Jótékonysági est az Állatok Világnapján

„Vigyázz rám”

2013.11.16 11:51    |    Gábor Erika  

Ezzel a Hevesi Tamás által előadott dallal zárult az „Összefogás az Állatokért Alapítvány” és a Korona Rádió közös szervezésében megrendezett, állatok világnapi jótékonysági hangverseny. Mint minden évben, idén is hatalmas sikert arattak a tudásuk legjavát adó szereplők a csaknem háromórás koncert alatt. A címben idézett dal közben a nézőtér állva, végig vastapssal kísérte az előadót – és bár nem hűséges négylábú barátainkra gondolva született a nóta, mégis: róluk szólt az este, és jogos a kérés, mert nagyon kell vigyáznunk rájuk. (Ők is ezt teszik velünk!)


Jóleső érzés azt tapasztalni, hogy a legnevesebb előadóművészek habozás nélkül állnak egy-egy jó ügy mellé, és népszerűségükkel, személyiségükkel, fellépésükkel támogatják annak céljait. Városunk szerencsés, hiszen minden évben két alkalommal is megtapasztalhatjuk ezt: nyár elején a beteg gyermekekről szóló Kék Madár Fesztiválon, ősszel az állatok érdekében szervezett koncerten.

Idén a Veracruz együttes, az Irigy Hónaljmirigy négy tagja és Hevesi Tamás lépett fel október 4-én a Városi Színházban. Először kicsit aggódtak a szervezők, hogy a nézők megtalálják-e a helyszínt, hiszen a Tomori Pál Főiskola udvarára hirdették meg az eseményt, ám a csípős hideg miatt – szerencsére! – áttették a színházba. Végül csaknem teljesen megtelt a nézőtér, és percről percre forrósodott a hangulat. A Veracruz együttes népszerű dalokból álló műsora alatt jártak a lábak, doboltak a kezek – bizony, nem volt könnyű ülve maradni!

 

allatok_jotekonysagi_mirigy_340

 

Az Irigy Hónaljmirigy tagjai egy bomba erejével és hatásával robbantak be a színpadra, és egy percre sem hagyták pihenni a nevetőizmainkat. Hevesi Tamás volt tagadhatatlanul a program csúcspontja. A művész egy órán át tartó, egyszemélyes show műsora megnevettetett, meghatott és nagyszerű érzésekkel töltött el minket. Közismert dalai, a jelen nem lévő zenekart bemutató frenetikus magánszáma, majd a világjárása tapasztalataiból leszűrődő, magyarságáról és a hazaszeretetről szóló szavai elragadták a közönséget, akiken már úgy játszott, mint egy hangszeren: nevetést, vastapsot, könnyes szemeket varázsolt kedve szerint. A színpadot megosztotta három kalocsai „szereplővel” is: a középiskolás Noémival, a kisiskolás Kristóffal és Dórival – közös bolondozásukkal kedves perceket szerezve nekik és a nézőknek egyaránt.

A hangverseny bevezetéseként fotók segítségével ismerkedhettünk a felújított, a befogadott kutyusoknak végre megfelelő helyet és ellátást biztosító menhellyel, majd Simon Zoltán alpolgármester foglalta össze azt a két éve tartó, a városi önkormányzat által is támogatott munkát, amellyel mindez megvalósult. A műsor végén az est háziasszonya, Füstös Éva és az állatmenhely vezetője, Zsubori László avatta be a nézőket a folyamatos, önkéntesek és támogatók közreműködésével zajló küzdelembe, amellyel a – legtöbbször emberi felelőtlenség miatt! – gazdátlanul maradt kutyák ellátását, gondozását, gyógyítását biztosítják.

Az est bevétele 153.000 Ft volt, és itt jelentette be Füstös Éva, hogy a személyi jövedelemadóból felajánlható egy százalékokból idén az előző év dupláját, több mint egymillió kétszázezer forintot kapott az Összefogás az Állatokért Alapítvány. Ez utóbbi összeg az állatok egyéves orvosi költségére elegendő. Gyakran gyűjtenek különböző forgalmas üzletekben tápot is a kutyák részére. A menhely ugyanis nyolcvan állat befogadására alkalmas, amelyek naponta körülbelül harminc kilogramm, havi szinten ezer kilogramm tápot fogyasztanak el! A lakosság támogatása nélkül ezt nemigen tudnák beszerezni.

Zsubori László örömmel jelentette be, hogy a szóban forgó nap délelőttjén meglátogatta a menhelyet az Eperföldi Általános Iskolások egy nagyobb, mintegy száznegyven fős csoportja. Reméli, hogy ez egy fontos folyamat kezdete is, mert a felelős állattartásról már kisgyermek kortól hallani kell, hogy azután felnőtt és gyermek, hivatásos dolgozó és önkéntes aktivista együttesen próbálja elérni, hogy nagyobb gondossággal, több felelősséggel viseltessünk a környezetünkben élő négylábúak – ezzel párhuzamosan természetesen egymás! – iránt.

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik”. Ezt nem kisebb személyiség mondta, mint Mahatma Gandhi. Elgondolkodtató, és igaz. Ha körülnézünk a környezetünkben, hát van még bőven tennivaló e téren.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás