Jubilál a Bio-Drog-Berta Kft.

Összeolvadnak a családi cégek

2015.02.23 10:16    |    -s-n  

Csaknem egy esztendővel ezelőtt olvashatott lapunk hasábjain a 25 éves jubileumát szakmai konferenciával ünneplő fajszi Bio-Drog-Berta Kft. múltjáról és jelenéről, illetőleg a háztáji gazdálkodásból a térség egyik meghatározó gazdasági szereplőjévé válásának folyamatáról. Mint a cégalapító dr. Berta Zoltántól megtudtuk, idén egy fejezet véget ér és egy új elkezdődik a családi vállalkozás életében.

Dr. Berta Zoltán úgy véli, azért lesz az idei év legalább olyan hangsúlyos és vízválasztó jelentőségű számukra, mint a tavalyi, mert míg 2014-ben ülték a 25. évfordulóját az első bio-növénytermesztési szezonjuknak, addig ebben az esztendőben lesz kereken negyed évszázados a család BERTA Bt. nevet viselő cége, míg a Bio-Drog-Berta Kft. a huszadik „születésnapját” ünnepli.

 

bertaek_420

 

A BERTA Bt. kapcsán elmondta, hogy ezt 1990-ben szántóföldi bio zöldség-, fűszer- és gyümölcstermesztésére alapították. Ebben az évben az lesz a társaság „ajándéka”, hogy beolvasztják a Bio-Drog-Berta Kft.-be, amely a vállalkozás élelmiszer-feldolgozó és forgalmazó programját hivatott vinni, s a jövőben a családi vállalkozás egyedüli gazdacége lesz.

– Hatalmas élmény volt a rendszerváltás első óráiban egy magáncéget megálmodni és megalapítani – idézi fel a kezdeteket dr. Berta Zoltán. – Akkoriban ez jogilag nem is volt olyan egyszerű. Nekünk például Budapesten kellett szakembert keresnünk, aki kellőképpen felkészült volt egy ilyen procedúrára. Az elmúlt negyed évszázadban pedig minden egyes percnek megvolt a maga varázsa – folytatta. – Mertünk nagyokat álmodni és nagyokat vállalni. 2014-ben már nem akartunk nagyot álmodni! Ami a mezőkön történt, az rendben volt, hiszen az időjárás kedvezett a növénykultúráknak. Ami azonban az élelmiszer-készítési folyamatot illeti, ezen a területen rengeteg szabályozás változott – magyarázta az cégalapító. – Rengeteg adóvonatkozása van már az egészséges élelmiszereknek is, amelyek rendre mellbe vágják az embert, hiszen időről időre úgy látjuk, hogy több terhet már nem bír el ez az ágazat, aztán mindig kap újakat. Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy még mindig inkább a válság, mint a gazdasági szárnyalás érzékelteti a hatását.

Hogy ez konkrétan a Bio-Berta esetében mit jelent? Erre is kaptunk választ. – A vásárlóerő még mindig nem a régi, a hazai fogyasztók részéről pedig az egészséges életmódra váltás még messze nem történt meg. Ez nem is csoda, hiszen az emberek java a mindennapok nehézségeit igyekszik túlélni, nem az a legnagyobb gondja, hogy arra figyeljen, mennyire táplálkozik egészségesen – magyarázza a következő gondolatban vázolt mutatókat dr. Berta Zoltán. – Egy százalék alatt van a magyar társadalom bio-élelmiszer felhasználása és fogyasztása, ami nemhogy növekedne, hiszen a környezetünkben ez a mutató már tíz százalék körül mozog. Itthon még ezt az egy százalékot is nagyon nehéz fenntartani. Érdekes ellentmondás, hogy míg ez nem érinti a cégünket drámaian, hiszen a nyugati piac felveszi a termékeinket, a magyarok egészségügyi állapotára nézve annál szomorúbb képet mutat – zárta gondolatait a szakember, a jövő tekintetében hozzátéve, hogy földet vásárolni ma már szinte lehetetlen, ezért a meglévő területeikből kell kihozni a maximumot. Tervezik, hogy az élelmiszer-feldolgozottság minőségén szeretnének fejlődést elérni, ezen feladatokat viszont már gyermekei, Ágnes és Balázs látják el, hiszen, mint emlékeztetett, a stafétabot átadása a cég húszéves jubileumi évfordulóján megtörtént. Az idősebb generáció most a háttérből segíti és támogatja a fiatalokat céljaik elérésében.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás