Pünkösdi koncert

XX. Fúvószenekari találkozó

2013.06.23 23:06    |    Gábor Erika  

A köznyelvben „pünkösdi koncert” néven ismert népszerű programot május 20-án, hétfőn huszadik alkalommal rendezték meg városunkban – a főszervező a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár volt. Idén öt zenekar: a Hartai Fúvósok (vezette: Bogdán János), a Liszt Ferenc AMI Fúvószenekara (Betlenné Dajkó Ágnes), a Garázs Party (Fehérvári István), a bátyai Danubia Ifjúsági Zenekar (Szklenka István) és a hajósi Ifjúsági Fúvószenekar (Czipták Zsolt) lépett a Negyvennyolcasok terét megtöltő közönség elé.

Az egybegyűlteket a szervező intézmény nevében Tamás László köszöntötte, majd Simon Zoltán alpolgármester üdvözölte a fellépőket és a nézőket. A városatya visszaemlékezett a régi térzenék hangulatára, és felvetette: milyen jó volna, ha újra fúvószenekar hangjai derítenék jókedvre a városközpontban sétáló kalocsai családokat. Véleménye szerint ez egy vonzó és közösségformáló lehetőség (a hallgatóság reméli, hogy az ötlet továbbgondolása folytatódik…).

Fekete Antal műsorvezető minden fellépő zenekart bemutatott a közönségnek, ismertette elért eredményeiket. Az együttesek büszkén hallgathatták a méltató szavakat, mert mindegyik jeles alkalmakon való szereplésekkel, díjakkal és színvonalas minősítési eredményekkel tért vissza az évek óta megszokott koncerthelyszínre.

A három és fél órás hangverseny hatalmas sikert aratott a közönség soraiban. Hosszas vastaps, hangos tetszésnyilvánítás kísérte az elhangzott remek, többségében örökzöld darabokat. A repertoár állandóan bővül, a klasszikus fúvószenekari indulók, polkák mellett slágerek, filmzenék, komolyzenei feldolgozások is megjelennek a műsorban.

Mindenki nagyon jól érezte magát, de a legjobban talán Filus Antal Egressy Béni-díjas nyugalmazott karmester, aki az öt együttes által előadott három nagyszerű indulót – a koncert fináléját – vezényelte. Vele a műsor közben beszélgettünk.

– A kalocsaiak ma is élénken emlékeznek a Helyőrségi Fúvószenekarra, és a páratlan gyep-showkra. Azóta sem láttunk hasonlót!

 

fuvos_punkosd_kalocsai_480

 

– Igen, a gyep-showk: minden katonazenekarnak kötelező volt ilyet összeállítani. Évente-kétévente volt Debrecenben, a nagy stadionban egy katonazenekari találkozó, ahol elő kellett őket adni. Ez persze doppingolta az embert, mindenki túl akart tenni a többieken. Mindig újabbat, még humorosabbat próbáltunk kitalálni, nagyon élveztük. Éppen nemrég tettek fel egy részletet belőle, meg a negyvenéves jubileumi koncertünkből egy közösségi oldalra, és nagy öröm, hogy rengeteg látogatója van.

Ki csinálta ezeket a koreográfiákat?

– Koreográfia? – nevetett nagyot Filus Antal. – Ez úgy történt, hogy az összeállított zenei anyag birtokában kivonultunk a
„zöldbe”, és elkezdtünk ötletelni. Ezek mind a zenekar összes tagjának a munkáját és kreativitását dicsérték!

Mi a véleményed a koncert alapján az utánpótlásról?

– Óriásit fejlődtek, az biztos! A hartaiak játéka is még jobb, pontosabb, lendületesebb lett, a Liszt AMI zenekara pedig fantasztikus, nagyon jó kezekben vannak a Betlenné Ági irányítása alatt. A bátyaiak és a hajósiak remekül játszanak, mint mindig.

Mi pótolja a zenekart az életedben?

– Nosztalgiázom – mosolyog. – Archiváltam az összes koncertünket, műsorunkat, amit csak rögzítettek valaha, és vissza-visszanézem őket.

Hiányzik?

– Az a miliő, amiben éltem, az igen, hiányzik. De én 14 éves koromtól 57 éves koromig katona voltam, elértem, amit csak el lehetett érni ezen a pályán, és tudni kell szépen abbahagyni. Azért nem szakadtam el teljesen a fúvószenei élettől: ma is részt veszek zsűrizésekben a Fúvószenei Szövetség felkérésére, itthon is kikérik a véleményemet, és ez jólesik.

Filus Antal vezényletével az öt zenekar közösen adott elő népszerű indulókat a hangverseny befejezéséül, a produkciót a közönség állva, vastapssal kísérte. A kalocsaiak nem felejtették el az évtizedeken át oly népszerű katonazenekart, és örömmel nyugtázták: a fiatalok továbbviszik a nemes hagyományt.

(A koncert megrendezését támogatta Kalocsa Város Önkormányzata, a Szalontai Cukrászda és a Bor-Téka.)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás