Bedi Gyula újabb fotós sikere

Nemzetközi győzelem egy pici lány nagy kacajával

2017.11.29 14:03    |    STVN  

A Magyar Fotóművész Világszövetség minden évben kiír egy pályázatot magyar ajkú fotósai számára. Így tett idén is, és négy kategóriában várta, immáron tizenhetedszer a Nemzetközi Magyar Fotószalon hirdetményére küldött képeket. Örömmel jelenthetjük a helyi sikert, hiszen a szövetség tagságában és vezetésében is szerepet vállaló Bedi Gyula elismert uszódi fotós egy tüneményes kislányt ábrázoló képével saját kategóriájában mindenkit maga mögé utasított.

bedi_250Tőle tudtuk meg, hogy az említett pályázat meglehetősen népszerű, így Ausztráliától Svédországon át Német- és az anyaországig, illetve Erdélyig mindenhonnan érkeznek rá magyar fotósok által kattintott képek. Bedi Gyula a négy meghirdetett közül az „Általános” kategóriában ért el első helyezést „Kádár Boglárka” című fotójával, amelynek több érdekessége is van. Az egyik, hogy a fekete-fehéren gyermeket ábrázoló alkotás olyan látványos fotóknál bizonyult jobbnak és erősebbnek, mint egy látványos vitorlás akciófotó, vagy éppen a szemet gyönyörködtető sarki fényt ábrázoló, „A pad” című kép, amelyek második és harmadik helyen követték Bedi művét. Másfelől a története is egyedülálló a fotónak, hiszen annak alanyát és névadóját Uszód erdélyi testvértelepülésén, Homoródszentmárton-Abásfalván pillantotta meg először a fotós, aki akkor készítette róla az első képét, amely egyébként egy másik pályázaton ugyancsak díjazott lett. Bedi Gyula elhatározta, hogy még több képén szeretné viszontlátni a huncutul mosolygó, szeplős, vörös hajú kislányt. Sok-sok kutatómunka árán sikerült kiderítenie, ki is a kis tünemény, az újbóli találkozáskor pedig már nem csak róla, egész családjáról is készültek fotók. Ekkor született meg az a kép is, amellyel az Fotószalon-pályázatán indult Bedi. Érdemes megjegyezni, hogy a szakmaiság fémjelzéseként a mezőnyt a Baritz Katalin többszörösen kitüntetett fotós, Érdemes művész; Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus; valamint Kiss Imre, a Kereskedelmi és Vendég-látóipari Múzeum igazgatója alkotta, rangos zsűri minősítette. Külön öröm volt tehát az uszódi fénnyel írónak, hogy e nívós ítészek bizottsága ítélte kategóriája legjobbjának a képet.

– Nyilván sejtésem mindenképpen volt arról, hogy ez egy jó fotó és bíztam is abban, hogy beválogatják a majdani kiállítási anyagba, de hogy első lesz, arra nem számítottam – vallja őszintén Bedi Gyula. – Ennek a szalonnak a kiállítását a Fotóművész Világszövetség road-show keretében juttatja el az ország, illetve a magyarlakta területek városaiba. Az alelnökökön keresztül lehet ingyenesen igényelni a tárlatot – tért rá arra, hogyan jutnak majd el a képek a szélesebb közönséghez.

bedi_dijazott_kep_450
 

– Ezen a képen egyébként annyira pont nem látszik, de a rajta szereplő kislány egy igen feltűnő jelenség. Azt látni, hogy szeplős, de azt már nem, hogy ehhez élénk vörös haja is társul. Magam nagyon fekete-fehér párti vagyok, sok esetben konvertálom fekete-fehérre a képeimet, ahogy történt Boglárka képe esetében is. Bár színesen talán jobban kiadta volna a kislány egyéniségét, itt konkrétan azért volt szükséges a konverzióra, mert a kabát, amit a fotózáskor viselt, nem illett volna a kép színvilágába, ha színes marad – meséli Bedi Gyula.

A fotóművészről – akiről többnyire Uszód polgármestereként olvashat a Kalocsai Néplap hasábjain – köztudott, hogy lelkes és sokszorosan elismert fotós. E tekintetben igen tartalmasan teltek számára a nyári mindennapok, hiszen a XVII. Nemzetközi Magyar Fotószalon aktuális pályázati sikere mellett néhány hete arról számolhattunk be, hogy más elismerés is érte. A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek jutalmazására a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) által megalkotott minősítési rendszerben a szervezet Kitüntetési Bizottságának döntése értelmében, a Kiváló Művész ezüst fokozatát érdemelte ki júliusban. A döntést az évtizedek óta tartó, kiemelkedő fotós tevékenységgel indokolták, mesélte korábban Bedi, aki a kalocsai Dunatáj Fotókörnek is alapító tagja. Bár utóbbi háza tájáról nem nyilatkozott derülátón, mondván, eléggé megfogyatkozott a taglétszámuk, ettől függetlenül bízik abban, hogy az ifjú, vagy a fényképezővel frissen megismerkedett tehetségek szépen, lassan keresztezik majd útjukat, új lendületet adva a valóban néhány éve még látványosan pezsgőbb és köztudatban lévőbb helyi fotós életnek.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás