Az utolsó nagyinterjúból készül el a kötet

Támogassa a Czár János könyvet!

2015.10.30 11:24    |    jni  

Alig két héttel a búcsúztatója után kiderült: könyv készül a szeptemberben elhunyt Czár János fafaragó és népijáték-készítőről. A Népművészet Mestere és Miske Díszpolgára címeket elnyert
„Jani bácsival” tavaly nyáron készült hosszabb interjú – ennek hangfelvétele nyomán, valamint a műveiről Viczay Lajos által készített fotók felhasználásával áll össze a kiadvány. A kötet nyomdaköltségére gyűjtést hirdettek, egyébként nagy sikerrel, mert a magánszemélyek mellett még nemzetiségi önkormányzatok is felajánlották segítségüket a szerkesztőnek, Tamás Lászlónak.

– Az alapanyagot egy tavaly nyáron vele készült, több órás hangfelvétel szolgáltatta. Ez hamarosan a könyv lapjain olvasható – árulta el Tamás László. A Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár igazgatója elismeréssel szólt a nemrég elhunyt művészről, akit igazán lenyűgöző személyiségként írt le. – Megmutatta, hogy egy hétköznapi falusi ember milyen nagysággal tud rendelkezni: elvégzi a napi munkáját és amellett még népművész: népijáték-készítő és fafaragó, aki járja az országot, járja a világot és tanít, tanít, tanít – mondta.

Kalocsai Néplap

A Népművészet Mesterének munkásságát megörökítő kötetben kiemelt szerep jut majd Jani bácsi pedagógiai érzékének. Az ő tanítása szerint a gyermekek hóna alá kell nyúlni, és nagyon fontos:
„a játékban a felek egyenrangúak” – idézte a mester filozófiáját a könyv szerkesztője. A gyermekek, akik a játékkészítő körül annak élete során megfordultak, „elmélyülhettek élményben, játékban, játékkészítésben”, többek lettek minden találkozással, mert Czár János azon kevesek egyike volt, aki jó érzékkel és tényleg
„mindent, de mindent átadott”. Ennek a csodás művésznek igyekeznek most méltó emléket állítani egy könyvvel is, amelynek elkészültéért egyre többen dolgoznak, vagy nyitják meg pénztárcájukat.

– A könyvben jelentékeny részt foglalnak majd el Jani bácsi művei, amelyek nagy része ma is látható és Viczay Lajos fotóművész készít róluk képeket. Lesz benne egy
„szakmai iránytű”; ezt a szakaszt a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely vezetője írja, és lesz benne egy háromnyelvű ismertető, arra az esetre, ha külföldiek kezébe kerül. Ők is hadd tudják meg, ki volt az a Czár János – hangsúlyozta Tamás László. – Minden reményünk megvan arra, hogy összejöjjön a pénz a nyomdaköltségekre: elsőként a miskeiek mozdultak meg a felhívásunkra, aztán a német és szlovák kisebbségi önkormányzatok – mondta hálásan a szerkesztő, hozzátéve, ha minden jól megy, akkor az idei adventi időszakban már be is tudják mutatni a kész könyvet.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás