Debütáló koncert a Bringa Panzióban

Eklektrió

2013.07.01 22:41    |    Schill Tamás  

Június első napjának estéjén igazi különleges zenei élménnyel gazdagodott a pataji közönség a Bringa Panzió exkluzív nagytermében. A zsúfolásig telt termet változatos zenével töltötte meg az Eklektrió nevű háromtagú zenekar. Népzenei alapokon nyugvó zenéjüket Cseh Tamás számokkal, feldolgozásokkal és saját szerzeménnyel fűszerezték meg. Sokoldalú, igényes, mértéktartó, sőt mértékadó volt, ahogy közismert népdalokat, saját földolgozásokat adtak elő merőben szokatlan stílusban.

Tóth Orsi gyönyörű hangja nagyon jól illeszkedik az együttes stílusához, és az előadás hangulatához. A cselló sokoldalúságát mutatta be Sipos Gergő: ahol kellett, diszkréten kíséretet nyújtott a népdalokhoz, de csellószólóban is hallhatta a közönség, mire képes ez a hangszer egy szakavatott kézben. A zenekar énekes-gitárosa, Szabó Mátyás négy éves kora óta dunapataji lakos, itt végezte az általános- illetve a zeneiskolát, a Csörömpölők együttessel már több alkalommal zenélt falujában.

A koncert után, már megkönnyebbülve az első előadás okozta izgalomtól, a panzió hangulatos teraszán nyilatkozott lapunknak a három zenész. A beszélgetésben tükröződött az, amit a műsor alatt is sejteni véltem: az Eklektrió három különböző személyiség, akiket valami mégis összeköt: a népdal szeretete, a magas szintű muzikalitás, több zenei műfajhoz való értés és közelítés.

Nemrég alakultatok, ez volt a bemutatkozó koncertetek. Mi volt az együttes megalakulásának előzménye, hogyan találtatok egymásra és hogy alakult ki ez a műsor?

Szabó Mátyás: Egy Cseh Tamás emlékére rendezett versenyen indultam el, ami után három számot sikerült is felvenni és kitenni a világhálóra. Ez adta az alapot ahhoz, hogy továbbfolytassam ezt a stílust. Aztán három hónapja egy beszélgetés kapcsán itt, a dunapataji Bringa Panzióban kaptam egy fellépési lehetőséget, ugyanis a tulajdonos házaspár, Bachné Kiss Katalin és Bach János is nagy Cseh Tamás rajongók. Arra gondoltam, hogy egyedül nem vállalkoznék erre a feladatra, de mivel Orsival már régebb óta együtt zenélünk, Gergővel pedig frissebb zenei kapcsolatban vagyunk, megkérdeztem őket, hogy lenne-e kedvük együtt szerepelni. Ez jó lehetőség, hogy a magunk elképzelése és ötletei mentén egy zenei estet megvalósítsunk népdalokkal, versekkel, Cseh Tamás számokkal, feldolgozásokkal. eklektrio_bringa_pansio_340Külön-külön voltak már fellépéseink, de ez volt az első közös koncertünk. Dunapataj nekem mindig egy kiindulópont marad, az itteni közönség természetesen nagyon közel áll a szívemhez. Örülök, hogy a klasszikus és kortárs költők általam megzenésített verseivel is bemutatkozhattam földijeim előtt.

 

 

 

Sipos Gábor Gergő: Annyit hozzátennék ehhez, hogy ha azonosak a célok és az ízlésvilág, akkor minden könnyebben megy. Voltak olyan számok, mint például egy népdalfeldolgozás, amelynél már a legelső összejátszásnál kialakult szinte a végleges forma, annyira egy hullámhosszon gondolkoztunk róla.

A népdalhoz, a népzenéhez való hozzáállásotok újszerű, egyedi felfogásra vall, gyanítom, hogy az itteni közönség is először hallhatott ilyet. Az látható, hogy a népzene a kiindulási alap, azonban ilyen feldolgozásokat ritkán hallani.

Sipos Gábor Gergő: A népdal szólaljon meg hagyományos formában, de utána legyen meg az a szabadság, hogy úgy dolgozzuk fel, ahogy számunkra szimpatikus. Nem kérdés, hogy a magyar népdalból jönnek az inspirációk, onnan merítünk, de egy népdal meg tud szólalni a jó ízlés határain belül máshogy is. Annyira színesek a különböző zenei stílusok, és ezek találkozása, keveredése nagyon izgalmas és számunkra is előremutató dolog.

Tóth Orsi: Az talán már köztudott, hogy az autentikus népzene mára egy rétegzene lett. Ha szélesebb közönséget akarunk elérni vele, a népdallal, akkor érdemes átdolgozni, vagy éppen csak átgondolni, esetleg új gondolatot hozzárakni. Ez a vonal, amit ma este hallhatott a közönség, nagyon közel áll hozzánk. Röviden úgy is mondhatnám, hogy a népzene szerves része a muzsikánknak, csak egy kicsit másképp.

Szabó Mátyás: A feldolgozásokkal egyébként csínján kell bánni, mert könnyűnek tűnik a népzenét elegyíteni más műfajjal, de valójában nem az. Nagyon el kell találni a határokat.

Sipos Gábor Gergő: Lényeges kérdés az is, hogy milyen befogadásra talál ez a zene. Kell, hogy a befogadó réteg nyitott legyen ilyen feldolgozásokra. Ezért tartjuk fontosnak, hogy elhangozzon az eredeti szám, és utána a mi földolgozásunk – hátha így könnyebb a befogadás.

A koncerten számos Cseh Tamás számot és földolgozást is hallhattunk. De érezhető volt az is, hogy a zenekar stílusa is közelít az ő játékához.

Szabó Mátyás: Cseh Tamás művészetét halála után ismertem meg és nagyon megtetszett a stílusa, egyszerűsége közel áll a szívemhez.

Sipos Gábor Gergő: Cseh Tamás muzsikája nagyon egyszerű, de belülről, őszintén jön és a maga egyszerű eszközeivel ki tud fejezni mindent. A mai világban fontos, hogy ne bonyolítsuk túl a dolgokat. Az egyszerű és sajátos kifejezésmód sokkal jobban célba ér, mint a bonyolult művészi megfogalmazások.

Tóth Orsi: Én a Matyi révén ástam bele magam jobban Cseh Tamás művészetébe. Talán az a titka az ő zenéjének, hogy fontos emberi dolgokat egyszerűen tud megfogalmazni, egyszerű zenei eszközökkel. Ez pedig nagyon illik a mi zenei elképzelésünkhöz.

A bemutatkozó koncert után lehet még kicsit közhelyes a kérdés, de az olvasókat bizonyára érdekli, hogy mik a terveitek ezek után.

Tóth Orsi: Szeretnénk kialakítani a saját stílusunkat és bejárni a saját utunkat. A csapat nevéből is adódóan eklektikus, sokszínű zenét szeretnénk játszani. Nehéz olyan embereket találni, akikkel jó lenni és közös nyelvet, zenei nyelvet is beszélünk. Nekünk ez sikerült.

Sipos Gábor Gergő: Nagyon fontos, hogy az ember a saját egyéniségét, tehetségét úgy tudja beleadni a közös produkcióba, hogy az együtt legyen jó. Hisszük, hogy amit egyénenként tudunk, az együtt valósul meg igazán jól. És a visszajelzésekből az látszik, hogy a közönségnek ez nagyon jó élmény – és nekünk is.

 

Az Eklektrió tagjai:

Szabó Mátyás – Tanítóként végzett Kecskeméten, jelenleg ifjúságsegítő szakon záróvizsgázik. A zene gyermekkora óta körülveszi, sokféle stílust kipróbált. Közel fél évet töltött Írországban, ahol a tradicionális ír zenét is tanulmányozta. A neves kecskeméti Renaissance Consort legfiatalabb tagjaként Kalocsán is fellépett 2008-ban, a régizene együttes hangversenyén.

Tóth Orsi – Drámajáték-vezetőként dolgozik több csoporttal, a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola hallgatója. Elsődleges életében az ének és a zene, továbbtanulását is ez irányban tervezi.

Sipos Gábor Gergő – Három leánygyermek édesapja. A kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola csellótanára, mellette aktív zenélést folytat nemcsak klasszikus zenében, hanem könnyűzenei vonalon. Fontos számára, hogy a csellót a könnyűzenei műfajban is megmutassa, mivel kevesen ismerik ezt a hangszert.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás