Nemzetközi üzemeltetés-biztonsági felülvizsgálat a Paksi Atomerőműben

Nemzetközi mércével is kiemelkedő színvonalú biztonság

2014.11.21 10:12   

Az MVM Paksi Atomerőműben 18 napon át tartott üzemeltetés-biztonsági felülvizsgálatot a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ), melynek tapasztalatairól Pierre Gest, a nemzetközi vizsgálócsoport elnöke és Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója a november 13-án, Pakson tartott sajtótájékoztatón számolt be. Az elsődleges értékelés szerint a Paksi Atomerőműben több, nemzetközi szinten is követendő példát azonosított a vizsgálócsoport, amely néhány területen további fejlődésre lát lehetőséget. Összességében arra a megállapításra jutottak, hogy a Paksi Atomerőmű nemzetközi mércével is kiemelkedő színvonalú biztonság mellett működik.

Az országos, a térségi és a helyi sajtó képviselőit Hamvas István vezérigazgató köszöntötte, aki annak a véleményének adott hangot, hogy a nemzetközi vizsgálóbizottság munkája egyebek mellett azért hasznos, mert „külső szemmel és fejjel” vizsgálja azokat a rendszabályokat, amelyeket a biztonságos üzemeltetés érdekében vezettek be és tartanak fenn. A vezérigazgató szólt arról is, hogy az atomerőmű történetében az ilyen típusú vizsgálat több mint 30 éves múltra tekint vissza, Pakson több mint 20 alkalommal végeztek nemzetközi üzemeltetés-biztonsági felülvizsgálatot. Mint elhangzott, ugyan megnyugtató, hogy a Paksi Atomerőmű a nemzetközi szakmai csoport szerint is nagyon jó szinten üzemel, ám hogy ez tartósan így legyen, a napi ellenőrzések mellett például biztonsági hónapot is tartanak a létesítményben. Ennek keretében előadások, helyszíni konzultációk és ellenőrzések történnek. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy az atomerőmű életében és működésében a biztonság az elsődleges, emellett kell az energiatermelést végezni. A biztonsági kultúra fenntartása és fejlesztése, a dolgozók ilyen irányú motiváltsága, elkötelezettsége prioritást élvez. A NAÜ nem hatósági vizsgálatot végzett, ugyanakkor a vizsgálandó területek a cégirányításra és vezetésre, a képzésre és oktatásra, az üzemvitelre, karbantartásra, a műszaki háttérre, az üzemeltetési tapasztalatokra, a sugárvédelemre, a vegyészetre, a baleseti tervezésre és felkészülésre, valamint a súlyos baleset kezelésére is kiterjedt. Tehát az atomerőmű szinte teljes működési spektrumát lefedte.

paks1_450

Pierre Gest arról számolt be, hogy a vizsgálatot minden tekintetben hatékonyan segítette az atomerőmű menedzsmentje. Általánosan azt állapították meg, hogy a Paksi Atomerőmű magas biztonság mellett, jó színvonalon működik. A szakmai csoport vezetője példaként említette, hogy Pakson a belső sugármérés területén nemzetközi szinten hasznosítható pozitív tapasztalatokat szereztek, míg az üzemeltetési tapasztalatok visszacsatolása területén további fejlődésre látnak lehetőséget.

Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese arról tájékoztatta a a sajtó képviselőit, hogy az ilyen típusú vizsgálatok a hatóság munkáját is segítik, hiszen a biztonsági kultúra színvonalának ellenőrzése számukra is kiemelt feladat. Természetesen a nemzetközi vizsgálatok az OAH tevékenységére, gyakorlatára is kiterjednek, egy nemzetközi szintű ellenőrzés náluk is várható.

Mint Pierre Gest-től megtudtuk, a vizsgálócsoport a Paksi Atomerőműről készült végleges jelentését három hónap múlva készíti el, amelyet nemzetközi szinten is közzé tesznek. A NAÜ vizsgálat megállapításaira, javaslataira tett intézkedéseket 18 hónap elteltével ellenőrzik a helyszínen.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás