Egyre-másra nyeri a díjakat Hella, a Maine Coon

15 kg-ot nyom a kalocsai rekorder

2013.03.16 15:46    |    géjé  

Ismerős arc és lenyűgöző háziállat tűnt fel nemrég a tévé képernyőjén: Bolvári László kalocsai tenyésztő és macskája, a népszerű négylábúak között is az egyik legnemesebb, Maine Coon fajtából származó Hella. A hatalmas nőstény – más társai mellett – már sok díjat hozott a lelkes állatrajongó családnak, és egy röpke fejszámolás után kiderült: ennyi kupát és érmet ebben a műfajban valószínűleg senki más nem birtokol a világon!

hella_maine_coon_200– Szerintem nagyon kivételes állat és Guiness-rekord, mert nem tudok róla, hogy bárki más ennyit nyert volna. Egyre jobban szaporodunk, ami jó is, nem is, mert nyilván el kell őket tartani: etetni, almot venni, és még ott vannak az orvosi költségek is, szóval nagyon sok lemondással jár – mondta népes macska-családjáról Bolvári, aki a siker titkát az odaadó gondozásban látja. – Szeretni kell a macskát, de mi amúgy is minden állatot szeretünk – mosolyog. – Tizennyolc Maine Coon-nal élünk együtt, és bent tartjuk őket a házban, mert nem akarjuk, hogy bármi bajuk essen. Én inkább a felnőttek gondozásában jeleskedem, a feleségem pedig akkor türelmesebb, amikor kölykezés van – mesélt mindennapjaikról a tenyésztő.

A Maine Coon egyébként tényleg az egyik legkülönlegesebb, legnagyobb macskafajta: egyes egyedei elérhetik a 15 kg-ot is. Nagyon jó megjelenésűek, leginkább a hiúzra emlékeztetnek, ám vadon élő rokonaiktól eltérően kifejezetten barátságosak, és „családszeretők”, vagyis igénylik és kedvelik az emberek társaságát – így adta magát, hogy a kalocsai család beléjük szeretett.

– Először csak hobbiszinten foglalkoztunk velük, aztán elkezdtünk versenyekre járni, majd jött egy olyan nőstény, amivel a fél világot végig lehetett verni; ő Hella, de rajta kívül egyébként van még kettő világbajnokunk, 7-8 európabajnokunk is – sorolta Bolvári László, aki annak ellenére, hogy nagy eszmei értékű állatok birtokosa, akkor sem válna meg kedvenceitől, ha nagyon magas árat ajánlanának értük. – A lehetséges árukat nem nagyon tudnám megmondani, és úgysem adnám oda senkinek, sem egy, sem ötmillióért, mert az ember a családtagjait nem adja el, és őket családtagként kezeljük – mondta.

Ami Hellát illeti, lassan kiöregszik a versenyek világából, hiszen már 11 éves, de „hajlottabb” kora ellenére még egy múlt hétvégi macskakiállításon is nyert gazdájának 6-7 kupát és érmet. A hamarosan visszavonuló rekordernek persze már akad utódja, egy Rambo nevű kandúr személyében. A 10 kg-os állat már méretével is tekintélyt parancsoló; Bolvári szerint olyan, akár egy medve, és biztosan méltó utánpótlás lesz, hiszen egy közelmúltbeli kiállításon máris megkapta a legszebb Maine Coon macska címet. Az egyelőre még fiatal állat biztosan tovább szaporítja a tenyésztő család díjgyűjteményét, amely már így is kitölti a nappalijuk nagy részét.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás