Bio Berta 25 éves

2014.04.27 23:44    |    Gábor Erika  

Akár lehetne egy hölgy neve is, 25 évesnek lenni akkor is jó dolog – de, ismerve a gazdasági szféra hektikus voltát, még szebb, hogy egy, a környezetünkben született vállalkozás negyedszázados évfordulójának lehettünk nemrég a kíváncsi szemlélői. Hogy azon a piacon megmaradni, folyton megújulni, fejlődni mit jelent– nos, ezt csak az tudja, aki próbálta, mi, többiek csak gondoljuk, ez mekkora feladat lehet.

Nos, térjünk a lényegre: március 27-én egy, a szakmabelieknek szervezett, és tudatosan a kitörésre, a kibontakoztatásra felépített szakmai fórum rendezésével ünnepelte működésének 25. évfordulóját a Bio-Drog Berta Kft. a fajszi Ökológiai Tájközpontban.

– A 25 év az tény és nem érdem. Ezt az alkalmat így nem az évforduló megünneplésére koreografáltuk, hanem a jubileum kapcsán egy hatalmas társadalmi deficitet próbálunk kezelni, azaz a magyar életminőség, életkor és kilátások szánalmas helyzetének elmozdítását az európai jó gyakorlat felé – fűzte dr. Berta Zoltán a rendezvényhez szóló meghívóhoz magyarázatként. – Ennek a folyamatnak egyik alkotórésze a környezetvédelem és egészségmegőrzés lehet, melyben főszereplő kellene hogy legyen a bio élelmiszer, mint ahogy normálisan más országokban az is. Az út hosszú, a küzdelem kilátástalannak tűnő, ezért nincs idő pepecselni, és hagyományos reklám- és marketingtechnikákkal operálni, mert közben elfogyna minden jó szándék, elfáradna minden őserő. Az új – vakmerő – technikák konstruálására hivatott össze ez a fórum.

Ha azt mondom, leesett az állam Bio Berta fajszi telephelyére érkezve, még enyhén fogalmazok. Az utcai kerítés és az udvaron álló emeletes épület csupa hangjegyekből áll – el is kereszteltem őket „kotta-korlátnak”, és sürgősen az eredetüket firtattam.

berta_bio_25b_280– Ez az én ajándékom a feleségemnek – vallotta be dr. Berta Zoltán –, aki a szeretett pedagógusi hivatását és énekkar vezetői hobbiját adta fel a vállalkozásunk kedvéért. Ezek nemcsak úgy „hangje-gyek”: az utcai kerítésen a velünk együttműködő vállalkozások országainak himnuszai láthatók, az udvari épületen Vivaldi: Négy évszak, Erkel Ferenc: Bánk bán (Hazám, hazám ária) és Haydn: Évszakok című művéből vannak részletek.

Meg is hatódtam haladéktalanul, és az érzés ott tartózkodásom ideje alatt végig velem maradt, ahogyan a Berta-család: szülők és két gyermekük közös munkájának gyümölcsével ismerkedtem.

Ha emlékeznek még páran: indult az egész történet a család Vörösmarty utcai otthonában berendezett apró teázóval, folytatódott a ház mellett kis fűszerkerttel, és jutott el a 46 fajszi családnak két és fél évtizede munkát adó, különleges és magas minőségű, 170 féle bioélelmiszerből álló termékskálát kínáló vállalkozásig.

Március 27-én olyan szakemberek érkeztek a konferenciára, akik szaktudásukat, vállalkozó kedvüket a – remélhetőleg – Magyarországon is egyre inkább igényelt bioélelmiszerek termesztésére és feldolgozására fordítják. Dr. Berta Zoltán bevezetője után előadást tartott Czeller Gábor (Magyar Biokultúra Szövetség) „Iparszerű nagyüzemi mezőgazdálkodásból mezőgazdaságszerű növény- és állatiparba érkezett agráriumban a biokultúra esélyei” címmel, majd a Biokontroll Hungária Nonprofit KFT. részéről dr. Roszík Péter és Kolláth Péter értekezett az ágazat esélyeiről és teendőiről országon belül és azon jócskán túl is.

A következő blokkban életmódunk és a bioélelmiszerek termesztésének, termelésének, forgalmazásának és fogyasztásának kérdései kerültek terítékre. Joó Lajos fejlesztési szakértő például a márkaépítés és piackutatás folyamatait elemezte, míg a Kaposvári Egyetemről érkezett dr. Szente Viktória igen érdekes kérdéseket feszegetett az „emberképű informatikai forradalom emberszintű áldozatairól”. Az egyetem Gazdaságtudományi Kara Marketing és Kereskedelmi Tanszékének docense az alábbiakban foglalta össze mondanivalója lényegét:

– Az előadásban a bio (vagy az azonos jelentésű öko) élelmiszerek piaci sajátosságai kerültek bemutatásra egy országos felmérés eredményein keresztül. A magyar fogyasztók vásárlásaikkor mintegy 90 százalékban élnek az akciók és az árengedmények adta lehetőségekkel, a termék minőségével kapcsolatos szempontok háttérbe szorulnak. Az olcsóság stratégiája azonban becsapás, az élelmiszer kereskedelem „trükkje”, amely a fogyasztói elvárásokon alapul. Ebben a helyzetben a bioélelmiszerek piaci növekedése nehéz, a sikerhez a „jó vétel” stratégiájának elfogadtatására van szükség. Mi indokolja ezt, és milyen módon lehet megvalósítani, amikor mindössze a fogyasztók 30 százaléka figyel oda arra, hogy bioélelmiszereket tegyen a kosarába. Akik így döntenek, ők jellemzően a vegyszermentesség vagy a nagyobb vitamin- és ásványianyag-tartalom, a jobb minőség alapján teszik. Az elutasítás fő indokai a magas árak mellett a szkepticizmus: sokan kételkednek a biotermékek hitelességében, de mintegy 20 százalékuknak a megkülönböztetés is problémát okoz. A piaci növekedéshez a fogyasztók meggyőzésére, tudatformálására és a termelők ösztönzésére van szükség, amely nem nélkülözheti a közösségi média eszközeit.

berta_bio_26_300A fórum résztvevői megtekintették a Berta család által alapított, Duna-parti „hangszerfa-parkot” (ahol egy facsemete elültetésére is sor került), majd a nap második felében a Bio-Drog Berta Kft. és a G&M Tanácsadó Kft. (Kozármisleny) határozatlan időre szóló Testvérvállalati Együttműködési Megállapodást kötött. A megállapodás egy jogi kötelék nélküli együttműködés a környezetvédelem és az egészségmegőrzés ügyének előremozdítására. A partnerek egyrészt egyfajta mintát nyújtanak a másik félnek saját tapasztalataik átadásával, másrészt saját piacuk szereplői körében szorgalmazzák a partner meg- és elismerését.

Dr. Berta Zoltán örömmel nyugtázta az évfordulós szakmai találkozó eredményeit, amelyek megerősítették őket abban, hogy jó úton járnak, valamint segítik a céget a jövőre vonatkozó terveik alakításában. Igaz, a jelen állapot, vagyis az, hogy Magyarországon a bioélelmi-szerek fogyasztása az összes élelem 1 százalékát teszi ki, miközben Nyugat Európában mindenütt 10 százalék felett van ez a szám, rendkívül lehangoló. Viszont – szögezték le a konferencia résztvevői – ezt úgy is fel lehet fogni, hogy a világon egyedülállóan 99 százalékos feltáratlan piac vár rájuk!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás