Újdonságokban az idén sem lesz hiány

Korszakos jelentőségű fejlődés előtt a Szelidi-tó?

2016.05.26 11:10    |    V. I.  

Közeleg a nyár, ami egyet jelent azzal, hogy időszerű volt felkeresnünk a Szelidi-tó és üdülőterületének gazdáját, Dunapataj polgármesterét, Dusnoki Csabát. Mint azt az elmúlt években megszokhattuk, kisebb-nagyobb fejlesztésekkel folyamatosan azon dolgozott és dolgozik az önkormányzat, hogy ismét a „Dél-Alföld Balatonjaként” emlegessék kedvenc tavunkat. Lássuk, hogy az idén mi mindennel rukkolnak elő, és milyen távlati tervek fogalmazódtak meg, amelyek akár egy-két éven belül évszázados jelentőségű fejlődést eredményezhetnek a tó környezetében! A szemelvényeket Dusnoki Csabával készült beszélgetésünkből idézzük.

Újdonságok: friss kalandpark, épülő értékmegőrző, ivóvíz

„Közel egy hónap múlva, ha az idő is mellénk áll, reméljük megindul a 2016-os strandszezon. Örömmel jelenthetem, hogy már adott a tó megfelelő vízszintje, a minőséget illetően pedig elmondhatom, hogy akkreditált laboratóriumban elvégezték a vízminőség vizsgálatát, amely kiváló eredménnyel zárult.De nemcsak a tóról kell beszélnünk, hanem annak környezetéről is! Komoly fejlesztéseket hajtottunk végre több millió forintos ráfordítással az üdülőinkben, amelyek kívülről felújítottuk, belül új bútorzattal láttuk el őket. A strand területén az öltözőket és a kalandparkot frissítettük fel, és reményeink szerint június közepére egy olyan rendszert is ki tudunk építeni, ami az értékek védelmét szolgálja, folyamatban van ugyanis egy értékmegőrző kialakítása, ami eddig komoly hiánycikk volt a tóparton. Szintén dolgozunk a közterületek rendezésén, célegyenesbe értünk a fásítással és a virágosítással.

Kalocsai Néplap

Ugyancsak fontos fejlesztésnek ígérkezik a diszkó és a környezetének átalakulása, hiszen egy térköves, kulturált terület kialakításán dolgozunk vállalkozói közreműködéssel, amely, ha júniusra elkészül, egy kiszolgáló egységnek, illetve bazársornak adhat otthont.Véleményem szerint ez is egy új színfoltja lehet a Szelidi-tó környékének.

Önkormányzatunk nagy erőkkel készít elő egy igen komoly szelidi beruházást, amelyre a tervezői szerződést már meg is kötöttük. Ezen fejlesztés lényege, hogy vezetékes ivóvízhálózattal lássuk el a Szelidi-tó északi részét. Eddig ugyanis ezen az oldalon csak fúrt kutak voltak, vagy szállítani kellett oda a vizet, és az önkormányzat úgy döntött, hogy az idei év őszén, a nyári szezont követően szeretné ezt a helyzetet a XXI. századi elvárásokhoz méltóvá alakítani. Sajnos erre állami forrás nem áll a rendelkezésünkre, vagyis saját forrásból kell a beruházást kiviteleznünk. Nagyságrendileg annyit mondanék, hogy az év végi megvalósulással tervezett fejlesztés több tízmillió forintos tétel az önkormányzat számára.”

TOP 1: kerékpárút felújítása és építése

„A Területi Operatív Programok forrásaiból több csomagot állítottunk össze. Egy pályázatot már beadtunk, egyet pedig a közeljövőben nyújtunk be. Ha minden jól alakul, akkor kerékpárút-fel-újítás és -bővítés lenne az első feladatunk. Úgy hiszem, hogy senkinek nem mondok újdonságot, ha azt mondom, hogy a Dunapatajt Szeliddel összekötő út műszaki problémák tömkelegével küzd már. A kétezres években épült, közel 3,8 kilométeres szakasz megérett a felújításra. Emellett a tóparton, az úgynevezett Kékmoszat tanösvénytől egy új kerékpárutat indítanánk, ami a Szittyó tértől a Kalocsai horgásztanya mögötti magas partig húzódna, onnan pedig visszavezetne az üdülőkhöz. Reményeim szerint egyszer a teljes tavat körbe lehet majd kerékpározni – ezen törekvést segíti az említett beruházás. Az új út mentén napelemes közvilágítási rendszer kiépítését is tervezzük. Erre már benyújtottuk a pályázatunkat, és a szükséges döntések és eljárások lefolytatását követően ez akár már a jövő évben meg is épülhetne.”

TOP 2: fél évszázad legnagyobb fejlesztése

„Hiszem, hogy Szelid elmúlt fél évszázadának a legnagyobb fejlesztése az, amire készülünk! A Szittyó tér mellett lévő parkolót, a valamikori Kertmozit, a strandot, a Holdfény kempingtől bevezető úttestet egységesen, átfogóan szeretnénk felújítani. Olyan korszerű rendezvényközpontot tervezünk kialakítani a strand területén, ahol tudjuk biztosítani a programokhoz szükséges infrastruktúrát, és esős időben módot teremt a szabadidő tartalmas eltöltésére a tó partján. Jelenlegi információink szerint az erre irányuló forrásokat megcélzó pályázat beadására a jövő év elején lesz mód, ami azt jelenti, hogy a megvalósulás akár a 2018-as évig is elhúzódhat. Ennek további előfeltétele nyilván, hogy a bíráló támogatásra érdemesnek ítélje a projekttervezetünket. Összeget szándékosan nem mondtam egyik beruházáscsomag esetében sem, hiszen konkrétumokkal még nem tudok szolgálni. Amint ezekre fény derül, ígérem, hogy tájékoztatni fogom róluk a lakosságot és az érdeklődőket. Annyi bizonyos, hogy ha ezeket a fejlesztési terveket sikerül megvalósítani, olyan összegű támogatások birtokában leszünk, amelyet sok évtizede nem kapott a Szelidi-tó!”

Vissza az elejére!

Bár írásunk ezen pontján már évekkel a ma előtt járunk, zárszóként mégis visszakanyarodunk a mába. Megkérdeztük ugyanis Dunapataj első emberétől, hogy az önkormányzat idén is tartja-e azt a korábbi jó szokását, hogy nem emeli meg a strandbelépő árát és továbbra is ingyenes marad a parkolás a tó körül? „Jó hírekkel tudok szolgálni, ugyanis ingyenes marad a parkolás és a strandbelépők összege – az elmúlt nyolc év gyakorlata szerint – továbbra sem fog emelkedni, annak ellenére, hogy folyamatosan igyekszünk plusz ráfordításokkal többet adni, szebb környezetben a Szelidi-tóhoz érkező turisták, strandolók, kikapcsolódni vágyók számára,” – hangzott a válasz.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás