Hajszál híján megismételte magát a történelem

Belügyminiszteri díjat kapott a virágos Géderlak

2018.01.25 20:52    |    STVN  

November 17-én Veszprémben rendezték meg a Virágos Magyarország országos környezetszépítő versenyt, amelynek város kategóriában a házigazda lett az idei bajnoka. Mint megtudtuk, nem sokon múlott, hogy a falu kategóriában helyi sikernek örvendjünk, de erről később! Így is van okunk az örömre, hiszen a Kalocsai Járás egyik Duna menti gyöngyszeme (ezúttal) sem tért haza üres kézzel a gáláról.

Géderlak nem pusztán hagyománytiszteletből és az egészséges versenyszellemtől hajtva szerepel minden éven a virágos megmérettetés mezőnyében! Mint emlékezetes, az idei falunapi népünnepélyen Katona György polgármester tizennyolc elismerést adott át a nagyközönség előtt olyan lokálpatriótáknak, akik a saját „házuk táján” teszik kicsiben azt, amit az önkormányzat település-szerte: karbantartanak, szépítenek, virágosítanak. Így egy valóban ápolt, esztétikus, mi több, megkapó kép fogadja a településre látogatókat, és minden bizonnyal ezt érzékelte az országos mozgalom két ítélő bizottsága is, akik a korábbi gyakorlattól eltérően ebben az évben kétszer, különböző „legénységgel” jöttek szemlézni a faluba.

viragodgeder2_450
 

Amikor augusztus közepén megkérdeztük a településvezetőtől, hogy mire volt a leginkább kíváncsi a zsűri, úgy tűnt, Katona György azt sem tudta, hol kezdje a felsorolást, amelyből kiderült, hogy gyakorlatilag mindenre. – A központot, a közparkokat, a Szent László-teret, sőt, az idén még a temetőt is kiemelten szemlézték, természetesen az utcai virágültetvényekkel egyetemben. Érdekesség, hogy most először jártak olyanok Géderlakon a zsűri képviseletében, akik korábban egyáltalán nem látták a településünket – emlékezett vissza a vizitre a polgármester.

viragosgeder1_300A több-kevesebb sikerrel módosított virágfajták, de jellemzően magyar nemesítésű, egynyári virágkompozíciók telepítése mellett voltak más, környezetszépítésre irányuló tervei is az önkormányzatnak, ezeket azonban végül nem sikerült véghezvinni az idén, ez azonban a verseny végeredményét tekintve mondhatnánk, hogy mindössze zárójeles megjegyzés.

Katona György ugyanis Veszprémből hazatérve büszkén újságolta, hogy 2017-ben Géderlak érdemelte ki Pintér Sándor belügyminiszter különdíját, amelyet boldogan vett át Pogácsás Tibor államtitkártól a ceremónián, amelyen egyébként Font Sándor országgyűlési képviselő is jelen volt – ő posztolta közösségi oldalán elsőként a jó hírt, egyúttal gratulálva az elért, valóban kiemelkedő eredményhez. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy szó szerint hajszál híja volt annak, hogy hatalmas diadalt arasson Géderlak. De mint tudjuk, ami késik, nem múlik!

– Utóbb tudtam meg a zsűritől, hogy a verseny utolsó előtti pillanatáig esélyesek voltunk az első helyre, és nem is sokkal maradtunk el attól, hogy megismételjük a 2001-es eredményt, amikor aranyérmes lett Géderlak – meséli Katona. – Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy míg tavaly 260 körül volt a versenyre jelentkezők száma, addig ebben az évben 312 település nevezett, így a mezőny is nagyobb és erősebb volt. Mi persze nem adjuk fel és nem tettünk le arról, hogy esetleg már jövőre kiérdemeljük a legjobbnak járó helyezést – hangzanak az elszánt mondatok.

– A zsűri nézi a közterületek állapotát, a zöldfelületek arányát, a hulladékkezelés módját, a közintézmények épületeinek állapotát, elhelyezkedését, rendszerét, az emlékművek állapotát. Minden területen szeretnénk, ha csak egy kicsit is, de előrébb lépni és ezért mindent meg is fogunk tenni a jövőben. Az idénre terveztünk utcai térbútorokkal, utcabútorokkal, virágládákkal díszíteni a közterületeinket, de az erre beadott pályázatunkat egyelőre nem bírálták el, ezért ezeket a beruházásokat várhatóan és persze pozitív határozat esetén remélhetőleg jövőre fogjuk tudni elvégezni – zárta mondandóját Katona György, akinek – a falunak a lakóközösségével egyetemben, akik hozzásegítették Géderlakot ehhez a szép eredményhez – szerkesztőségünk nevében is gratulálunk!


(Fotók: Font Sándor – Facebook)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás