Apáczai ezüstdiplomát kapott az uszódi tanító

„Tanító bácsi vagyok”

2013.03.02 16:06    |    Gj  

A szakma a pedagógusok Kossuth-díjaként aposztrofálja az Apáczai Kiadó által mintegy 10 éve alapított Genius Apáczai Diploma Díjat, amelyet a pályán legalább 20 esztendőt eltöltött tanárok, tanítók között osztanak szét. Az arany-, ezüst- és bronzdiplomákat 5-5 szakembernek adják át az egész országban; olyanoknak, akiket a saját maga által felállított tíz pontos kritériumrendszer alapján arra érdemesnek talál a kuratórium. Idén a Kalocsa és Térsége Általános Iskola uszódi tagiskolájának pedagógusa, a már csaknem négy évtizede tevékenykedő Beck János is megkapta az elismerést, anélkül, hogy egyáltalán sejtette volna: felterjesztették.

beck_janos_220– Először azt sem tudtam, hol vagyok, ugyanis ezt a díjat tavalyelőtt nem sikerült elnyernem. Most az igazgatónő meglepetésszerűen, úgy hogy semmit nem tudtam róla, újra elindította a felterjesztés folyamatát, és ezúttal meg is kaptam az ezüstdiplomát. Borzasztó nagy öröm, óriási meglepetés és megtiszteltetés – mondta a pedagógus, aki ugyan szerényen fogadta a talán legmagasabb szakmai elismerést, de tudni kell: a tíz pontba szedett feltételeknek megfelelni valóban csak a legjobb kevesek tudnak. A hosszú tanítással töltött évtizedek mellett a díj kuratóriuma fontosnak tartja a magyarságtudat megőrzésére való nevelést, a legcélravezetőbb oktatást, a korszerű európai közösségi gondolatok elfogadtatását, a tanulmányi versenyeken való jó szereplést és családi, iskolai közösségek ápolását – többek között.

– Tanító bácsi vagyok, az a ritka férfi, aki meg is marad ezen a pályán. Most dolgozom 37. esztendeje, és ez idő alatt mindvégig igyekeztem mindenkivel jó kapcsolatot kiépíteni: a gyerekekkel különösen, de a szülőkkel, kollégáimmal, vezetőimmel ugyanúgy – emlékezett az immáron Apáczai-diplomás pedagógus. Beck János a munkája során mindig is próbált következetes és megértő, valamint segítőkész lenni, hiszen úgy véli: ezek a sikeres pedagógus ismérvei. – Nagyon boldog vagyok, és remélem, hogy ez a díj a hátralévő néhány évben csak még több erőt és lökést ad a munkámhoz – tette hozzá.

– Szeretném megköszönni mindazoknak, akik lehetővé tették ennek a díjnak az elnyerését: elsősorban Esztergályos Jenő tanár úrnak, a díj alapítójának, valamint a kuratóriumnak, amely úgy döntött, hogy megkapom az ezüst diplomát. Igazgatónőmnek, Máté Jánosnénak tartozom nagyon sok hálával, amiért odafigyelt a munkámra, és olyan anyagot állított össze, amit díjazásra érdemesnek tartottak – sorolta. – Köszönöm továbbá a támogatást a polgármester úrnak, Bedi Gyulának, a Kalocsa és Térsége Általános Iskola igazgatónőjének, Sófalvi Adriennek, az Apáczai Kiadó szakreferensének és a szaktanácsadómnak is. Nélkülük ezt a díjat nem nyerhettem volna el – zárta a sort hálásan Beck János.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás