Szárnyaló Best-Tool

Forgácsoló üzem új telephelyen

2013.07.21 23:45    |    sZs  

A dunapataji Bach János fémmegmunkáló vállalkozása 2002 óta viseli a Best-Tool Kft nevet. Nagy autógyártó cégek (amerikai, német, japán) fejlesztő részlegei számára az új típusokhoz készítenek szerszámokat. Magas színvonalú, igényes munkájuknak köszönhetően nemcsak túlélték a 2008-2009-es válság aggasztó hónapjait, de tudatos stratégiájuk nyomán megerősödött pozíciójuk a piacon.

A válság tanulságait a tulajdonos-cégvezető 2009 nyarán így összegezte: „Ilyen helyzetben a gyors reagálás nagyon fontos, de még fontosabb az, hogy az ember túllendüljön az önsajnálaton” . Úgy tűnik, nekik ez sikerült. Hozzáértés, bölcs előrelátás, távlatos gondolkodás – talán ezek a prosperáló családi vállalkozás kulcsszavai. S persze, töméntelen munka. A 2012-ben számukra ítélt „Dunapatajért” kitüntetés mindezek elismerésén túl azt is jelzi, a Bach család (a családfő mellett a pedagógusi pályát felhagyó feleség, a gépészmérnöki diplomát szerző Lóránt fiuk) a lendületes fejlődés közepette sem arányérzékét, sem emberi közvetlenségét, nyitottságát, sem közéleti érdeklődését nem veszítette el.

Ezúttal a Best-Tool Kft. történetének kiemelkedően fontos mozzanatáról számolhatunk be: befejező szakaszába lépett egy vadonatúj csarnok építése az egykori pataji vásártéren kijelölt ipari területen. A kft. által megvásárolt egyhektáros terület szinte minden szegletén a kalocsai Generál Építőipari Kft. szakmunkásai szorgoskodnak. A külső terepmunka, parkoló-építés után a csarnok valóságosan méhkasra emlékeztet. Mindenütt lendületesen dolgoznak, hogy tartani tudják a július 31-i átadási határidőt.

– Augusztusban itt már dolgozni szeretnénk! – jegyzi meg Bach János, aki készségesen vezet körbe az építési területen. A műszaki ember jellegzetesen tömör, szikár, tényszerű közléseit engedtessék meg tiszteletteljes lelkesültséggel közreadnom. A régi üzem szűkössége után minden szempontból jobb munkakörülményeket fog biztosítani az 1000 négyzetméteres új csarnok, ahova a szerszámkészítő részleget költöztetik. Az észak-déli tájolású csarnok bejárati részénél közel 300 négyzetméteres adminisztrációs blokkot alakítottak ki, ahol az irodai munkáktól a minőségbiztosításon át a tervezésig minden külön új, korszerű teret kap. A csarnok déli, magas részébe két 350 tonnás és egy 200 tonnás présgépet is beüzemelnek azért, hogy az eddigiektől eltérően, mindjárt helyben lehetővé váljék a készülő szerszámok kipróbálása. A csarnokszerkezet kialakításakor figyelembe vették a tervezett következő lépést, vagyis, hogy mintegy folytatva a mostani beruházást, a közeljövőben egy 20 tonnás, illetve két 2,5 tonnás daru beszerelésére is sor kerül.

A mostani projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás értéke 87 155 598 Ft. A munkálatok bruttó összértéke 220 millió Ft.

Itt jegyzendő meg, hogy a Dunapataj volt vásárterén elhelyezkedő ipari terület nem közművesített. A Best-Tool Kft. új telephelyének teljes közműfejlesztése saját erőből valósult meg!

Az alkalmazotti létszámot a beruházás kezdeti 32-ről mostanra 46 személyre fejlesztették, hogy augusztusban teljes erőbedobással indulhasson a termelés.

A zajosabb munkafolyamat lakott területtől távolabb helyezése már önmagában környezetkímélő. Ismerve a Bach család ilyen irányú igényességét, biztosak lehetünk, hogy a telep közvetlen környezete már az átadáskor, de legkésőbb jövő tavaszra nem akármilyen képet tár majd elénk.

A Dunapataj számára lelkesítő, de a kistérségben is számottevő beruházásban egyelőre kakukktojás az oda vezető földút. A háromszáz méteres szakaszt az átadásig önerőből használhatóvá teszi a Best-Tool. Természetesen az önkormányzat és Dusnoki Csaba polgármester is partner abban, hogy amint pályázati lehetőség adódik, megoldják a pataji ipartelephez vezető utak aszfaltozását.

Természetesen – mondom, mert az utóbbi években természetes dolog az Patajon, hogy a község vezetése melléáll az előremutató kezdeményezéseknek.

Az ilyen összefogás, együttgondolkodás ad némi bizakodást: a kisközösségek számára talán mégis van esély egy élhetőbb világban.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás