Kalocsai konferencia a Víz Világnapján

Szerencsénk van a tiszta ivóvízzel

2014.04.28 20:29    |    géjé  

A világ hetede nem jut egészséges ivóvízhez, de annak ellenére, hogy mi a kiváltságosabb hányadhoz tartozunk, évről évre, a Víz Világnapján számot kell vetnünk azzal, hogy helyesen gazdálkodunk-e természetes vizeinkkel. Idén – két nappal a hivatalos, március 22-i alkalom előtt – a volt Tiszti klub épületében gyűltek össze szakértők és érdeklődők. A konferencián főleg a víz és az energia kapcsolata volt hangsúlyos.

 

konferencia_arviz_300
Szóba került a tavalyi árvíz is – reméljük, csak emlék marad

 

 

– A 2014-es világnapra szánt jelmondatot (Energia és víz) a víz és az energia jegyében fogalmaztuk meg. Tulajdonképpen abban az irányban próbálunk gondolatokat ébreszteni az emberekben, hogy az ivóvíz és a szennyvíz megtisztítása mennyi energiát emészt fel, mennyi energiára van szükség ahhoz, hogy az ivóvíz hozzánk eljusson, illetve mennyi kell a földek öntözéséhez, a hajózási műveletek végrehajtásához, esetleg a vízkormányzás elvégzéséhez a csatornáinkon – sorolta a tanácskozás témáit a kalocsai, múlt csütörtöki rendezvényen Csóka Zoltán, az Alsó-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke. – A Víz Világnapjának gondolatait mindig valamilyen aktuális, világméretű kérdés köré összpontosítjuk, és úgy gondolom, hogy a világ egyik legégetőbb problémája most az, hogy kb. egy milliárd embernek nincs egészséges ivóvize, aminek többek között energetikai okai vannak – indokolta a témaválasztást a szakember, majd összehasonlította ezt a kritikus állapotot a hazai, régióbeli helyzettel.

Magyarország kivételesen jó helyzetben van, hiszen nálunk természetes az, hogy a csapokból tiszta ivóvíz folyik, de ez a világ nagyon sok pontján nem így van. Természetes az is, hogy hűteni tudjuk a Paksi Atomerőmű blokkjait, és az, hogy öntözni tudunk a Dunából, ráadásul nem akármilyen színvonalon. Az is természetes, hogy megtisztítjuk a szennyvizet – mutatta be hazánk tulajdonképpen kiemelkedő, de nem mindenhol alapvető lehetőségeit a szakaszmérnök. Csóka Zoltán arra is kitért a világnapi program bemutatásakor, hogy örvendetes a vízminőség-javító, valamint csatornázási programok nagy száma is. Ezekkel egyébként közelebbről is megismerkedhettek a kalocsai rendezvény résztvevői: a vízműves szakmabeliek körültekintő előadást tartottak a témában.

– Kezdődik az öntözési idény, és az időjárási körülmények egyre szélsőségesebb viszonyokat teremtenek a szakma számára, amire nekünk fel kell készülni – elemezte az éppen aktuális kérdéskört Csóka Zoltán, aki maga is tartott előadást a víz világnapján. A szakaszmérnök elsősorban a tavalyi, dunai árvízről beszélt, valamint felvezetett egy kisfilmet is, ami a nem is olyan régen befejeződött, monumentális vízszabályozó munkákat felölelő Duna-völgy projektről készült.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás