadásul végleg, mivel zsinórban háromszor is nyertek.

 

batya5_450

 

A bátyai gasztronómiai megmérettetésen egyébként három kategóriában lehetett nevezni: tárcsán és bográcsban készült ételekkel, valamint egy „egyéb” kategóriában, mert korábban is voltak olyan ételek, amiket sehova sem sikerült besorolni. A gasztronómiai remekeket értékelő, egyébként szokatlanul népes, tízfős zsűriben olyan Venesz-díjas mesterszakácsok foglaltak helyet, mint Németh József, Blaskó János vagy Mészáros László, de rajtuk kívül is több séf, ételkritikus, vagy éttermi mester kóstolgatott. A rangos zsűri 22 főzőcsapatból idén Benke Csaba pacalpörköltjének ítélte a vándorserleget. Rajta kívül soltszentimrei, kalocsai, badacsonytördemici és persze bátyai csapatokat is díjaztak, arany, ezüst, vagy bronz diplomával. A tárcsás ételek kategóriáját egy bikali csapat sajttal töltött fokhagymás tekercse nyerte, de elismerték a bátyai Vinográd ételét és a hétvége valószínűleg legmókásabb társaságát, a Pszicho Kacsákat. Különdíjak túrós tallérért és lángosért is jártak, valamint többféle klasszikus pörköltért.

 

batya3_450

 

A fokhagymás ételeken kívül persze idén is megrendezték a házi sütemények és fokhagymafonatok, valamint egyéb fokhagymából készült alkotások szépségversenyét. Ez utóbbi egészen különleges kompozíciókat eredményezett már: a felhozatalban stoplis cipőt, focilabdát, a magyar királyi koronát, vagy éppen a bátyai tájházat és a templomot formázó fokhagyma-szobrok is szerepeltek. A főszervező persze elismerte: ezeket egytől egyig rutinos és ügyes kezű bátyaiak hozták össze. A leglelkesebbek között akad 4-5 helyi asszony, akik már egy hónappal korábban megtervezik, mivel indulnak – rendre ők szállítják a különlegesebb összeállításokat. A legszebb fokhagymafonatért idén Balázs Ferencné, a legjobb házi süteményért pedig Petrolánné Anita kapta meg a fesztivál-zsűri elismerését.

 

batya6_450

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás