Csillogtak a fehér borok

Bor- és kolbászverseny a Patajiak Körében

2016.03.24 13:56    |    Schill Tamás  

A vidéki élet két legfontosabb hagyományos étele és itala, a kolbász és a bor került terítékre a Patajiak Körében a február 19-én megrendezett versenyen. Idén a borok között főleg a fehérborok remekeltek. A táji adottságok különösképpen a fehér boroknak kedveznek, de az egyéni ízlés és főleg a történelmi hagyományok miatt nagyon sok a vegyesbor, a rozé, a siller és a vörös is.

Az első borversenyt 1987. február 20-án rendezte meg a Patajiak Köre, amelyen csak szakmai zsűri értékelte a borokat. Később már a körtagokból és érdeklődőkből álló „társadalmi zsűri” is bírálta a borok minőségét. Az egyesület vezetése még a kezdéskor azt a célt fogalmazta meg, hogy a borverseny a szőlőtermelő gazdákat minél jobb borok előállítására ösztönözze. Ezt a kitűzött célt azóta is teljesíti a borverseny, mivel évről-évre jobb borok kerülnek a bírálóbizottság elé. A borok versenye mellett 1992 körül a kolbászok és szalámik versenyét is meghirdették.

Idén is a hagyományokhoz hűen zajlott a több órás esemény. A hosszú verseny után az értékelésnél Bévárdi Pál egyesületi elnök köszöntötte a vendégeket, a Soltról érkező szakmai zsűri tagjait, majd megköszönte a segítő körtagoknak a munkájukat, valamint a versenyre nevező személyeknek a nevezést.

Kalocsai Néplap

A szakmai zsűri tagjainak többsége ezúttal is Soltról érkezett, a zsűri elnöke Németh József, tagjai: Szűcs Imre, Suba István, Faragó Gábor, dr. Németh István és id. Szamek Máté. A kolbász zsűrit pedig helyi és környékbeli szakemberek adták: Kollár Gyula elnök, dr. Mészáros Zsolt, Dávid János, Nagyváradi Zsolt, ifj. Szakács János, Szabó Ferenc.

A társadalmi zsűri tagjait azok a körtagok és vendégeik adták, akik hajlandók voltak a többórás értékelést végigülni, minden egyes bormintát végigkóstolni és pontozni – kb. 40 fő vállalkozott erre a nem mindennapi feladatra. A versenyre összesen 43 bormintát adtak be a gazdák négy fajtában: fehér (14), vörös (11), rozé (12), siller bor (6). Ezek közül a szakmai zsűri első lépésként hat bort átminősített.

Az értékeléseket számláló bizottság tagjai voltak: Csókás Gizella, Tóthné Kovács Erzsébet, Kutus-né Dóczi Mária és Nacsa István. Az est folyamán segítők voltak: Bálint Lászlóné, Mádi Gyuláné, Thieszné Mónika, Nagyné Nagyváradi Ilona, Mádi Gyula, Kovács László, Nagy Edvin, Nagy Csaba és Thiesz Zoltán.

A borverseny eredményei a társadalmi zsűri szerint a fehérbor kategóriában: I. Pálfi János, II. Dusnoki Sándor, III. Nagy Gábor; rozé kategóriában: I. Pintér László, II. dr. Nagy Antal, III. Bévárdi Pál; vörösbor kategóriában: I. Szamek Máté, II. Farkas József, III. Szabó László Máté; siller bor kategóriában: I. Faragó János, II. Pálfi János, III. Czirják Pál. Az év bora Szamek Máté chardonnay bora lett. A korábbi évekhez hasonlóan a szakmai zsűri ezúttal is a borversenyeken bevett gyakorlatnak számító arany, ezüst, bronz fokozatú osztályozással értékelte a borokat.

Németh József, a zsűri elnöke az értékelésnél a fehér borokat emelte ki: „A 2015-ös év egy rendkívüli jó évjárat volt az egész országban. Dunapa-tajon ez az évjárat a fehér borokban csúcsosodott ki, mert olyan jó minőségű fehér borokat bíráltunk, amelyek bárhol megállnák a helyüket: tiszta ízűek, zamatosak. Ma már olyan borokat is bíráltunk, mintegy 30 százalékban, amelyek fajtatiszták voltak: rizling, zöld veltelini stb. Mindig arról beszéltem, hogy szüretkor próbáljuk a fajtákat különszedni, még hogy ha több munkával jár is, azonban minőségi borokat abból tudunk készíteni, amelyeket bármelyik asztalra föltehetjük. Ez így volt a mai napon. Rendkívül harmonikus, tiszta ízű, a tájra, környezetre jellemző fehér borokat kóstoltunk. Az itteni borokat az alföldi borokkal kell összehasonlítani. És az itt termelt alföldi, homoki borok mindenütt megfelelő sikerrel vehetnék föl a versenyt.”

A kolbászversenyre 15 vékonykolbász és 14 szalámi érkezett. Itt a zsűri értékelése a következő lett: vékonykolbászoknál I. Nagyváradi Zsolt, II. Nagyváradi Attila, III. Czirják Pál; szalámiknál I. Csókás András, II. Györgye Csaba, III. Malomsoki Gábor, különdíjat kapott Czirják Pál.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás