A bogaras őstermelő

2015.07.24 11:37    |    Gábor Erika  

Szájhagyomány útján értesültem arról (kedves barátnőm dicsérte nagyon), hogy árul a kalocsai piacon egy uszódi fiatalember, akinek a zöldségei finomak, frissek, és aki tanúsítvánnyal bizonyítja, hogy biológiai növényvédelem mellett termeli őket. Aztán vettem tőle paprikát, paradicsomot, és olyan ropogós, ízletes uborkát, ami kovászos ubiként azonnal a család első számú kedvence lett.

Hogy mit csináltam ezután? Hát elmentem Uszódra, hogy megnézzem Nikli László gazdaságát, és megkérjem, magyarázza el, miből áll a „biológiai növényvédelem”.

Érkezésemkor az udvaron ládákban állt a paradicsom, amit idősebb Nikliné és a nagymama egyenként letörölgetve, gyengéden a rekeszbe helyezve készített elő a másnapi paksi piacra.

Kalocsai Néplap

– Két helyre járok árulni – indokolta a programot Nikli László –, Kalocsára és Paksra, és el is kelnek a zöldségeim a heti négy piaci napon.

Azután sarkon fordult, és elindult a fóliasátrak felé, alig győztem utána menni, hiszen azért álmélkodnom is kellett. A sátrakban másfél-két méter magas töveken hatalmas paprikák, fürtökben érő paradicsomok lógtak, és viszontláttam a fantasztikus uborkát is. Közben a házigazda folyton magyarázott, és én egy óra alatt rengeteg új információt kaptam a zöldségtermesztésről.

A kezdet

– Ezt a gazdaságot még a nagyszüleim kezdték el művelni, persze, nem ekkora területen – intett körbe Nikli László –, ez a mostani, 3200 négyzetméter már négy szomszédos telekből tevődik össze. Nagyszüleim után a szüleim is ezzel foglalkoztak, én meg belenőttem. Aki most akarna nulláról indulni egy ilyen vállalkozással, nagy eséllyel beletörne a bicskája. Sok-sok munka és befektetés után mostanra a fóliasátrak fűthetőek, a talajt fekete fólia takarja, így nem gazosodik el, öntözőrendszer húzódik a talajban, felül meg a mikro-szórófejes párásító vezetéket látja. Amivel a legtöbb gondom volt, az a növényvédelem. Tavaly szinte le sem került a hátamról a permetező, és nagyon elegem lett ebből!

Kalocsai Néplap

Ahá, jön a biológia!

– A Koppert Biological Systems növényvédelmi rendszerét a Szentes-Bio Kft.-vel történt megállapodás alapján az idén kezdtem el használni. Ezek nem vegyszerek, hanem bogarak.

– ????????????

– Bogarak, bizony – mulat meghökkent arckifejezésemen a gazda. – Ezek a biológiailag hasznos, pici élőlények elvégzik helyettem a rovarkártevők elleni védekezés teljes munkáját, dolgom annyi, hogy minden hatodik tőre felhelyezzem a bogarakat tartalmazó tasakokat, és ők indulnak a csatába. Gombásodás a fóliasátorban nincs, így idén már vegyszerek nélkül tudjuk előállítani a terményeket. Ha mégis szükség van valamilyen védekező szerre, szigorú szabályok kötnek abban, hogy mit használhatok.

– Anyagilag megéri ezeket alkalmazni?

– Nagyon is megéri. Kevesebbe kerülnek, mint amennyit tavaly vegyszerre költöttem, szebbek a zöldségek és nincs várakozási idő, szedhetem, amikor beértek. Használom a zöldségeinkre a Malagrow Kft. termékeit is, ezek megnövelik a növények élettartamát, emelik a terméshozamot, és kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak – egyik műtrágyájuk, az MC Cream például tengerialga-kivonatot, és fantasztikusan hatásos!

A piaci árakról

– Eddig mindig úgy gondoltam, ami bio, sokkal drágább a többi terméknél, de ezek a zöldségek, amellett, hogy gyönyörűek, nem kerülnek többe, mint a hagyományos műveléssel előállítottak. Hogyan csinálja?

– Mint mondtam, nem drágább, amivel védekezem, mintha permeteznék. Ami az árképzést illeti: azt is figyelembe veszi az ember, hogy milyen a fizetőképes kereslet. Így mindkét fél jól jár. Én eladom, amit megtermelünk, a vevő egészséges termést kap, jó áron.

– Honnan szerzi be a magokat?

– Nem magokat vásárolok, hanem palántákat, ez sokkal jobban megéri. Zömében hazai cégektől, mint például a ZKI (Zöldségtermesztési Kutató Intézet), vagy a Palántakert Kft. Kecskeméten. Hamarabb fordulnak termőre a palánták, kevesebb a munka és rövidebb ideig tart, és mivel ismerem az eladókat, tudom, hogy megbízhatóak. Két hét múlva újratelepítjük az uborkát, hogy az augusztus végi savanyúság eltevőknek biztosítsuk a termést, és itt vannak – megyünk a fóliasátrak mögé – a lollo saláta, fehérretek, brokkoli, karfiol, káposzta ágyások.

Kalocsai Néplap

– Mikor pihen a mezőgazda?

– Mondjuk, télen lazább a tempó – feleli Nikli László –, akkor tudunk javításokat, fejlesztéseket elvégezni. Azért arra figyelünk a feleségemmel, hogy minden nyáron elmenjünk nyaralni a kislányainkkal, most is így lesz. Megtervezzük, mit tudnak édesanyámék megoldani, és pihenünk együtt egy hetet.

– Kevés szabad idő, állandó készenlét, tervezés, kalkuláció, sok munka. Miért választotta ezt mégis?

– Mert imádom csinálni! Folyton újra ösztökél. Pályázatokat írok, szakmai programokra járok, szaktanácsadókkal találkozom, és a többi, valóban őstermelővel tapasztalatokat cserélünk. És ami a fő: itt a magam ura vagyok!

– Ezt a „valóban őstermelő” kifejezést nem először használja.

– Örülök, hogy itt van, és megírja, amit látott, mert tudom, a piacon a többségben vannak azok, akik nem termesztik, hanem vásárolják, amit árulnak. Nekem, nekünk fontos, hogy tudjuk: a termés a sajátunk, és amit előállítunk, az kifogástalan, egészséges, friss, finom. Erre pedig a vevők is egyre többen rájönnek.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás