A fának lelke volt…

2015.12.22 09:39    |    -sch-  

„Czár János személyével egy álruhás angyali lény távozott közülünk a láthatatlanok világába. Pontosításként persze tegyük hozzá nyomban: igazából nem a mennybéli magasság elérhetetlen régióinak fennen röpködő s a föld gyarló porába időnként nagy méltósággal aláereszkedő küldöttjét csodálhattuk benne. Hanem kit is? Mit is?”

Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő könyvajánlójából idéztünk, s ha véletlenül valaki nem ismerte volna Czár János fafaragót, népijáték-készítőt, az e héten megjelent kötetből hamarosan választ kaphat az előbbi kérdésére.

Kalocsai Néplap

Alig negyed éve, szeptemberben távozott szeretteinek, tisztelőinek köréből Jani bácsi, s vált „afféle gyalog-angyalból” igazivá. Hogy milyen sokan is voltak, akiket itthagyott, arra a legjobb példa, hogy ilyen rövid idő alatt közadakozásból létre tudott jönni egy impozáns kötet, amely méltó emléket állít Czár Jánosnak: az alkotónak éppúgy, mint az Embernek.

Tamás László, a kalocsai könyvtár igazgatója (s nem mellesleg egykori személyes jóbarát) még 2014 nyarán készített vele életmű-interjút, ez az írás képezi a könyv alapját, melyet a családi archívumból származó fotók és művészi portrék tesznek teljessé. A kiadványból nem maradhatott ki a könyvtár állandó kiállításának és időszakos tárlatainak bemutatása sem, mely alkotásainak egy metszetét mutatja be.

„(…) munkássága példaértékű, nyomon követése egy kalandra szólít, talán cselekvésre is sarkall bennünket. A Mester bemutatja az igazi játék, játékkészítés örömét, visszasegíti a gyermeket és felnőttet a játszó, az alkotó ember világába. Lelkünk mélyén áhított „homo ludens”-szé válunk. Reményeim szerint a kötet utat mutat egy szép, emberibb világhoz.” – így szól a szerző. – „Számtalan írás jelent meg Czár Jánosról a népművészről, méltató, népszerűsítő cikkek egész sora. A mostani írás az emberről szól, vallomása példaként állhat mindannyiunk előtt.”

Egy szeretetreméltó Emberről egy szeretni való könyv született. A könyv kiadói, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, valamint a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány december 15-én 15 órakor ünnepélyes keretek közt mutatják be a kötetet, s ugyanezen napon délelőtt fél tizenkettőkor a Martinovics utcai Iskolagalériában kiállítás is nyílik Czár János munkáiból, mely eseményekre szívesen látnak minden tisztelőt és érdeklődőt. Ha csak annyian jönnének is el, mint ahányan támogatták a könyv megjelenését, akkor teltházas rendezvényre számíthatunk, s Jani bácsi elégedetten formázhatja odafenn a karácsonyi bárányokat, s az égiek fényfonalából csillagokat szövöget, hogy advent éjszakáján bekandikáljanak az ablakon.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás