Négy napraforgós vendégház, három csillagos panzió

2013.03.02 20:43    |    Szabó Zsigmond  

A szerszámkészítéssel foglalkozó dunapataji Best-Tool Kft, Bach János családi vállalkozása, a kilencvenes évek eleji amolyan sufni-állapotból mára sikeres, komoly céggé nőtt. A gazdasági válság tetőzése idején alkalmazott módszereik egyetemi kurzus témájául is szolgáltak. Sikereik egyik módszere vélhetően a több lábon állás, amelynek jegyében három vendégház kialakításával és működtetésével, évekkel ezelőtt a falusi turizmusba is beszálltak.

Egy telek és ház megvásárlása révén a telephely immár az állomás felé vezető útig terjed. Ezen a telken álmodták meg és alakították ki a nyár folyamán az elegáns megjelenésű Bringa panziót.

Hírből és internetes fotókból szerzett eddigi információimat szeretném bővíteni, e februári délutánon ezért találkozom Bachné Kiss Katával. Stílszerűen, biciklis öntudattal gördülök be az óriási, rendezett udvarra. Kata az étterem egyik asztalánál vár. A ház egyik specialitásaként kínált Frei kávé aromája valóban páratlan. Ha már itt tartunk, az sem zavar, hogy borul a beszélgetés elképzelt rendje: bekapcsolom a magnót, hogy a kávézó egyedinek számító kínálatáról rögzítsen háttér-információkat.

– A panzió nyitása körüli izgalmakat éltük, amikor egy kecskeméti üzleti találkozón a közismert tévés személyiségből lett üzletember sikereinek titkát osztotta meg a megye vállalkozóival. Itt személyesen is megismerkedtünk, amit hamarosan szerződéskötés követett. A szigorú előírásokat maradéktalanul betartva kínáljuk a pazar aromájú afrikai és dél-amerikai kávékat. A Frei teák szintén különleges, élvezeti teák, amiket zöld, fekete és különböző gyümölcsös ízesítésű változatban kínálunk.

A cégetek területe a panzióval immár a főutca felé is kinyílt. Ez a valóságos – de mi a jelképes átjárás? Így kérdezem, miközben azt szeretném, ha az ötlettől a megvalósulásig terjedő útról beszélnél.

bringa_pansio_300– Az ingatlant alapvetően azért vettük, hogy itt majd irodákat létesítünk. Időközben a pályázatírónk, Szalai Dániel, felhívta a figyelmünket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik pályázatára, amely a vidéki vendéglátásban kínált lehetőségeket az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon belül. Mivel 12 éve már amúgy is foglalkozunk szállásadással, úgy döntöttünk, megpróbálkozunk egy nagyobb lélegzetű vendégház kialakításával. Így indult tehát. Vendégházra nyertük meg a pályázatot. Úgy is van minősítve, mint négy napraforgós vendégház, ami a legmagasabb kategória ilyen téren. Az építmény és a szolgáltatás jellege a panzió kritériumainak is megfelel, ebben három csillagosnak számítunk. Az átjárást említetted: a pályázati önrészt természetesen a cég profitjából tudtuk biztosítani, illetve az üzemeltetés költségeit is a Best-Tool termeli elő.

A pályázatban mindent részletesen leírtunk: hogy tőlünk 100 méterre halad a Duna vonalán végigfutó „Eurovelo 6” nevű kerékpárút, s hogy a kerékpárosoknak szeretnénk itt igényes szálláshelyet biztosítani. Ételfogyasztás a hartaiakkal kötött szerződés alapján ugyancsak lehetővé válik. A működtetéssel négy személynek tudunk munkahelyet teremteni.

A tervezést a kalocsai Tervtől-Kulcsig Kft. végezte, a kivitelezést az ugyancsak kalocsai Generál Építőipari Kft szakemberei.

Rajztanári képesítésed okán is, de aktív képzőművészeti ténykedéseidet ismerve különösen nehezen tudom elképzelni, hogy a panzió belső kialakításában ne lett volna szereped. Jól gondolom?

– Igen, a belső tervezés teljes egészében az enyém. Rengeteg bútort megnéztem és sok újságot átlapoztam, amíg bennem is kialakult a kép. Az antik fehérhez ragaszkodtam elsősorban, egyrészt, mert ez most divatos, másrészt, mert visszahoz egy régi hangulatot. Egy vidéki angol stílusnak (cottage) megfelelő lazább, szellősebb érzetet.

Egy üzletben találtunk alkalmas bútorokat. Néhány elemet gyorsan megvettünk etalonnak. Az asztalos ehhez igazodott aztán ajtóban, burkolatban, mindenben.

A textíliák harmonikusan illenek az összképbe. Azokat ki készítette?

– Kata lányom varrta, tavaly nyáron.

Azt hittem, a válaszban kis mustráját kapom a környék varrónőinek, s tessék, arról értesülök, hogy a színművészeti egyetemen szabás-varrást is tanítanak…

– Azért azt nem. Kata otthon, tőlem, meg a barátnőjétől már rég megtanulta és megszerette a varrást. A nyáron két hetet itthon volt, s az előzőleg megvett anyagokból megvarrta a függönyöket, abroszokat, ágyterítőket.

A pályázatban kifejezetten a kerékpáros turizmusra fókuszáltatok. Az idegenforgalomnak ez az egyetlen megcélzott szelete?

– Az aktív turizmust szeretnénk megcélozni. Tehát nem a wellnesst, hanem épp a másik oldalt. Nagyon nagy udvarunk van, ott egy teniszpályát készülünk kialakítani. Persze a programokkal, rendezvényekkel, vagy csupán egy kellemes időtöltésre bárkit várunk, hogy betérjen hozzánk. Céges vendégeink fogadására ugyancsak alkalmas hely a panzió.

Ha jól érzékelem, szervezett programjaitok változatos ízlést igyekeznek kiszolgálni…

– Valóban! Nagyon jó visszhangja van a harmadéves színi növendékek (lányom évfolyamtársai, barátai) estjének. A fiatalok is azt mondták, szívesen jönnének máskor is, remélem, így lesz. A hastánc bemutatót már meghirdettük. A Zenebarátok együttesével most állítjuk össze egy est zenei anyagát. Közben a lányom meghívta osztályfőnökét, Hegedűs D. Géza színművészt. Irodalmi estjük bemutatása, amit Hegyi Barbarával és az ő csellós kísérőjükkel tartanak, időpont-egyeztetési fázisban van.

Marketing munkátok milyen terveket, fortélyokat rejt még a vendégcsalogatáshoz?

– Rengeteg hirdetést tettünk föl eddig is az internetre. Folyamatban van a regisztráció számos külföldi turisztikai, illetve kerékpáros oldalra. Áraink, hirdetéseink, fotók kezdettől fenn vannak a Facebookon. A napokban készült el saját honlapunk (www.bringapanzio.hu). A kezdet izgalmában is óvatos optimizmussal tekintünk a jövőre.

Beszélgetésünk végeztén megtekinthetem a szobákat is. A folyosókat festmények, régi pataji fotók kópiái díszítik. A zárat kártyás leolvasó nyitja, az ajtókon ötletes kerékpáros fotókra montírozva jelenik meg a szobaszám.

Körös-körül igényesség, összhang, harmónia. Az a fajta elegancia, ami nem feszélyez, inkább megnyugtat.

 

 

katalin_bachne_kiss_194
Bachné Kiss Katalin

 

1985-ben szerez diplomát a szegedi tanárképző főiskola földrajz-rajz szakán. Tizenhat éven át szülőfaluja, Dunapataj általános iskolájának rajztanára. 1999-től férje családi vállalkozásában dolgozik. 2000 óta három vendégházukban szállásadással is foglalkozik. Hegedűtudását bő évtizede a Zenebarátok együttesének vezetőjeként kamatoztatja. Fest, szobrászkodik, a Szelidi alkotótábor rendszeres résztvevője. Tavaly decemberben indított önálló vállalkozása, a 6 szobás Bringa panzió a környékbeli turizmus aktív hídfőállásának ígérkezik. Két gyermekük van: fiuk végzett gépészmérnök, leányuk harmadéves a Színművészeti Egyetemen.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás