Dr. Hajdú Zoltán: Sok a koronavírussal fertőzött beteg

2022.02.18 11:05    |    dr_hajdu_zoltan_koronavirus  

Napjainkban a koronavírus-fertőzések mintegy 95 százalékát az enyhébb lefolyású omikron variáns okozza. A fertőzésszámok csökkenése, valamint hogy a kórházban és a lélegeztető gépen levők száma stagnál, illetve csökken azt jelzi: az oltások működnek. Mindez városunkban is megtapasztalható – mondta megkeresésünkre Dr. Hajdú Zoltán, a kalocsai háziorvosok kollegiális szakmai vezetője.

Az omikron változat gyorsabban terjed, mint a delta variáns, elsősorban fáradtságot, izomfájdalmat, levertséget, fejfájást és rekedtséget okozhat - mondta Dr. Hajdú Zoltán, hozzátéve

 

„ Nagyon sok betegünk van, és ahogy az ország más pontjain, mi is azt tapasztaljuk, hogy nem a korábbi, pulmonológiai, tüdőt érintő tünetek állnak előtérben, hanem az egyszerűbb, náthaszerű megbetegedéssel kezeljük a pácienseket. Az is a dolgunk, hogy kiszűrjük a koronavírussal fertőzötteket, ezért tesztre küldjük mindazokat, akiknél a gyanú felmerül, hogy fertőzöttek. Sajnos számos betegnek pozitív az eredménye. Viszont szerencsére azt tapasztaljuk, hogy közülük kevesen szorulnak kórházi ápolásra, vagy hogy esetleg tüdőgyulladással kellene kezelni őket.” – mondta Dr. Hajdú Zoltán.

 

A háziorvosok kollegiális szakmai vezetője felhívta a figyelmünket a koronainfo.hu-n olvasható közleményre, amely szerint:

 

„Az omikron variánssal megfertőződött emberek egy hét alatt túl vannak a betegségen. Már 2 millió oltást adtak be a tavaly év végétől bevezetett oltási akciónapokon, ebből több mint 380 ezer első oltás volt. Az oltási akciónapokat folytatják, mind az első, a második, a harmadik, vagy a negyedik oltás felvehető az oltóhelyeken.”

 

Dr. Hajdú Zoltán szólt arról is:

 

„A védekezéssel kapcsolatban ugyanazok a kéréseink, mint korábban. A szakma azt tartja, hogy három oltás váltja ki az emberi szervezetben az alapimmunitást a koronavírussal szemben, így annak felvételét mindenképpen javasoljuk. Nagy örömünkre a januári oltási akcióban voltak olyanok is, akik az első oltását kérték. Kalocsán február hónap valamennyi csütörtöki, pénteki és szombati napján előzetes regisztráció nélküli folytatódik az oltakozás.” – tájékoztatott a háziorvos.


 

 

Dr. Hajdú Zoltán szerint a magyar orvostudósok egyöntetű véleménye az, hogy az oltás beadását követő 4-6 hónap elteltével a szervezet védettsége jelentősen csökken, ezért is szükséges az ismétlő oltás. A negyedik oltás a legidősebbeknek, a krónikus betegeknek, az immunbetegeknek, transzplantáltaknak és mindenkinek fontos, akinek az orvosa ajánlja. Eddig 6,4 millióan vették fel a vakcinát, 60 százalékuk a harmadik oltást is megkapta. Az oltóhelyeken mind az öt vakcina rendelkezésre áll, az akciónapokon 203 oltóponton lehet felvenni az oltásokat, míg a többi napokon 101 kórházban, köztük a kalocsai Szent Kereszt Kórházban is fogadják az oltakozókat.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás