Rekorder BikeSafe-nap Kalocsán

Megrohamozták a bringások a rendőröket

2019.10.30 13:28   

Szeptember 27-én, péntek délelőtt a kalocsai Ökopont épületénél várta a városi rendőrkapitányság mindazok jelentkezését, akik szerették volna a zárt tárolóban tartás és a lelakatolás mellett extra-biztosítással felvértezni kerékpárjukat. Persze a BikeSafe nevű online nyilvántartásba történő felvétel önmagában nem teszi kevésbé lophatóvá a bringát, de ha mégis olyan bicikli tűnne el, ami szerepel ebben a netes adatbázisban a rendőrség könnyebben a nyomára bukkan, akár egyben, akár részekben próbál azon túladni a tolvaj.

 

bikesafe2_450
 

 

Röviden így foglalható dióhéjba, hogy miért éri meg a kerékpárt körbefotózni és annak minden fontos ismertető jegyét, a tulajdonos személyes adataival egyetemben rögzíteni ezen a bizonyos oldalon. Igaz, „civil” felhasználó számára (ami azt jelenti, hogy a leírt művelet akár otthon is elvégezhető bárki számára) egyszeri regisztrációs díjat kell fizetni a szolgáltatásért, a biztonság megér ennyit. Azonban a még élelmesebbek (és a helyi híradások rendszeres követői, lapunk állandó olvasói) minden bizonnyal hallottak már arról, hogy ebbe a rendszerbe nulla forint ráfordításával is be lehet kerülni: nincs más dolga a bringatulajdonosnak, mint figyelni a Kalocsai Rendőrkapitányság felhívásait.

Kalocsán ezen alkalmak visszatérő, és jól bevált helyszíne az Ökopont épülete, ahol legutóbb várták a kerékpárosokat a rendőrök ezzel a lehetőséggel. A programfelelős Répási Tamásné bűnmegelőzési főelőadó a nap végén büszkén vetett számot a felhívás fogadtatásáról. Úgy fogalmazott, hogy „rekorder” napot tudhatnak maguk mögött.  – Rekordszámú kerékpárt sikerült beregisztrálni, harmincegy bicikli került az adatbázisba. Ez messze több volt, mint amire számítottunk és örömmel láttam, hogy folyamatos volt a sorban állás – idézte fel Répásiné. – Lelkes vagyok és örülök annak, hogy ennyien kihasználták ezt a lehetőséget. Nagyjából minden alkalomra igaz, hogy az érdeklődők közel háromnegyedét az idősebb korosztály teszi ki, nem volt ez másképpen most sem, de el kell mondanom, hogy volt például iskolásunk is, aki hazafelé menet látta, hogy mi ott vagyunk és ő is beállt a sorba – folytatta. – Mindenkinek elmagyaráztuk és megmutattuk, hogyan tudja az online felületben visszakeresni a saját kerékpárjának profilját. Adtunk egy kártyát is, amin szerepelt a bicaj regisztrációs oldalának az elérhetősége, amelynek természetesen van egy nem nyilvános szelete is. A nem nyilvános felületen szereplő adatokat kizárólag a rendőrség látja, hogyha esetleg körözést kellene kiadni a kerékpárra, mert eltűnne – magyarázza a bűnmegelőzési szakember.

Répási Tamásnétól azt is megtudtuk, hogy látva legutóbbi felhívásuk fogadtatását, úgy véli, hogy még a rossz idő beállta előtt szerveznek egy hasonló alkalmat.


A környék hírei

Mérföldkőhöz érkezett a Paks 2. projekt

Negyvenhét település polgármestere és a Paksi Társadalmi Tanács országgyűlési képviselői voltak...

Dr. Pata Ildikó: munkabérbiztonság és fejlesztés, ilyen lesz 2020!

„A fajszi Pata József Gépipari Kft. egy olyan családi vállalkozás, amely a Magyar Suzuki...

Technológiát fejleszt és munkahelyeket teremt az EMIKA

A koronavírus okozta gazdasági környezetben ritkák a jelentős sikerekről, komoly fejlesztésekről,...

Nem maradt el a Kék Madár Fesztivál, sőt!

2020. június 5. minden bizonnyal dőltbetűvel szedett napként vonul be a kalocsai Kék Madár Fesztivál...

Ízleld meg Kalocsát és Bács-Kiskunt!

Különlegesnek ígérkezik a tervek szerint szeptember 11-13-ig tartó, harmincegyedik Kalocsai...

A harangok feltámadást hirdetnek

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás ünnepén szentmisét...

Dusnoki Csaba: készülünk a szelidi nyárra!

Nehéz hetekre tervezni, hónapokra pedig szinte lehetetlen. Az országos híradások követői tudják,...

Szentmisével, koszorúzással, tűzgyújtással emlékezett Géderlak

A Trianoni békediktátum 100. évfordulóján Géderlakon is emlékezni gyűltek össze. Délután fél 5-kor...

Az atomenergia tiszta és kiszámítható

A klímavédelmi célok teljesítéséhez a jövőben is szükség lesz atomerőművekre. A nukleáris energia a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás