Kitartás, szakmai igényesség, új kihívások keresése

Romsics László nemzetközi borakadémikus volt a Tudástár vendége

2013.03.08 16:45    |    Gábor Erika  

A Kalocsai Kulturális Központ Tomori Pál könyvtárában rendezett „Tudástár” című sorozat vendége volt január 24-én a kalocsai származású Romsics László borakadémikus, akitől megtudhattuk nem mindennapi kitartással és szorgalommal felépített pályafutása részleteit.

romsics_laszlo_hazanezo_340A házigazda, Tamás László mint egykori néptáncost, a Szent István Gimnázium volt diákját köszöntötte a neves vendéget, akiről azt is elmondta: bár a szakmájának köszönhetően bejárta a világot, mégis gyakran és szívesen jön Kalocsára. Romsics László ezt azzal egészítette ki: számára a „hazamenni” szó máig Kalocsát jelenti!

– Szeretném megosztani önökkel azokat az élményeket, amelyeket a borász szakmának köszönhetően módomban volt átélni, hiszen rengeteget utaztam – és utazom ma is –, ami gyakran igen fárasztó, mégis, amikor a mai estére készültem, láttam, milyen sokfelé megfordulhattam a világban, és mennyi érdekeset, szépet láthattam – vezette be mondandóját Romsics László.

A szőlészet és borászat kiváló szakembere ezután elmondta, hogy szülei parányi villányi oportó szőlészetében ismerkedett meg gyerekkorában a szakmával, bár akkor még senki sem gondolta, hogy erre épül majd fel az élete. 1990-ben végzett üzemmérnökként a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, bor-üdítő szakon, és a diploma megszerzését követően a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kőbányai üzemében kezdett dolgozni. Végigjárta a szakmai ranglétra minden fokát, majd 1995-ben a Törley pincészet – ki nem ismeri ezt a nevet! – hívta magához a fiatal szakembert. Jelenleg is a Törley és a György Villa borok főborásza. 2003-ban szerzett diplomát a londoni Wine and Spirit Education Trust-nál, így lett nemzetközi borakadémikus, amit nem sok magyar szakember mondhat el magáról – konkrétan ő az egyedüli, aki borászként ott szerzett képesítést! Ma is tanul: az Institute of Masters of Wine hallgatója, miközben már oktató is a korábban említett londoni egyetemen. Emellett a Decanter Magazin szakmai tanácsadója és lektora, a Rádió Café Késői Szüret című bormagazinjának szakmai tanácsadója.

romsics_laszlo_260Romsics László rengeteg képet hozott magával, a kivetítőn Ausztrália, Chile, Új-Zéland, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Németország legszebb tájai villantak fel előttünk – hatalmas pincészetek, ahol az ember kisegérnek képzelheti magát a hordók mellett. (A képzettársítás nem véletlen: láthattuk, hogy Andalúziában, egy grandiózus pincében a földön egy talpas pohár álldogál, hozzá támasztva parányi létra. A jelenség magyarázata: a hordók iránt hevesen érdeklődő egereknek elhelyeznek egy pohár bort, mert azt kóstolva talán nem éreznek késztetést arra, hogy megrágják a hordókat. Hogy a spanyol egerek mekkora ínyencek, az kiderült a következő fotóról, amelyen láthattuk, hogy a létra tetején álldogáló jószág valóban mohón kortyolja a bort. Hogy ezután hazatalált-e az egérlyukba, az sajnos nem derült ki – de ha igen, egérasszony lehet, hogy icipici sodrófával várta urát…)

Romsics Lászlótól megtudhattuk azt is, hogy nem idegen tőle egy-egy hirtelen váltás: ha úgy érezte, hogy szakmailag megrekedt a fejlődésben, habozás nélkül másik munkahelyet keresett, és az sem gátolta ebben, ha újra a ranglétra alsóbb fokára kellett visszalépnie, és „mellesleg” egy újabb idegen nyelvet kellett elsajátítania. Imponáló és példaértékű az a megalkuvást nem ismerő szakmai igényesség, amellyel az újabb és újabb kihívásokat keresve halad választott életútján!

A fotók segítségével megtett világkörüli utunk alatt megismerhettük a legkülönbözőbb országok és földrészek szédítő nagyságú szőlészeteit, a leghíresebb borok „szülőhelyét”, a vendéglátó szakma érdekességeit. Romsics László valóban bejárta a Földet, hogy hazalátogatva segítsen nekünk ablakot nyitni egy különleges szakma titkaira. Nagyon érdekes este volt, amelynek végén – természetesen – finom borral és házi készítésű süteményekkel kínálta a megjelenteket, akik a vendég, a Romsics-szülők és Romsics László kisebbik lánya társaságában egy valóban meghitt, családias hangulatú este emlékévével és számtalan érdekes, új ismeret birtokában térhettek haza. Köszönjük!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás