Még évekig üzemelhet a régiót szagosító sertéstelep

Kivárás van bűzügyben

2016.10.05 09:39    |    -r-s  

Kalocsát nagyon zavarja, a foktői szomszédok szóltak: nyugodjunk meg, őket még jobban, de egyelőre mindenki tehetetlen a község egyik félreeső területén működő sertéstelep felől terjengő szag ügyében. A disznók a pillanatnyi széljárástól függően este, éjszaka, vagy hajnalban bűzlenek a legintenzívebben, az állattartó cégről viszont úgy tudni: így is szabályosan üzemel, uniós pályázatnak köszönhetően működik és külföldön élő tulajdonosa van. Két önkormányzat és egy hatóság között pattog a labda, de megkötött kézzel egyikük sem tudja elkapni.

– Felvettem a kapcsolatot a foktői polgármesterrel, már intézkedtek, és mondták: hasonlóképpen járt el a környezetvédelmi hatóság, mint nálunk, a rokkanttelepi ügyben. Egyelőre nem találtak [ellenük] semmit [ami szabálytalan] és nyűglődnek rajta. Kalocsán is érezhető, különösen a hajnali és az esti órákban – foglalta össze a legutóbbi testületi ülésen, képviselői kérdésre reagálva dr. Bálint József. Kalocsa polgármestere biztosította a városatyákat: a hivatal megtette, amit csak tudott, ez pedig annyit jelent, hogy jelezte a tömeges lakossági panaszokat az illetékes hatóság felé. A hatáskörük pedig eddig és nem tovább terjed.

legifelvetel_450 

– Foktőt is zavarja, de Bakai Károly polgármester sok jóval nem bíztatott, mert megtudta, hogy ötéves pályázatot nyert a cég – folytatta a városvezető, egyértelművé téve, hogy a nyilván szabályosan lezajlott tenderen sikeres vállalkozás még évekig működni fog, mivel azt egy ilyen pályázatban vállalni, aztán teljesíteni is kell. – Mondtam, hogy ez egy dolog, de nekünk borzalmasan nagy probléma. Ott is próbálják a lakosságot olyan lépésekre ösztönözni, ami megszüntetheti ezt az állapotot – jelezte a kalocsai polgármester, talán arra célozva, hogy egy társadalmi összefogás ezen a ponton többet elérhet, mint a hivatalos eljárás, amiről tudni lehet: akár évekig kanyaroghat a bürokratikus útvesztőkben.

Igazából a legtöbb, amit Ön tehet, nem merül ki annyiban, hogy tűri a bűzt és elviseli, ha nem tudja kiszellőztetni az otthonát. Ami valójában hiányzik az ügyben – mert akárhogy is mutogat mindenki a településvezetőkre, tényleg nem tudnak továbblépni – az a közös fellépés, lakossági szinten. Aki kezdeményező szelleműnek érzi magát és biztos benne, hogy elég erős (meg van megfelelő mennyiségű ideje), aláírásgyűjtéssel, vagy demonstrációval próbálkozhat, legfeljebb. Kérdés, hogy ez a bűzlő sertéstelepet üzemeltető cégvezetőt mennyire érdekli. De valahonnan csak ered már az a mondás, hogy „sok lúd disznót győz”. Most szó szerint.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás