Arattak a kis néptáncosok

A legrangosabb megyei elismeréseket zsebelték be

2013.06.07 11:01    |    -r-s  

Szép eredményekkel tértek haza a kiskőrösi Ifjúsági Dél-Alföldi Regionális Néptáncversenyről a kalocsai néptáncosok: egy arany és egy bronz került a Hétszínvirág Alapfokú Művészetoktatási Intézményhez, valamint egy arany a Liszt AMI-hoz.

 

negykezlab_dudas_490

 

A csapatok kivívták a szakavatott zsűri elismerését, akik tisztelettel adóztak a kicsikkel foglalkozó néptáncpedagógusoknak is, hiszen egyedülállóan jó „marsolók” kerülnek ki a kezeik közül. Ezt már évek óta és sokféle versenyen bizonyították városunk csoportjai – az április utolsó hétvégéjén, Kiskőrösön bonyolított versenyen pedig egyik iskolánknak újrázni is sikerült az arany minősítéssel.

– Ezen a versenyen mindenféle korosztály képviseltette magát. Mi innen, Kalocsáról picikkel mentünk: Horváth Katalin és Kaponya László csoportjában, a „Tökmagokban” egészen pici, óvodás gyerekek vannak; ők első fellépőként nyitották a rendezvényt, és megyei bronz minősítést értek el – újságolta Mihó Erika, a Hétszínvirág néptáncpedagógusa. – A Tóth Zoltánnal közös csoportunk, a „Mákszemek”, már nagyobbak: elsőstől ötödikes korosztályig vannak gyerekek. Ők kettő koreográfiával indultak: egy somogyival, valamint kalocsai táncokkal, és megyei arany minősítést kaptak – folytatta örömmel.

A kiskőrösi Ifjúsági Dél-Alföldi Regionális Néptáncversenyen háromtagú szakmai zsűri értékelte a versenyzőket: Csasztvan András elnök, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület vezetője, Farkas Lilla békéscsabai táncpedagógus, illetve Brezovszki Roland néptáncpedagógus, akit a Vajdaságból, Szabadkáról hívtak bírálni. A kalocsai produkciók 21 további csoport között tudták megszerezni a legjobb címeket, és ez – mint regionális minősítő – rangos, sőt – mint sikerélmény – fontos elismerés, amelyből kijutott a versenyen idén újra „bearanyozódott” Liszt AMI-s gyerekeknek is.

Az 5-7 éves gyerekeink szerepeltek a „Négykézláb” csoportban (képünkön), és a zsűritől nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak – mesélte a versenyről Dudás Szilvia, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusa. – Kalocsai játékokat, illetve egy kis marsot adtunk elő, és a „Sánta biciklizők” című koreográfiánk a zsűri értékelése szerint nagyon jó volt. Azt mondták, ügyesek a gyerekek, és nem csoda, hogy nagyobb korukban olyan jól marsolnak, ha már ilyen piciként elkezdjük tanítani őket. Arany minősítéssel díjazták a produkciójukat – mondta büszkén.

A Liszt AMI tavaly is ugyanezzel a csoporttal vett részt a kiskőrösi rendezvényen, ám akkor még nyilván más felállással. A felmenő rendszerben dolgozó intézmény indította csoportok összetétele mindig változik; ezúttal az idei 5-7 évesek mentek a regionális versenyre, és 2012-höz hasonlóan – a maguk kategóriájában – idén is hozzájuk került az arany minősítés. Ezzel azonban nem ért véget a kihívások sora, hiszen a néptáncoktatásban is jönnek a tanévzárók – a Liszt AMI esetében június 1-jén, ahol az iskola összes csoportja bemutatkozik. A növendékek szerepelnek továbbá a városi gyereknapon, de az Eperföldi csoportjuk például utazik Komlóra is, ahol május 24-én országos versenyen táncolnak. Sok sikert, és jól megérdemelt nyári szünetet Kalocsa összes kis büszkeségének!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás