Cigány tehetségek térségi gálaműsora Kalocsán

2022.04.08 10:58   

Chirikji (ejtsd: csirikji) cigányul annyit tesz, mint ’madárka’, ’kismadár’ – mint amilyenek a fiatal, sokszor igen szegény sorban élő cigány tehetségek is, akikért a Cigány Szív Egyesület és a kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat először, hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a ’Chirikji’ térségi cigány tehetségek találkozóját. A legígéretesebb résztvevők március 27-én, vasárnap az Őseink útján című cigány hagyományőrző nap keretében megtartott gálán a nagyközönség előtt is bemutatkoztak.

Az egy héttel korábban Kalocsán indult a Chirikji programsorozat, amely a cigány tehetségeknek adott bemutatkozási lehetőséget. Az első válogatót a városi Kamarateremben tartották, másnap Solton, harmadnap Kiskőrösön folytatódott a program. A válogatósorozat versengés helyett mindhárom településen inkább a cigány tehetségek találkozója, a cigány tehetségek napja volt.


A kiválogatott produkciók március 26-án, szombaton délelőtt a kalocsai színházban mérettettek meg a Sánta Gergő táncművész, táncpedagógus, koreográfus, a Nemzeti Táncegyüttes szólistája, Szilvási István, zenész, előadóművész műsorvezető, a DIKH TV műsorvezetője, a Szilvási Gipsy Folk Band alapítója, valamint Kunhegyesi Ferenc festőművész alkotta szakmai zsűri előtt.
A legjobb produkciók az Őseink útján című nagyrendezvénynek is egyik fénypontját adó, délutáni gálaműsorban is helyet kaptak, ez a program a cigány ételek főzőversenyével egészült ki. A gála műsorán az eredetileg benevezett produkciók mellett frissiben színpadra vitt, közös bemutatók is szerepeltek. A közös fellépés jól érzékeltetette az egész rendezvényt jellemző fergeteges hangulatot: spontaneitás, sok improvizáció, a jellegzetes kombinációban használt élénk színek, mezítlábas táncos lányok és „géppuskalábú” fiúk, virtuóz hangszeresjáték és fergeteges jó hangulat – minden, ami egy igazi cigány mulatsághoz kell.

Az őseink útján nagy rendezvényhez egy színházi előadás is tartozott volna: Az én babám egy fekete nő címmel a Cinka Panna Cigány Színház premierjét láthatta volna a közönség a Kalocsai Színházban, azonban egy baleset következtében az előadást el kellett halasztani, így azt a művész felgyógyulása utáni későbbi időpontban tartják majd meg.

Másnap, szombaton a Petőfi utca végénél, a Szőlőkközi Sporttelep mellett található Vásártéren változatos programsor várta az érdeklődőket. Már reggel óta sürgölődtek a cigány ételek főzőversenyének nevezői. Rotyogtak a bográcsok, finom illatok töltötték be a teret. A versenyzők körében népszerű volt a lecsó és annak számos különféle változata, de többen főztek pörköltet, köztük borban főtt marhával és sertés pacallal, és terítékre került az elmaradhatatlan töltött káposzta is.

cigny_tehetsgek_450_450

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás