Negyed évszázada a szolgálatunkban

Konferencia és családi programok a TEIT-napon

2017.08.10 09:18    |    -sist-  

Szombaton három helyszínen, a volt nagyszeminárium épületében két helyen, valamint az Érsekkertben gondoskodott színvonalas programokról az idén 25 éves fennállását ünneplő Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás, röviden a TEIT. A paksi atomerőmű körzetében lévő települések szervezetének Kalocsa az egyik alapító tagja és annak jelenlegi elnökét is az érseki város adja dr. Bálint József Miklós polgármester személyében.

Az események a főiskola épületének emeletén, a kamarateremhez vezető folyosón kezdődtek, ahol is ünnepélyes keretek között nyílt meg Vincze Bálint, a paksi atomerőmű fotós munkatársának kiállítása. A sokszorosan elismert alkotó képei, amelyek közül számtalan ismerős lehetett a lakosság számára minden évben eljuttatott atomerőműves naptárakból, azt voltak hivatottak bemutatni, hogy nincsen szükségszerű feszültség egy biztonságosan működő nukleáris létesítmény és a természet között.

teit00_450
 

Itt mondott köszöntőjét követően dr. Bálint József elnök a kiállítást követő konferencián is üdvözölte a megjelenteket, beszédében kiemelve azt, hogy a TEIT mind az atomerőművel, mind a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Zrt.-vel és a környező településekkel jó kapcsolatot ápol. Gördülékeny tájékoztatásról gondoskodik, és az atomerőmű általa juttat településfejlesztésre és működtetésre forrásokat. Mint fogalmazott, szervezetük 25 éve bizonyítja annak létjogosultságát, amelynek nem csak múltja, jövője is van, utalván a Paks 2 projektben remélten betöltött feladatokra.

teit01_450
 

A szót Süli János tárca nélküli miniszter, az erőmű bővítésének és kapacitásnövelésének fő felelőse vette át, aki kijelentette, hogy úgy energia-, mint nemzetbiztonsági okokból elengedhetetlen a Paks 2 beruházás. Ahhoz viszont, hogy ez megtörténjen, elengedhetetlen, hogy az illetékes társadalmi szervezetekkel együtt zárják soraikat és kiálljanak a nukleáris létesítmény, mint áram-alapellátó egység szükségessége mellett. A TEIT munkáját, amely egyértelműen az erőmű mellett áll, térségi viszonylatban meghatározónak nevezte, ami nélkül nem lehetne komoly eredményeket elérni. Erre a kapcsolatra tehát a jövőben is szükség van, jelentette ki a miniszter, és további eredményes együttműködést kívánt.

teit02_450
 

Majd az elmondottakhoz csatlakozott Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és Font Sándor országgyűlési képviselő is, majd újra Süli János lépett – ezúttal már előadói minőségben – a pulpitusra, hogy a Paks 2 aktuális kérdéseit járja körül némi múltidézés után, majd Mittler István kommunikációs igazgatónak adta a szót. A nívós szakmai konferencia, amelynek előadásairól külön-külön írásokban fogunk folyamatosan beszámolni, a „TEIT múltja és jövője” címmel Kováts Balázs szakértő, címzetes egyetemi docens előadásával folytatódott, akinek sokat köszönhet a TEIT, vezette fel a szakembert dr. Bálint József, akit a Radioaktív Hulladékkezelő Zrt. kommunikációs sajátosságainak témakörében váltott annak szakavatottja, Honti Gabriella. Az Atomtechnikai Múzeum térségi iskolák számára összeállított pedagógiai programjáról Enyedi Bernadett múzeumvezető beszélt, majd „A hazai nukleáris településszövetségek, mint a GMF meghatározó tagjai” címmel Dohóczky Csaba, a megnevezett szervezet alelnöke tartotta meg prezentációját. Teljesen más síkra terelve az eseményt, Gerjen polgármestere, Romhányi Károly vette át tőle a mikrofont, aki arról beszélt, hogyan, mi célból és milyen eszközökkel igyekszik az általa vezetett kistelepülés orosz testvérkapcsolatot kiépíteni, majd a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulás működési tapasztalatait summázta dióhéjban Kovács Győző elnök, Boda község polgármestere.

teit03_450
 

A sorozatot Gáncs István, a TEIT alelnöke, Tengelic polgármestere zárta, aki búcsúgondolatai között aláhúzta, úgy Paks 1. mint Paks 2. számíthat a TEIT-re, amely egységes, letisztult és szakmailag is vállalható álláspontot képvisel, akárcsak a 41 települést tömörítő Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. Innen kívánt továbbá kitartást és sikereket a paksi atomerőmű-építésért felelős miniszternek az előtte álló munkához.

 

teit05_450

Mindezzel párhuzamosan az Érsekkertben tartott családi napon egymást érték a TEIT tagtelepüléseiről érkező bemutatkozó hagyományőrző és könnyűzenei együttesek, formációk, fellépők, valamennyien pedig saját sátruk alatt, kisebb főzőcsapattal készítették az ebédre valót, illetve a zsűrizésre váró fogásokat. Ezek sorában egyébként Foktő csapata ítéltetett a legügyesebb fakanálforgatónak, akik amellett, hogy elnyerték a rendezvény gasztronómiai különdíját, meghívást kaptak a Kalocsai Paprikafesztivál gerincét képező Paprikás ételek főzőversenyére, amelyen nevezésidíj-mentesen mérettethetnek meg. A gyermekek számára tartott ügyességi versenyen ugyancsak vidéki siker született, ugyanis a géderlaki fiatalok utasítottak mindenkit maguk mögé.

 A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás