Amikor a nemes a jobbágynak násznagya

Arany és Petőfi ferdítette az igazságot?

2014.02.16 20:31    |    Géjé  

Egy a közelmúltban megjelent, bátyai szerző könyvének tanúsága alapján kiderült: a neves költők alkotásai alapján talán rossz képet alkottunk a korabeli nemességről. Mégsem pöffeszkedő arisztokratákként, hanem inkább jó barátként viszonyultak a jobbágyokhoz? Dr. Fehér Zoltán, helytörténész szerint igen.

feher_arany_petofi_210– A falu helytörténetével és néprajzával 60 éve foglalkozom, és a bátyai nemességről már említést tettem az egyik munkámban, de aztán a helyi anyakönyvekből még újabb adatok kerültek elő, és kiderült, hogy Bátyán rengeteg nemes élt, kis túlzással több, mint ahány jobbágy – árulta el kutatási eredményei alapján dr. Fehér Zoltán a KORONAfm100-nak adott interjújában. A bátyai „tanár úr” (ahogy mindenki emlegeti), néprajzkutató múlt szombaton mutatta be a helyi könyvtárban a Bátyai nemesek és a nemesi közbirtokosság a XVIII-XIX. században című kötetét. A monumentális kutatási anyagból készült írás komoly hiánypótló mű, hiszen ilyen megvilágításban nem jellemző, hogy bárki is foglalkozna helytörténettel.

– Érdekes ezzel a kérdéssel foglalkozni, mert Magyarországon a parasztság vizsgálata mellett meglehetősen elhanyagolt a társadalomnéprajznak ez az ága, amelyik a falusi köznemességgel foglalkozik. Nekem évtizedeket vett igénybe. Több tízezer nevet kellett végigböngészni ahhoz, hogy ezt a néhány százat megtaláljam – magyarázta dr. Fehér Zoltán, azt is felfedve, hogy a kutatások során egész meglepő, a közvélekedésnek gyakorlatilag ellentmondó kép bontakozott ki számára a 19. századi, falusi arisztokráciáról. – A bátyai nemeseknek, mint ahogy jellemzően a magyarországi nemeseknek, nagyon rossz hírüket keltették, különösen a 19. századi forradalmi költők és írók: Petőfitől kezdve Arany Jánoson, Fazekas Mihályon át Eötvös Józsefig – sorolta a magyar irodalom és történelem e szempontból talán kissé csúsztató nagyjait a tanár úr.

A jelenséghez érdemes lehet hozzátenni: a kifejezetten ellenszenvesnek beállított nemesség korabeli, költői leírása feltehetően szándékos általánosítás volt, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a „forradalmi” szerzők beteljesítsék maguk számára kijelölt küldetésüket, és feltüzelve tartsák a közönséget. Azok viszont, akik például a bátyai nemesség közvetlen közelében éltek, egészen más véleményen lehettek – ugyanis befogadták egymást, mi több: családias viszonyban éltek velük.

– Ezek a nemesek Magyarországon nem különültek el annyira a néptől, mint például a német vagy a lengyel nemesség. Ezt bizonyítják az anyakönyvek is, amelyekből kitűnik: az élet egy-egy nagyobb eseményén nem egy jobbágynak és cigánynak vállaltak például „komaságot”, vagy násznagyságot – emelte ki a köznép és a nemesség közötti jó viszony legszembetűnőbb bizonyítékát dr. Fehér Zoltán.

(Fotók: facebook)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás