Tervek egy lehetséges Duna-hídról 2006-ból

Dr. Bálint József szerint állandó napirenden kell tartani a témát

2014.07.06 16:52    |    -mond  

Múlt héten sajtótájékoztatóra hívta a helyi médiumok képviselőit dr. Bálint József volt címzetes főjegyző, aki nemrég jelentette be, hogy indul ősszel polgármester-jelöltként az önkormányzati választáson. Az apropó az új Duna-híd volt, az ötlet múltja, valamint, hogy mi a teendőnk, hogy ez a Kalocsa és térsége szempontjából előnyös beruházás megvalósulhasson. Dr. Bálint József szerint állandó napirenden kell tartani a témát.

A tájékoztatón előrebocsátotta, hogy ő is egyetért az új Duna-híd megvalósításával, és minden erejével azon fog munkálkodni, hogy segítse a megvalósulását.

 

drbalint_450

 

Egy szakemberek által megírt, elég hosszú és részletes tanulmányt ismertetett a sajtó munkatársaival, mely azt taglalta, hogy melyek a híd megvalósításának műszaki feltételei, hol kellene megvalósítani, és megépülése milyen hatással lehet az általa összekötött települések gazdasági, kulturális fejlődésére. (Ezt a tanulmányt részleteiben terjedelme miatt nem tudjuk közölni.)

Érdekes adat volt „hídügyben”, hogy 1995-ben egy bizottsági ülésen már készült egy tanulmány, majd 2006-ban az egy évtizeddel korábbi előterjesztő, Papp Sándor részleteiben is kidolgozta a híd megvalósításának tervét. Tehát nem új ötletről van szó, hiszen a dátumot nézve közel húsz éve már nemcsak egy ötlet hangzott el, hanem szakmai munka is folyt az ötlet kidolgozására.

 

hidterv_450

 

– Külön kiemelném ebből volt vízügyi kollégámnak, volt főnökömnek, Papp Sándornak a tevékenységét, aki már 2006-ban leírta ezeket, és fölvázolta a híddal kapcsolatos konkrét kérdéseket, amelyeket az akkori önkormányzathoz, illetve országgyűlési képviselőhöz eljuttatott. A Kalocsa–Paks dunai híd javaslatát itt tartom a kezemben, ez a vázlat 2006-ban készült. Lehet látni, hogy hova tervezték be, ez annak a követelménynek megfelel, hogy az atomerőmű alatt, illetve Kalocsa város fölött jelenleg a dunai kikötő vonatkozásában, tehát az olajfinomító fölötti részen tervezi be, így az útcsatlakozásokat is. Ezt az 1520. és 1521-edik folyamkilométer közé tervezte a kollégám. A híd hossza 900 és 1100 méter a jobb- és bal parti árvízvédelmi töltés közötti távolság figyelembevételével. Távolsága a legközelebbi hidaktól: a Szent László hídtól 23 kilométer, a dunaföldvári hídtól 40 kilométer – mutatta a szakmai anyagot. Sajnos, mint mondta, a híd megvalósítása a rendszerváltás előtt a barákai katonai létesítmények miatt szóba sem jöhetett, a rendszerváltás után ez az akadály elhárult ugyan, de a 2006-os terv hiába jutott el a minisztériumig, politikai akarat, hozzáállás miatt a mai napig csak terv maradt.

Dr. Bálint szerint most itt a ragyogó lehetőség, az atomerőmű bővítése miatt már van realitása a Kalocsa-Paks Duna-híd megépülésének.

– A híd megvalósítása érdekében szükséges a kormányzati szereplőkkel személyes kapcsolat kiépítése, ebben nagy szerepe van az országgyűlési képviselőknek, a városok – így Kalocsa, Paks – és a többi érintett település polgármestereinek, a Kalocsa–Paks Duna Hídért Egyesületnek és a TEIT-nek. El kell érni, hogy az atomerőmű fejlesztési programjába a Kalocsa-Paks híd, mint a fejlesztés része kerüljön be, erről kormányzati döntést kieszközölni, és a téma napirenden tartása lokálisan és országos szinten, tehát időnként és folyamatosan a sajtóban ez visszatérő kell, hogy legyen – sorolta a teendőket, majd azzal folytatta, hogy a híd megvalósulása nem lehet választási kampánynak része, nem szabad, hogy ez az ügy pártpolitikai érdekeket szolgáljon – mondta összegzésül dr. Bálint.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás